woensdag 7 april 2010

KUIFJE IN CONGO

.














KUIFJE IN CONGO












Kuifje is al kletskopje geworden
En werd lang geleden gekerstend
Als Albert von Sex- und Coburg,
Bertje in Congo dus…..

Dat de striptekenaar Hergé altijd al een vulgaire opportunist is geweest, daar heb ik nooit aan getwijfeld. Zijn stamgenoten, de Fransouillons echter, hebben hem, na de oorlog, maar al te vlug zijn strapatsen met de Duitse bezetter vergeven. Hij had het immers niet uit idealisme gedaan, maar uit zuiver geldgewin en dat telt niet mee. Zeker niet als het Frans de moedertaal is. Maar dat Hergé de gave van de vooruitziendheid had, dat is nieuw voor mij.
Neem nu de titel van zijn album ‘Kuifje in Congo’, die is op het lijf geschreven van wat thans, na 60 jaar ‘dipenda’, in Congo staat te gebeuren. Tintin tussen de krokodillen!
De Grote Blanke Bwana, die als Laatste der Mohikanen afscheid komt nemen van het land der makakken (dixit Walschap in Oproer in Congo), waar zijn bet-over grootvader ooit fortuin is komen maken. Die verzamelde pareltjes van alle slach en soort, en niet alleen die van vlees en bloed…Huidige Grote Blanke Bwana heeft wel geen lange koningsbaard, maar in het verzamelen van pareltjes moet hij niet onderdoen voor zijn Grote Voorganger. Alleen het kappen van handjes laat deze achterwege. Dat laat hij over aan de zwarte regerings-soldaatjes die de portefeuille van de Vaderlandsche Franscouillonse élite beschermen. Die doen dat best door te moorden, te branden en te verkrachten van de brave negerstammen in de mijngebieden.
Niets nieuws onder de zon dus.
Ware daar niet, dat Bertje-de-Laatste deze Congo-reis aanziet als de bekroning van zijn koningschap….Als wij de Libre en de Standaer mogen geloven. Gevolgd door een soort van troonafstand, wat nog al eens voorvalt in die familie. Want Bertje is wel een Sex-en Coburger, maar ook een joviale oude man, die weet dat de pay and go-periode over and out is. Nog een beetje spelevaren met de vrouwtjes, er af en toe eentje knijpen : dat moet volstaan om de dagen te slijten.
Het Koninkrijk? Ach ja…Als er later al een koning zou verbannen worden, zal die geen Albert heten…(*).
Moest het Koninkrijk een dertig-tonner zijn, onderweg naar zijn bestemming, zou er op de laadklep geschreven staan ‘just in time logistics’ ….

In deze hoop wil ik leven en sterven…..


(*) Het zal, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, een taaie driie-sterren generaal zijn, gevechtspiloot en helicopter-bestuurder-mt-ervaring.

Geen opmerkingen: