vrijdag 9 april 2010

OVER DE DIALOOG DER BESCHAVINGEN

.












.
OVER DE DIALOOG DER BESCHAVINGEN









Marie Rose Morel, ween van spijt
En werp Uw kroon naar Mia Doornaert


Dialoog der beschavingen? Word wakker!
06-04-2010 - Mia Doornaert - de standaard
In Iskander
Twintig jaar geleden stond iedereen achter Salman Rushdie, toen die een fatwa over zich heen kreeg, schrijft Mia Doornaert. Tegenwoordig vinden weldenkende mensen het normaal dat wie zich uitspreekt tegen de islam, bescherming moet krijgen. 'Dialoog der beschavingen', 'Alliance of Cultures'. Mijn ogen werden al glazig als ik dat soort uitnodigingen in de post vond. Nu staat het vast, ze gaan alle recht in de prullenmand. Ten eerste dient 'dialoog der beschavingen' altijd als dekmantel voor één thema: het probleem van de islam met de moderniteit. Ten tweede hebben vrijblijvende discussies van zorgvuldig en evenwichtig uitgekozen panelleden die elkaar in luchtgekoelde conferentiecentra en dure hotels vertellen hoe goed alle beschavingen zijn, niets te maken met de echte dialoog der culturen.
De 'dialoog der beschavingen', die hebben we gezien met de fatwa tegen Salman Rushdie, met 9/11, met de moord op Theo Van Gogh, met het geweld dat doorheen de moslimwereld uitbrak om twaalf cartoons in een Deense krant die niemand daar ooit gezien had. En nu, gelukkig minder gewelddadig, met de manier waarop Benno Barnard het spreken verhinderd werd in een universiteit, die een plaats bij uitstek van free speech zou moeten zijn.
Dat het incident zoveel verontwaardiging uitlokt, is geruststellend. Het is inderdaad ver gekomen als je politiebescherming nodig hebt wegens een grapje over godsdienst. Maar er zullen wel vele weldenkenden opstaan om Barnard 'provocatie' te verwijten. Om hem in een debat te willen stoppen met een BM (Bekende Moslim) en aldus aan te geven dat hij zich ook moet verantwoorden en dat het gelijk ergens 'in het midden' ligt. Of om te suggereren dat hij het zelf gezocht heeft want - een uitdrukking die in Nederland ook vaak gehoord wordt - 'je speelt niet met lucifers in de buurt van een vuurwerkfabriek'. Anders gezegd, je mag vredelievende lieden om de oren meppen, maar je moet mensen die geweld gebruiken ontzien - wat geen tolerantie is maar appeasement. Die verlichte opvatting gaat ook nog voorbij aan de vraag wie al dat vuurwerk opgestapeld heeft.
Natuurlijk weet iedereen wel dat niet alle moslims fundamentalisten zijn. Maar het is wel zo dat degenen die zich in onze landen agressief keren tegen democratische verworvenheden als scheiding tussen religie en staat, of vrije meningsuiting of gelijkberechtiging van vrouwen, meestal moslims zijn.
Het is nog altijd gewaagd dat te zeggen, zeker in de kringen die, met geld van de belastingbetaler dat via de VN, de Unesco, de Europese Unie en talloze andere subsidies wordt uitgestrooid, in hun 'dialoog der beschavingen' de islam steevast vergoelijken. De islam is wezenlijk tolerant, hij wordt alleen politiek misbruikt. Als je durft te vragen waarom die tolerante godsdienst nog geen enkele volledig moderne en democratische staat heeft voortgebracht, dan is dat vloeken in de kerk. Integendeel, de westerling hoort de hand in eigen boezem te steken. Wie zijn wij wel andere beschavingen een gebrek aan tolerantie te verwijten, we zijn toch zelf niet perfect? En zo laten westerse landen die stromen migranten opvangen en hen ongehinderd volgens hun overtuiging laten leven, zich op VN-conferenties de les lezen over 'islamofobie' door landen die geen zweem van gewetensvrijheid toestaan, die 'overspelige' vrouwen stenigen en homoseksuelen ophangen.
De sluipende intellectuele capitulatie is al lang aan de gang, en ze is meetbaar. Toen de ayatollah Khomeini in 1989 zijn doodvonnis tegen Salman Rushdie uitsprak wegens diens Duivelsverzen, schaarde zowat de hele westerse intelligentsia zich achter Rushdie en het vrije woord. Toen eind 2005 in een groot deel van de moslimwereld geweld uitbrak wegens cartoons in een Deense krant die niemand daar ooit gezien had, was het vrije woord verdacht geworden. Jyllands Posten en premier Rasmussen kregen de schuld. Ze hadden het 'gezocht', aldus vele progressieve intellectuelen, de eerste door te publiceren, de tweede door niet door het stof te kruipen voor boze imams.
Een andere dooddoener is dat er geen probleem is met de islam, wel met armoede en uitsluiting. Tja. Opeenvolgende golven migranten - uitgeschudde Armeniërs die de volkerenmoord overleefden, doodarme Italianen en Portugezen, haveloze Joden uit Centraal- en Oost-Europa - hebben in onze landen zwarte armoede gekend, en veel meer racisme en uitsluiting ondervonden dat de huidige migranten in onze zachte multiculturele maatschappijen. Ze pleegden geen geweld en eisten niet dat hun nieuwe land zich aan hen aanpaste.
Het geweld - en wat Benno Barnard overkwam, wás geweld - komt voort uit een radicale, intolerante wereldvisie. En het werkt, jammer genoeg, zoals blijkt uit de intellectuele capitulaties, uit de enorme zelfcensuur over de islam in onze landen en media. De lieden die in hun ivoren torens de 'dialoog der culturen' voeren, moeten eindelijk eens wakker worden. De werkelijkheid speelt zich elders af, en is gevaarlijk voor onze onvermijdelijk onvolmaakte maar zo kostbare systemen van vrijheid.
Dit opiniestuk vormt het uitgangspunt voor een debat rond 'vrijheid van meningsuiting en godsdienst' tijdens het Feest van de Filosofie op zaterdag 17 april 2010 in Leuven.

Digitalia denkt….

Niet alle moslims zijn fundamentalisten, zegt Barones Doornaert, waarbij ze meteen partij kiest voor …tolerantie. Ja toch! ….
Neen, natuurlijk zijn niet alle moslims fundamentalisten! Net zoals niet alle Duitsers nazi-beulen waren…Maar uiteindelijk toch wel partij kozen. En zeker niet voor de Joden, de Polen of alle andere volkeren die door de Nazi’s werden vervolgd of overmeesterd….Als de vele ‘brave moslims’ eenmaal voor de keuze zullen staan : voor of tegen hun (gewelddadige) moslim-broeders, aan wies kant zullen die dan gaan staan, denkt U….Is dat nu te radicaal, te realistisch of te extremistisch gedacht? Een blik op de handboeken “Geschiedenis” gebruikt in het Lager Onderwijs, is voldoende.
Wie spreekt mij tegen als ik zeg dat het hek wel een beetje van de dam is? Eerst Lucas Vander Taelen, die als eerste Groene! meloen zijn nek uitstak en schreef dat hij het moe was de rochels van zijn kostuum te wassen. Dan was er de bekering van Benno Barnard, die openlijk uitsprak dat Filip De Winter 20 jaar geleden een Profeet is geweest. Nu komt zelfs de Barones her-self vrijwillig in de vuur-linie staan….
Vandaar mijn voorstel aan Bruno Valkeniers. Stuur al deze mensen ½ lidkaart van het partij-bestuur van het Vlaams Belang.
Hierbij 2 bedenkingen. Slechts een ½ lidkaart, omdat ze voorlopig maar de 2de pijler van het programma aanvaarden (beheers de wilde Islam-immigratie). Er moet inderdaad nog wat meer druk komen uit de samenleing, om ook de 1ste pijler te omhelzen : de Onafhankelijkheid van Vlaanderen. De tijden zijn echter gunstig. Bewijs: de belgicisten roepen ’t allen kante alle hens aan dek.
Tweede bedenking: het zijn allemaal mensen met een groot EGO-gevoel die liever niet bij het plebs van de gewone leden zullen willen ingedeeld worden. Als Lid van het Partij-bestuur kunnen ze meteen meehelpen om het ‘cordon sanitaire’ neer te halen.
JaJa, op bepaalde strijdpunten van het poartij-programma zal er ingeleverd moeten worden. Paris vaut bien une messe, n’est-ce pas?’

Geen opmerkingen: