dinsdag 11 mei 2010

EEN PATERSBIER MET WERELDFAAM

.


























.
EEN PATERSBIER MET WERELDFAAM



Nu ik verneem dat de West Vlaamse ereburger, die luistert naar de naam Roger Van Gheluwe, geboren Roeselaarnaar maar te werk gesteld in Brugge, een schuilplaats aangeboden en aanvaard heeft bij de Paters van Sint Sixtus in West Vleteren, wil ik toch waarschuwen voor de kwalijke gevolgen.
Iedere West Vlaming zal mij begrijpen, dat dit niet is om aldaar met zijn kluten (voeten) te laten spelen, maar integendeel de gelegenheid biedt om regelmatig een stuk in zijn kluten (lichamelijk aanhangsel) te drinken. Op die manier blijft betrokkene het dichtst bij zijn meest directe hobby. Heert Goste wist het zo goed te verwoorden, toen hij aan de Geitenboer studentikoos van ver toeterrde ‘”Yves, eje Sex thus” wat alleen voor West Vlamingen kluchtig is. Want Sint Sixtus wordt bij hen Sint Tjex en als men zo’n abdijbier thuis drinkt, heb je Sex thuis….
Zeg nu dattied dat thut es.
Dat Van Gheluwe zijn pensioen trekt, is normaal. De Sossen van Genez zorgen toch voor iedereens’ pensioen! Zij hebben, dank zij Jong De Croo als spelbreker eindelijk prachtige oplossingen voor alles en nog in zicht! En een bisschop die zoveel kopij verstrekt en de aandacht afleidt, wordt dus dubbel en dik in de watten gelegd!
Laten we dus, in afwachting van de machtsovername, vrolijk wezen! Ik vind dat de TV volop zou moeten oefenen met onze populaire deuntjes ten gehore te brengen ipv die gezongen ‘Goede Morgen’ als reclame voor henzelve…”Overal waar de meisjes zijn” en “Mie Katoen komt morgennoen’ : vooral die twee zijn onverbeterlijk!
Nieuw in het vocabularium over ‘Der Untergang’ : de vrolijke noot. Echtbrekers van Koninklijken Bloede en kinderverkrachters met de kromstaf : Absurdistan in Kikkerland, waarmee de Verkozen Elite ons volk heeft opgezadeld! Met de goedkeuring van Rome….en oinder het welwillend oog van de Pauselijke Nuntius in Brussel, die een en ander toedekt in de achterkamertjes van de Macht-om-de-Macht…Witgekalkte graven, waar het verderf binnen-in weelderig tiert…
Verder wil ik nog kwijt voor de simpelen van geest, de vertaling van het Franse woordje “CON”, die volgens mijn eigenste memorie overeenkomt met ne stomme onnozelaar. Een nietsnut. W-Vl : nieweerd. Zo zegt men tegen een mettewie in ’t Brusseleirs-Fransoos “qu’il est un côn” – Con-federalimse is het federalisme des côns….
Persoonlijk vallen er mij subiet 3 zo’n gevallen te binnen : Leterme en Philips de Taaie met zijn broertje Lorre. Van Leterme ziet men het zelfs van verre aan de man zelf, van de Prinsen weten we het van hun bloedeigen moeder, la Dolce Paola, die in beide zoons de vader, haar ontrouwe huisband wilde typeren. Denk ik, want het zat er toen in die tijd in dat huishouden bovenarms op.
Het verhaal komt uit oude Rijkswachtverhalen. Zo’n stoere sabelsleper bekloeg zich ooit bij ’t salueren naar de binnenrijdende prinses aan de poort van Berlvédère,, dat haar twee zoontjes, Fluppe en de Lorre, die namiddag uitermate treiterend waren geweest voor de manschappen. De prinses, na waarschijnlijk een eerder ontgoochelend liefdes-avontuurtje buitenshuis, antwoordde, de man gelijk gevend: “Oh mes 2 fils! Ce sont vraiment des côns”….
Als ik lieg, dan is dat in onderaanneming van een select gezelschap van een groep ‘zwaantjes’ die hun nest hadden in de Brugse Rijkswachtkazerne. Ik pikte het verhaal op, aan de toog van hun kantine, waar men zich, na volbrachte dagtaak van ‘burgertje pesen’, gezamenlijk schabouwelijk aan het bezuipen was.

Pssst

Eigenlijk wilde ik de wereldfaam van het Abdijbier St Sixtus beklemtonen. Onlangs werd het eens te meer uitgeroepen als ’s werelds beste bier. Tot in Amerika toe! Dat de Abdij nu optreedt als vangnet voor een boeteling, strekt hen enerzijds tot eer in de christelijke zin van het woord – maar stemt anderzijds wel tot nadenken : is het geoorloofd een misdadiger van Gemeen Recht dermate te beschermen, dat hij zijn gerechte straf kan ontlopen? Een op de maatschappelijke ladder lager geplaatste, zou geboeid, met loeiende sirenes en blauwe zwaailichten, opgehaald worden voor ‘onderzoek’, eeuwig ten schande gemaakt voor zijn omgeving. Hier wordt de Chrsitelijke ‘omerta’ toegepast, in de hoop dat het volk rap zal vergeten. Vader Abt zal er geen glas bier minder door verkopen, integendeel…Dat de man ziek te bed ligt, met een snotneus, is de wrange benadering van een Tyl Uylenspieghel, die met het zotte het wroede tracht te bestrijden….

Geen opmerkingen: