zondag 30 mei 2010

FLIKKEN GENT GESAVATTEERD

.




















.

FLIKKEN GENT GESAVATTEERD

Dank zij Lewie Toebak…nu de Polies…
Vroeger konden wij lezen : HIJ LACHT * HIJ IS GELUKKIG *
HIJ IS BIJ DE RIJKSWACHT….

Ach, als wij ons hier de Carabinieri voor ogen halen…Flink en militaristisch. Fier op hun korps en op hun taak. Gedienstig. Niet rancuneus inzake het Kleine Beestje. Martiaal als ze op jacht zijn op groot wild. In hoofdzaak (toch te lande) : de Carabiniero, Uw vriend!
En nu naar de Stad van Artevelde. Daniëm-den-Dikken wordt hieronder door Savat van Angeltjes “Gesavatteerd” (*) dat het niet mooi meer is! Waarom? Wat heeft die man hem misdaan? Is het voorzijn vulgair accent? Voor zijn dikke pens? Voor zijn lidkaart van de Rode-Roze Broederschap der Graaiers? Voor zijn dictator-stemgeluid? Voor zijn staatsmanschap die hem zo zichtbaar ontbreekt? Voor zijn dik-beringde worstenvingers?
Ik weet het niet. Maar ik geef Savat gelijk. Ik geef hem zelfs volmondig gelijk. Wat meer is : Meneer Savat heeft overschot van gelijk en tistied dattut es.
Want Gent is vanouds een der leidende steden van het Graafschap Vlaanderen, na Brugge en Ieper, die nu al een eeuwigheid in verkeerde handen gevallen is.
Niet omdat hij alles IS waarvoor Savat hem en ook ik hem levend kunnen villen, maar omdat hij zo dom is om niet voordien, naar Rode Gewoonte, met de experts het op te maken rapport afspreekt! Zo staat hij daar nu met zijn molentjes, lijk er in Gent in gelijkaardige omstandigheden wordt gezegd. Of heeft hij het onderspit moeten delven tegenover de Procureur des Konings, die liever een andere schaats reed?
“Lo no so” zeg ik dan met het beetje Italiaans waarmee ik me altijd en overal uit de slag trek hier in dit tweede en betere Vaderland, het Land van Berlusconi en van Bossi. In deftig Vlaams is dat ‘KWEENIE’ en het garandeert mij telkens complete gemoedsrust. Want ’t is hetzelfde, hier positief spreken over de Lega Nord van Bossi, als in de Heimat over het Vlaams Belang. Iedereen is er tegen, maar waar halen die partijen dan hun stemmen? Moet ik, met een knipoog naar Toon Hermans, misschien wachten tot na mijn dood vooraleer mij dat mysterie wordt geopenbaard?
Door al dat Savatteren kom ik tot de vaststelling, dat beide Hoge Pieten beter eens goed waren gaan eten in een Itakliaanse Trattoria/Ristorante op ’t Zuid, chez La Belle Hélène. Flink veel groente, goed overgoten met OLIO D’OLIVE EXTRA VIRGINE. Zo’n olijfolie is de oorzaak dat Italianen mager en gezond blijven: het spoelt letterlijk de ingewanden door, zodat de kwâ ziekten samen met de ‘transit’ sito presto in het toilet belanden.
Ze hadden de kuisvrouw van ‘La Belle Hélène’ een grote dienst kunnen bewijzen, door voor die ene keer geen gebruik te maken van de toiletten. Met achteraf, in plaats van een slecht rapport te moeten verteren, hadden ze ina de maaltijd, n hun broek gedaan, dan was de zaak opgelost met een goede wasbeurt.
Bekend met de Voskenslaan in Gent? Jaren geleden heb ik daar drug-deals zo maar langs de straat zien gebeuren. In volle daglicht. IJzerlaan? Idem…En het moet nog duren tot 2010 vooraleer men het Politiekorps heeft door gelicht?

Allez : nu laat ik Savat los. Voorzichtig lezen, hoor! Want de brokken vliegen in het rond….

Burgemeester Daniël Termont en procureur des Konngs Johan Sabbe hebben een doorlichting laten uitvoeren van het Gentse politiekorps. Aanleiding was vooral de door de media breed uitgesmeerde affaire rond korpschef Peter de Wolf, die finaal ontslagen werd en veroordeeld. Andere feiten en feitjes tastten verder de reputatie van het Gentse politiekorps aan : de sympathieke Flikken van de televisiereeks zijn meer dan ooit fictieve personages, ontsproten aan het brein van ingenieuze scenarioschrijvers.
De criminilogen Brice de Ruyver en Cyrille Fijnaut hebben de werking van het korps nagegaan en een van de conclusies luidt : "Er heerst een schrikbarende graaicultuur waarbij cheffen en personeel zoveel mogelijk overuren kloppen voor de extra premies". Het gevolg hiervan is, dat het gezag in stand gehouden wordt, op basis van vriendjespolitiek, enerzijds nodeloze bestraffingen en anderzijds laksheid, willekeur en een schrijnend gebrek aan motivering. Waar het rappport niets over zegt, is de al dan niet stilzwijgende houding van politieke correctheid die élk politiekorps fundamenteel aantast en tot non-actie leidt.
Er bestaat bovendien een té veel aan chefs die niet over de eigenschappen beschikken om met ondergeschikten om te gaan. "Een stuurloos schip" zo definiëren de onderzoekers het korps van 1000 manschappen. "Het mag niet verbazen dat jonge krachten die met veel verwachtingen naar het Gentse korps kwamen, de dagen aftellen om te kunnen muteren naar een andere politiezone", aldus De Ruyver.
Zoals overal in overheidsdiensten is deze analyse het gevolg van de onvermijdelijke politisering en de greep van de vakbonden op het personeels- en algemeen beleid. Het is trouwens niet de eerste keer dat de Gentse politie te kampen heeft met dergelijke crisis. Ook in de jaren '80 zat dit korps aan de grond met toestanden die het daglicht niet mochten aanschouwen. De geschiedenis herhaalt zich.
Savat

(*) Savatteren : naar analogie met Milquettiseren e.a. Is nieuwe trend in de journalistiek, die bewijst dat wij, bloggers, met onze tijd mee zijn. Niet iedere naam is geschikt. Valkenieriseren bijvoorbeeld gaat niet : bestaat al (bijna) in de autobanden-wereld. Geneziseren gaat ook niet: generaliseren bestaat al, en is zeker niet met betrokkene in verband te brengen. DeWinteriseren? DeDeckeriseren? Moeilijk, moeilijk! Di Ruporiseren zou, op het nippertje nog kunnen, alhoewel de connotatie met de Roepie-Roepie vogel van wijlen Toon Hermans dan weer veel te dichtbij ligt. Wat de reputatie van betrokkene, gezien zijn vogel-voorkeur dan weer niet ten goede komt.

Ten gerieve van de Heren Hoernalisten inzake de werkwoordvervoeging (Fr) van Milquetteren. Geen dank verschuldigd!

Je Milquettaise – Tu Milquettaises – Il Milquette
Ns Milquettons – Vous Milquettez - Ils Milquettent.

Participassé : Ils ont Millequeté. Is wegens de onwelvoegelijke bijklank liefst achterwege te laten.

Geen opmerkingen: