zondag 30 mei 2010

SCHILTZ OF VRIEND GENT KALANDENBERG EINDE

.






















.


SCHILTZ OF VRIEND GENT KALANDENBERG EINDE





JACOB VAN ARTEVELDE

Ooit de Wijze Man van Gent,
Toont hij de weg?
Of waarschuwt hij voor Schiltz of Vriend….


Wat is dat toch met mij, dat ik de laatste tijd zo dikwijls verzeild geraak in het verre verleden? Of dat komt door het slechte voorbeeld van Ward De Bever, als welbespraakt historicus? Ik durf verhopen van niet, want ik wil die Welles-Nietes niet aangaan met een gevierd en bejubeld Doctorandus, uit vrees een attaque te krijgen. Want die man, aan wie ik ten andere zijn persoonlijk succes gun, is mij veel te glad. Een haai-achtige paling of een paling-achtige haai : ik zou ’t niet weten. Hij doet mij denken aan een schouwgarnituur : Het Zoete Hart van Jezus in het midden, tussen twee kandelabers.

Heb zo juist nog eens Terzake laten spelen, met het scheermes-meisje Cools voorzien van de guitigste pretlichtjes in haar verleidelijkste glimlach-koplampen. Ogen als Sneeuwitje voor de maquilage-tafel gericht op de doos pralines van weer eens een aanbidder…. Een valse kat, klaar voor de moordende uithaal naar de twee onschuldige knaagdiertjes aan de overkant der tafel.
Wat dachten zij ervan? De Niveanen zuigen alles weg voor de voeten van het Vlaams Belang en LDD, en dat van die Forza Flandria, dat was toch ook mislukt…
.
Dat er voor de zoveelste keer een paar kopstukken van de PS in opsraak waren gekomen, deed wel niets terzake, maar zou een gepast antwoord zijn geweest. Maar beide Heren hielden het proper…De reden van diens succes vroeg het scheermes? Precies alsof de Heren reeds ingezeept en klaar voor behandeling waren. JMDD trapte in de open val over dat ‘gemaakt worden door de media’ en het onderwerp viel stil.

Jammer, maar het werd niet gezegd! Want dààr en dààr alleen ligt het succes van de Niveanen! Ze werden/worden overal opgevoerd als de softe Flaminganten (ondertoon verontyschuldigend) die aan het randje wel een beetje hard durven zijn om alleen maar stoer over te kome. Die diep in hun hart hetzelfde willen als de Geitenboer in 2007 : aan stemmen geraken, aan meer stemmen geraken, aan alle mogelijke stemmen geraken, zoveel mogelijk stemmen, om ze daarna aan te bieden aan Sire, op de installatie van Zijn zoveelste regering. Om er zelf beter van te worden. De Weverianen worden opgevrijd omdat het Establishment en de Media denken (ze zeggen het trouwens zelf!) dat alleen op die manier het Vlaams Belang kan gestopt worden. Hier en daar nog een ‘slechte’ peiling er tegenaan gooien, nog maar eens La Morel opgevoerd en de gefrustreerde ex-voorzitter, hun vaandelvlucht belichten uit alle mogelijke hoeken en kanten : het Vlaams Belang kan met stille trom begraven worden : verkiezingen zijn niet eens nodig…

En zo kom ik tot Jacob Van Artevelde en de overeenkomsten met Ward De Bever. Beiden uit het niets omhoog gekomen, beiden gevierde en geliefde volkshelden…

Dan zit ik ineens te neuriën zonder het te beseffen. Mat excuus voor de lieve Martine Bijl voor het misbruik:



Hoe zou 't met Rosa zijn en met Jacoba
Hoe zou 't met Carla wezen en met Annie Twee
Wat moeten boerenmensen op die latten in Tirol
Wij horen op de klompen in het land van Rodeschool
En voortaan zeg ik vast en zeker nee
Want aan die malle fratsen doe ik nooit meer mee


Want ik weet wat er staat te gebeuren….Jacob Van Artevelde heeft het beleefd en zijn verhaal staat opgetekend in onze kronieken. Ward De Bever moet het kennen, tot in de droeve détails…

Kijk, ik wens het hem niet toe, en geef hieronder slechts een paar gegevens uit het leven van die toenmalige volksheld. Was Oudstrijder van Groeninge 1302, bracht rijkdom in ’t land door zijn visie op oorlogvoeren (geven en nemen, compromissen sluiten) tussen Engeland en Frankrijk. Nam teveel hooi op zijn vork, werd ongeloofwaardig en beschuldigd van corruptie. Werd in 1345 door de massa, die hij wilde toespreken, doodgeknuppeld en opgehangen.

Hendrik Conscience deed hem verrijzen. En de ondankbare Gentenaars richtten voor hem een standbeeld op. Onder de muren van de Vooruit. Op de Vrijdagmarkt. Op een boogscheut afstand van de Kalandenberg, zijn woonplaats geweest, waar zijn bloed nog de kasseien kleurde…Op die plaats vluchtte hij zijn huis terug binnen, maar werd gevat aan de achterdeur.

Zo weet ik toch niet te vertellen, als hij al-dan-niet nog ‘Schiltz en Vriend’ zou geroepen hebben, maar feit is dat het Volk een andere mening had dan Van Artevelde. Hetzelfde verhaal dus als de latere Hugo Schiltz, die eerst als hij bijna gestorven was, wilde toegeven dat hij zijn Volksunie had misleid. Ten eigen bate.

Nu komt een Loge-man, die zeker niet in reïncarnatie gelooft een mixte opvoeren van beide helden. Er moet, zegt Siegfried Bracke, Ge-Schiltzd worden. Naast Milquetiseren nu ook Schilz-eren….

JaJa, Schiltz-eren! Is verkiezingstijd. Morgen scheert men gratis!


Pssst

Zijn we met zijn allen vergeten dat Hugo Schiltz, deze Grote Vlaamse Staatsman die de wereld ons benijdt, ooit (1973) in het buitenland (Groningen) heeft uitgeroepen ‘LEVE BELGIË’, onbewust van het feit dat de camera’s op hem gevestigd waren? Wat moet het dan geweest zijn in de beslotenheid van de achterjamertjes, waar er in de taal van Marianne (iets anders spreken de Francofonen niet) onderhandeld werd over het lot van Vlaanderen?

En toch! En toch! Het melodietje geraakt maar niet uit mijn hoofd…O wa zijde gaa stoem, zo stoem, da hebik vanze leive nie gezien, zo stoem…

Geen opmerkingen: