dinsdag 11 mei 2010

VOORLOPIG GERED

.





















.

VOORLOPIG GERED


NETVLIES PROBLEMEN

Persoonlijk intermezzo.
Donderdag 29 april was voorzien voor een kleine maar delicate interventie hier ter plaatse, in de oude Etrusken-hoofdstad ORVIETO, beter bekend voor zijn uitstekende kwaliteit van witte wijnen. Een godendrank, in ieder geval in vergelijking met de bittere droesem van een dagkliniek….Het werd nog slechter dan dat: een regelrecht fiasco, want na 3 uur aanschuiven (10 à 13 u) eenmaal in het operatie-kwartier, deinsden de dokters terug : liever niet, want onbekend met de eerste ingrepen, zowat 10 jaar geleden, in Belgio. Dus weg de beloofde kijk-and-go operatie, met integendeel, na de nodige uitleg, een knagende onzekerheid over al-dan-niet een dreigende eeuwige duisternis….Niets om mee te lachen! En dat op de vooravond van het verlengd weekeind van 1 Mei….met alle snelwegen tussen hier en daar bomvol met die eeuwige toeristen….Snel inpakken, de dierentuin in verzekerde bewaring brengen, pyjama en tandenborstel ingepakt, en om 4 u30 de poort achter ons toedoen….
Het werd dus een rit tegen het uurwerk, om morgen tijdig, d.i. voor vrijdag 30ste, ten laatste om 13 uur bij het UZ Antwerpen te geraken, waar ondertussen alles in gereedheid was gebracht. De 1500 Km werden één lange kruisweg…¾ uur te vroeg reden we binnen, scheel van de kloppende koppijn. Eindelijk vertrouwen gevende woorden en helende handen!
Na grondig onderzoek oordeelden de Dokters dat, mits de juiste medicatie, er best zou gewacht worden met snijden tot na het weekeinde. In Nijlen werden we liefdevol opgevangen op de boerderij in de familie-schoot van ons lief klein dochterken – maar er kon slechts in mineur gelachen worden.
Maandag namiddag bleek de toestand gelukkig dermate verbeterd, dat er beslist werd ….om pas op vrijdag 7 mei te beslissen. Een volle week tijd dus om eindelijk de Stille Kempen in alle windstreken te doorkruisen. In Zichem, op het Gemeenteplein, bij ‘Floere het Fluwijn’ een onvergetelijk middagmaal genoten. Idem dito in Wommelgem, bij ‘Corsendonck’ Grand Café Lindberg, de oude generaals-woning in het centrum. In Zoersel, in ‘Den Engel’, een eet-fabriek gezellig getafeld met vrienden tot het tijd werd om de stoelen op tafel te zetten…– al die tijd met Nero als blinde-geleidehond onder tafel….Verder tot in den treure rondgehangen in het Shopping Centrum Edegem : Heer, laat deze kelk aan mij voorbijgaan. En neem en passant al die vreemd geklede donker gekleurde vreemdelingen mee. En doe hen AUB, als ze voor mij aan de kassa staan, onder elkaar of in hun (dure) GSM’s wat stiller spreken in hun onverstaanbaar brabbeltaaltje. Moesten wij dat doen hier in Italië, ik geloof dat we manu militari uit de winkel zouden gezet worden. Of minstens bekeken als het vuil van de straat. In Belgio? Kijkt iedereen bedremmeld de andere kant op. Bevreesd voor het spreekwoordelijke mes in de buik?....
Uiteindelijk werd in het UZ in gezamenlijk overleg beslist om te snijden begin Juni. Binnen 4 weken….Paste dit beter in hun schema, of wilde men ons in het Land hebben bij de verkiezingen? Mij om het even : door de juiste medicatie is alle acuut gevaar geweken – en zo reden we de weg terug, afreis vrijdag 16 uur, aankomst in Rome zaterdag 16 uur, om daar een familie-lid op te pikken die met vliegtuig was gekomen. ’t Lieve Vrouwtje als chauffeur : een betere Formule 1 piloot is er niet te vinden…
Dus voorlopig terug op het Wereld Wijde Web. Om de wereld te helpen redden. Al moet ik tot mijn grote vreugde vaststellen, dat die is blijven draaien zonder mij. Ingelofelijk ding, die wereld van ons! Dat draait maar door, zonder motor of pedalen! Urbanus heeft gelijk!
Indrukken en vaststellingen.
Het verschil in personenwagens: hier veel kleiner, daar grote lompe bakken. Verschil in bewoners : waar zijn al die Vlamingen naartoe? Of dragen de vrouwen nu ook al hoofddoeken, en de mannen lange tabbaarden? Cesar signaleerde in zin tijd naar Rome dat de Belgen als dappersten aller Galliërs door zijn mannen de ‘broekdragers’ werden genoemd : wat zou hij nu over hen zeggen? Verder opgevallen : de overvloed en de weelde. Vandaar de vraag: voor hoe lang nog? Viel tegen: de toestand der wegen, het weer en het onbeschoft rijgedrag van de meeste chauffeurs. Viel mee, meer dan verwacht : het voedsel (mens, wat kan een croissant heerlijk zijn bij de morgen-koffie), het weerzien van de Noordzee (eindeloos in vergelijking met ons ‘Lago’ waarvan de overkant bijna binnen handbereik is), en vooral : de conversaties rond ons, het vierkante West Vlaams, het zangerige Kempisch, het nonchalante Aantaarps : een verademing na altijd die ra-ta-ta mitraileur-klaken van de vrolijke Italiaanse dialecten die geen mens verstaat.
Ik loop nu al die tijd rond, stijf van de antibiotica, en met een aflopende batterij oogdruppels waarmee een ganse compagnie te velde zou kunnen behandeld worden. Maar dagelijks kan vestgesteld worden, dat het oog stilaan normaal wordt. Zou het misschien kunnen, dat de Heren Oogartsen, die zelfs de Koning Aller Belgen (van de Walen het meest) als patiënt hebben, pas overwegen in te grijpen als alle besmettingsgevaar geweken is? Blijkt ondertussen dat de Dienst ‘Oogheelkunde’ aldaar de bewondering wegdraagt van alles in Italia dat gespecialiseerd is in dezelfde materie. Goed om weten, want Sienna ligt hier op een boogscheut ver….Het Diensthoofd in UZA, Prof Marie-Josée Tassignon, komt er zelfs gast-college’s geven….Doctor Honoris Causa? Daar heeft ze geen tijd voor!
Vandaar : voor al wie de beste zorgen wenst bij oog-problemen : één adres: het Universitair Ziekenhuis Edegem. Verschiet niet als U op een 2 à 3 maanden lange wachtlijst komt. Met al die buitenlanders, ziet U….en daarmee worden niet de buitenlanders van boven de Moerdijk bedoeld….
O Ja…het ‘verpleeg’ (allemaal oude bekenden!) wil over hen wel hun mening kwijt – off the record, dat spreekt vanzelf….Al zijn die niet te spreken over de hen opgedrongen initieatie-lessen Turks en Marokkaans. Om te kunnen omgaan met de NAMEN bijvoorbeeld, wordt van hen een engenelen-geduld gevraagd….Maar inderdaad, elke medemens-in-nood heeft recht op menselijke bijstand….Zelfs gratis. En zonder SIS-kaart…..

Geen opmerkingen: