woensdag 30 juni 2010

BLAUWDRUK STELLA MARIS


.

BLAUWDRUK STELLA MARIS


Mijn vader vaart op zee,
mijn vader vaart op de mosselzee…

Maar toen was de zee nog vol water
Van einder tot einder.
Hoelang nog, denkt?
Wat het wordt, zou ik echt, op dit ogenblik, niet weten. Ik dacht : ‘Kom, laten wij even dit varkentje wassen’ – maar, schoot het mij te binnen, men moet er stilaan aan wennen, dat er voortaan HALAL geschreven wordt! Er worden dus nergens nog varkentjes gewassen. Maar eerder schaapjes geschoren….
En mijn moeder leerde mij (aan tafel tussen broertjes en zusjes) dat ‘binst het schaapje blaatte, hij zijn beete kwijt was’…Dat Jean De La Fontaine dààr niet is opgekomen! Vandaar dat ik bij deze probeer hier iets aan te doen.
Wacht eens! Ik ben zo geen Bijbelvaste kerkpilaar (nooit geweest, toch altijd blijmoedig de verrijking aanvaard) maar waarom denk ik aan de vele ‘kathedralen der zee’ als ik lees dat er straks olie kan regenen, in plaats van hemelwater. Hemelwater, dat ui de zee verdampt, en zo sterk is, dat schepen er op kunnen varen zonder te zinken….Zal de zee dan ooit geen pekelwater meer, maar ruwe ongeraffineerde olie bevatten? Vanwaar komt al dat zout in de zee, en al die andere chemische stoffen? Vaag weg herinner ik mij dat in de Bijbel staat, dat er ooit vuur uit de hemel regende, op de stad vanzelfsprekend, van een of ander volk dat gezondigd had in de ogen va Jahweh…Ik zou maar oppassen, als ik Mohbama was! BP wikt, maar Al Quada schikt!
Kijk, dat we de Bijbel met meer dan met één korreltje zout moeten aannemen, is heus al lang geen ketterij meer. Al zal men, zelfs bij ‘Het Sprookje van Moeder de Gans’ best aandacht besteden aan de mee gegeven boodschap.
Ja, zegt Genesis : Adam en Eva werden uit het Aards Paradijs verdreven, omdat zij wilden aan God gelijk zijn, en zij daartoe gegeten hadden van de boom der kennis….Neen, het was de boom van Goed en Kwaad zeggen anderen. Enfin, ik was er niet bij en de goeie ouwe Charles Darwin laat dat hoofdstuk ook onbesproken. Zodat we het zelf moeten uitzoeken….

Voilà, ik laat jullie meteen los, in de wei, met De Morgen, bij de andere schaapjes. Zorg dat U Uw beete niet verliest door te staan blaren…Zeker weten : jamais de la vie tank ik nog bij BP! Zij zijn voor mij de nakomelingen van de slang, die Eva verleidde om Adam te doen bijten in de appel….Vade retro, Satanas (*)! Ik ga nog liever te voet!
o-o-o-o-o-o-
Slecht weer in Louisiana: Kan het olie regenen?
29/06/10 11u30

De eerste tropische storm is op weg naar de Amerikaanse zuidkust en in Louisiana roept dat een interessante vraag op. Kan het olie regenen? Een filmpje op YouTube toont een regenbui in de Amerikaanse staat waarbij de olie uit de lucht valt. Kan niet, zeggen wetenschappelijke instanties. Al weet niemand wat het effect van de chemische stoffen van BP teweeg zal brengen.
Het onderstaande filmpje moet je waarschijnlijk met de nodige voorzichtigheid bekijken. De olie blinkt op straat na een regenbui in Louisiana. "Er ligt overal olie. En daar is de olie dik, zoals in de Golf", roept een man op de achtergrond. Vals of niet, het roept de vraag op of mensen in de regio binnenkort regenbuien met olie kunnen verwachten.

Olieregen
In dat geval zou de olie in de Golf van Mexico moeten verdampen en door wolken worden opgenomen. Dat kan in principe niet, want olie is veel te dik. Behalve dan sommige chemische elementen in de olie, die kunnen wel opgenomen worden door wolken. Maar hier en daar worden ook de chemische stoffen in vraag gesteld waarmee BP probeerde het olielek te dichten. Is het niet mogelijk dat olie onder invloed van die stoffen plots wel in neerslag kan veranderen?

EPA (Environmental Protection Agency) gelooft er niet in. Ze beschikken niet over wetenschappelijke bewijzen. Maar EPA weet niet veel over de chemische stoffen, dat hebben ze zelf toegegeven. Ook de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) stelt dat olie nooit volledig zal verdampen. Enkel bepaalde deeltjes kunnen opgenomen worden in de lucht.

Giftige stoffen
Maar daar schuilt een ander gevaar. Het zal dan wel geen zuivere olie regenen, wat doen we met giftige stoffen en gassen die wel in de atmosfeer terechtkomen? Daarover is nog geen onderzoek gebeurd en de olieramp in de Golf van Mexico heeft natuurlijk geen echte voorgaande. De gevaarlijkste elementen zijn waterstofsulfide, benzeen en naftaleen.

Waterstofsulfide ruikt naar rotte eieren en kan hoofdpijn en ademhalingsproblemen veroorzaken. Benzeen en naftaleen zijn allebei kankerverwekkend. Regen is dus niet de grootste zorg, deze stoffen kunnen ook door de wind naar het vasteland gevoerd worden. EPA houdt hun aanwezigheid in de lucht dan ook in de gaten, want vanaf een bepaald niveau is er wel sprake van een gezondheidsrisico.

Als de olie door stormen aan land zou komen, zijn er natuurlijk eveneens gevolgen voor de gezondheid van de bevolking. Reden genoeg om ons zorgen te maken, maar de onderstaande video moeten we met een korreltje zout nemen. Al mogen we niet vergeten dat de olieramp zich niet zal beperken tot die enorme vlek op zee. (gb)



(*) Volgens Wikimedia (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Vade_retro_satana ), vertaling via Google....ZEg, hebben ze daar geen paar vacante plaatsen voor Germanisten? Dit hier is echt een Koinklijke vertaling : ze kon van de hand geweest zijn van Het Hof/La Cour….
Vade retro Satana ( "Ga terug , Satan"Of "terug Step, Satan") Is een Middeleeuws Katholiek formule voor uitdrijving, geregistreerd in een 1415 manuscript gevonden in de Benedictijnse Metten Abdij in Beieren[1][2] en de herkomst ervan is van oudsher geassocieerd met de Benedictijnen.
In de huidige katholieke traditie, de formule (soms beperkt tot het Vade retro vers ) wordt gebruikt om af te weren eventuele kwaad ding of gebeuren, zoals een " gesproken amulet" . De initialen van deze formule ( VRSNSMV SMQLIVB of VRS : NSMV : SMQL : IVB ) zijn vaak gegraveerd rond crucifixen of katholieke Sint-Benedictus Medailles ten minste sinds 1780.[3][4][5]
De zinsnede Vade retro Satana (Vaak gespeld Vade retro satanas, Of sathanas) wordt ook gebruikt als een geestige of geleerdenproza apparaat, los van de religieuze implicaties , een sterke afwijzing van een onaanvaardbaar ( maar wellicht verleidelijk Express) voorstel of angst van sommige dreigende dreiging. Namelijk , in de zin van " niet verleiden me ! "," Ik zal niets te maken met dat " hebben ", zal iemand ons verlossen van dat " , en zo verder.[6]

Pssst
De ‘Stella Maris’, of Ster der Zee, is de goede ster die menig zeeman/visserman naar de veilige haven heeft geleid.
Een blauwdruk daarentegen is de studie van een architectenhand, die theoretische plannen omzet in zichtbare resultaten, op papier. Volgens Marc Grammens ligt de Nationale Orde die zo’n architectenhanden bijeen bindt, in ons land op apegapen. Tachtig percent van de ledenbijdragen wordt betaald door de Vlaamse aangeslotenen, terwijl de Waalse aangesloten zich beperken tot het uitgeven daarvan…Aan ‘studiereizen’, en zo…
Voorwaar, weer een der laatste ‘traits d’union’ die verdwijnt….Bonjour la Wallonie!
Verder stond in de Morgen, in een ander opiniestuk, het volgende : de aarde behoort ons niet toe wij zijn hier slechts haar gasten….En, let op het volgende : Het legaat van Socrates was om het najagen van waarheid te koppelen aan een mystiek ideaal van het goede…Wij moeten die man ere-lid van het Vlaams Belang maken, die Socrates! Anders wordt hij, in de roes van de overwining, weggekaapt door BDW….


STOP EENS ‘N BLOKKER BLOGGER IN UW TANK !!

Geen opmerkingen: