woensdag 23 juni 2010

IL MIO CUORE BALLA TRA I DUE

/


.


IL MIO CUORE BALLA TRA I DUE


Het Loze Vissertje



Des winters als het regent
dan zijn de paadjes diep, ja diep.
Dan komt dat loze vissertje
al vissen in dat riet, ja riet.

Met zijne rijfstok, met zijne strijkstok,
met zijne lapzak, met zijne knapzak,
met zijne lere, van dirre dom dere,
met zijne lere laarsjes aan,
met zijne lere, van dirre dom dere,
met zijne lere laarsjes aan.

Dat loze molenarinnetje
ging in haar deurtje staan, ja staan,
omdat dat aardig vissertje
voorbij haar henen zou gaan, ja gaan.

"Wat heb ik jou misdreven,
wat heb ik jou misdaan, ja daan;
en dat ik niet met vreden,
voorbij jouw deurtje mag gaan, ja gaan.

"Gij hebt mij niets misdreven,
gij hebt mij niets misdaan, ja daan;
gij moet mij driemaal zoenen,
eer gij van hier moogt gaan, ja gaan.

De titel van dit stukje is, in mijn beste Kloefkappers-Italiaans (*), wat ons Eliootje op dit eigenste moment, diep bij zichzelf, moet denken…

(Ter zijde, mompelt) “ ’t Is van ’t is in de saccoche! Encore 10 ans de pognon pour Wallo/Brux, Dieu soit loué!” Maar dan in zijn moedertaal, ’t Italiaans…….Hij zegt daarbij 20,30 of 50 jaar, zo dat 10 jaar door de strot zou kunnen. Want Bartje heeft tijd zat : hij wil evolutie, geen revolutie, en de Tjeven, likkebaardend in de touwen hangend, ‘geven nooit op’….Er zijn dus zaken te doen!

Eliootje heeft de signalen goed opgevangen, dat ziet zelfs een klein kind….

Hij zegt het weliswaar met andere woorden, dat van die pognon, maar dat zijn we gewend uit de mond van een Franstalige, en nog des te meer als dat komt uit de mond van een Italiaan, die eerder thuishoort in Palermo (Sicilië) dan in het Palermo-s/Meuse. Mij moete de Italianen niet leren kennen. Ze doen lijk allemaal de penalty-shotters : de keepers op het verkeerde been zetten!

Inderdaad, ‘Alea jacta est’, Quickie : de teerlingen zijn geworpen, en de inzet is, lijk bij elk teerlingspel : geld, profijtjes, voor de Bazen, en een paar borrelnootjes, niet eens Vette Vissen, voor de knechten en meiden.….Bruxelles moet rustig kunnen blijven voort hoereren en boereren, en la Wallonie moet Marchall-Plan N° elfendertig kunnen lanceren en verteren. Alhoewel het even mager zal blijven als voorheen : met buikvel dat tegen de ruggengraat plakt.

Maar de media hebben het Licht gezien! Alles wordt nieuw, de Hemel en de Aarde! Van ‘Homme Dangeureux’ horen we Lauretteke deze keer niet spreken ; zij verwacht een nieuwe Gyunokkio, een mens die zij kan, moet en zal vertrouwen, zelfs na twee korte gesprekjes. Eenmaal die doodgeknuffeld is, zaullen ze wel zien….Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gedurende een gesprel in ’t Fransoos, zodat zij, nog vòòr elk gesprek, reeds overtuigd zijn van hun superioriteit. Zij spreken een zwierige wereldtaal en de Flamands-de-service blaffen maar een Vlaams dialect, of een achterlijk schoolfrans taaltje…Et ça, Messieurs, veut nous dicter la Loi….

En daarmee moet ons Loze Vissertje gaan kokkerellen….met, na 2 gesprekjes, wat zeem aan zijn baard. Hoog tijd dat ‘Van den Vos Reynarde’ weer eens n herinnering wordt gebracht…Surtout waar Koning Nobel zijn gezant uitzendt om de dwarsligger naar het Hof te roepen. Die gezant (in ’t vertelelske) was goedmoedig Bruintje de Beer, die door de lepe vos voor de zoveelste keer tot zijn schâ en schand’, in het ootje werd genomen….

Een ootje, wars van revolutie, maar tegelijk vol van geduld en goede bedoelingen.

De afloop van het vertelselke is gekend. Die van onderhavige ‘regeringsvorming’ nog niet.

Scherpstelling om 17 uur : Lap! Het molenaarinnetje, dat in haar deurtje kwam staan bij de Tjeven, heeft haar schaamlapje samen met de handdoek in de ring gegooid. Marianneke Sausepanneke ’t is morgen Vastenavond zal er morgenavond en dat voor altijd niet meer bij zijn. God hebbe haar Tjevenziel om ze nooit meer los te laten. Nog even volharden en de brokstukken van die partij vliegen in het rond. Al moet ik toegeven met vurige bewondering uit te kijken naar het meisje Ingetje Vervotje, en dotje van een motje! Met haar zouden we nog lol kunnen beleven. Remember : haar syndicale bemoeienissen rond Sabena, die maar eindigden bij het failissement…Toe, Ons Heer, zend ons Ingetje!



-o-o-o-o-o-o-o-

Di Rupo wil communautair akkoord voor tien jaar
23/06/10 08u13

PS-voorzitter Elio Di Rupo lijkt voorlopig te mikken op een communautair akkoord met beperkte houdbaarheid. "We moeten werken aan een akkoord dat België voor de volgende tien jaar in een nieuwe vorm giet", zegt hij en hij voegt er wel aan toe dat het met "een mooi akkoord" twintig tot dertig jaar harmonieuzer samenleven wordt.

Groeiend vertrouwen
Di Rupo legt voorts erg veel nadruk op het groeiende vertrouwen tussen hem en informateur Bart De Wever. "Niets van wat hij doet of zegt, wekt mijn wantrouwen", onderstreept hij. De socialist voelt bij De Wever "de bereidheid om open, eerlijk en verantwoordelijk samen te werken". "C'est déjà pas mal, non, na twee ontmoetingen? ", stelt de PS-voorzitter in de krant Het Laatste Nieuws.

"Geen communautaire koortsopstoten"
Toch waagt Di Rupozich allerminst aan overdreven ambities. "We moeten werken aan een akkoord dat België voor de volgende tien jaar in een nieuwe vorm giet", laat hij optekenen. Gevraagd om verduidelijking antwoordt de PS'er dat hij in elk geval niet elke vier jaar "communautaire koortsopstoten" wil. En een "mooi akkoord" zou wel degelijk twintig tot dertig jaar meekunnen, luidt het.

Evenwichtig akkoord
Dat akkoord moet een evenwicht worden "met een Vlaanderen dat geen angst meer hoeft te hebben voor de inpalming van zijn grondgebied, met een Brussel dat financieel vrijer kan ademen en een Wallonië dat er economisch weer bovenop komt". Slagen de gesprekken niet, dan vreest Di Rupo "une aventure très très très dangereuse". (belga/vsv via De Morgen)


(*) Is een zegswijze van eigen fabricaat : Mijn hart danst tussen de twee…warbij ik dan denk aan de ezel van dat arme vrouwtje, die ’s morgens in de wei staat te twijfelen van welk hoopje hooi hij nu wel liefst zou eten. Als het avond wordt heeft hij nog altijd niet gekozen, en wordt hij, met hongerige maag, de stal weer binnen geleid….Ziet U dat Italiaans niet moeilijk is?

STOP EEN BLOKKER BLOGGER IN UW TANK !!

Geen opmerkingen: