woensdag 16 juni 2010

VIVE LA VIE

.





















.
VIVE LA VIE




Van woensdag 2 juni, nu precies, dag op dag 14 dagen geleden, waren we uit de ether. Uitgeteld. Verweesd en verlagen, in handen van de beste oog-artsen ter wereld : die van het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen. In afwachting dat er ooit kunstsof netvliezen zouden kunnen ingeplant worden, hebben zij verricht wat menselijkerwijze mogelijk was. Ik denk en ik zie, dus leef ik.
Zal ik mij daar effe goed bij voelen!
Nu nog de Afdeling ‘Audio’ bijwerken, en ondergetekende is zo goed als nieuw.

*****************

Wat nieuws zegt U? De Heimat (*), waar we lijk vanouds veertien dagen in rondgetoerd, gehoopt en geleefd hebben : hoe het dar geweest is? Tja…onherkenbaar! Niks van het Oude en het Vroede….Het is het land van toeters en bellen geworden. Tenminste als we de GPS met ingebouwde radar-verklikker mogen geloven : om de vijf voeten zenuwslopend getingeltangel voor snelheids-valkuilen en PV-schietgeweren…Arme landgenoten die daarmee dagdagelijks moeten leven! En dat bij zo goed als stilstaand verkeer waar snelheid enigszins nog zou kunnen! Files en vreemdelingen : alles onuitgegeven en on-overzichtelijk!
We hebben wat rond gereden in wat we dachten ‘de Stille Kempen’ te zijn. Maar dat is iets uit vroeger eeuwen! Nu zijn het, van aanzien, ‘de Rijke Kempen’ geworden. Bewoond door een nijver volkje, maar geregeerd door gemene straat-criminelen. Neen, ik bedoel niet de vele nieuwkomers die er zouden moeten zijn, maar die we niet zagen. Ik bedoel de dwaallichtjes die hun licht laten schinen op ‘het straat-meublement’, de verraderlijke as-verleggingen, de bloembakjes, de vele valse onverlichte drempels en verhoogjes waar elke kat moet over vallen. Ik bedoel de vele zebra-kronkels die opduiken uit het niets, met daarop slaapwandelende voetgangers. Of fietsers, die tot hun 18de de straat als hun persoonlijk speelterrein zien, en dat na hun 18de niet verleerd geraken. Met verkeerstekens ‘Max 30’ waar buiten de schooluren geen kind te versieren valt…
Vraag: kan aan die ‘verkeers-specialisten’ geen apart speelveld toegewezen worden, waar ze hun vreselijke lusten kunnen botvieren, zonder gevaar voor de normale weggebruiker?
We bedoelen met ‘straat-criminelen’ de ‘wegenbouwrs’ die tot de meest liefelijke asfaltweggetjes in de meest landelijke villawijken (en de Kempen zijn één groot willa-park!) hebben vol geplakt met venijnige sadistische verkeersdrempels. Ddie daarenboven telkens en bij herhaling voorafgegaan door verkeersborden die de max-snelheid beperken tot 70 KM per uur….
Wij reden ook wat rond in de Waalse Ardennen : zoevende asfaltwegen over berg en dal, dwars door bos en hei, met als enige snelheidsbeperking de schoonheid van het landschap.
Even dachten we aan wat geldverspilling (als doel) zo al kan veroorzaken….Maar ja, het zijn even ze vele pluimpjes op de hoedjes van de evenvele dorpspolitiekertsjes, dat we hen dit genoegen niet mogen misgunnen. De plaatselijke garagisten en banden-marchands kunnen er maar wel bij varen. Maar we namen ons voor om voor de volgende heimat-ronde (*) de nodige maatregelen te nemen. Eerstens zullen we de onderkant van ons auto-dak laten verstevigen en voorzien van stootkussentjes boven elke passagiers-zit, terwijl de aanschaf van 4 fietshelmen type Ronde-renner voor iedere inzittende ons noodzakelijk lijkt. Al zou een wetsvoorstel om op alle Vlaamse wegen de snelheid tot 5 Km/u te beperken, realistischer zijn. De tijd van paard en kar, ziet U….
Zouden de Dames en Heren Dwaallichtjes of vuurvliegjes even willen naar Zwitserland reizen, en naar Italië? Een verplicht verblijf, in volle zon, van minstens één jaar, mits leven op water en droog brood, zou moeten voldoende zijn om hen in de moderne mobiliteit te doen geloven….
Over de milieu-effecten zullen we maar zwijgen. We laten daarover liever het woord aan de diverse aangelanden. Die kunnen beter oordelen over ademhalings-problemen, geur- en geluidshinder dan wij. Misschien dat er ooit wetenschappelijke studies zullen volgen over gezondheids-risico’s en sterfte-tabellen in de omgeving van verkeers-drempels. Hoogspanningen boven, GSM-masten ’t allenkante, rubberdampen en benzine-walmen van het telkens weer bruuks afremmen en weer optrekken : er moeten inderdaad dringend verse gezonde woestijnbewoners aangetrokken worden om te voorzien in de wegterende oorspronkelijke bevolking…..
Mijn visie, in afwachting? Op die plaatsen gedurende langere tijd, camera’s met scherp-stelling op de gezichten van de inzittenden plaatsen en de gemaakte video’s daarvan ononderbroken doen bekijken door de verantwoordelijke ‘wegenbouwers’ die in dwangbuizen gehuld, vast gekluisterd op hun bed liggen. Voor de duur van hun straftijd.
Neen, de Heimat (*) is Klein Wuppertal-land geworden, en het Land van Toeters en Bellen, waar het geld van de brave burger door deuren en vensters wordt weg gegooid. Het is inderdaad het enige land dat, bij nacht, kan waargenomen worden van uit de ruimte. En waar vooral de Lichtstad Parijs beter van wordt.
Gelukkig was er Verkiezings-zondag 13 Juni 2010. Geen Zwarte Zondag deze keer, maar een Zondag waarop Vlaanderen voor het eerst in eeuwen, weer geel kleurde, op een paar kleine Blauwe plekken na, sporen van een pijnlijk verleden. En met wat bruine Tjeven-vlekken in de West Vlaanders, zijnde de restanten van wat rotte appels in de mand. En wonder-boven-wonder : iedereen stond erbij en keek ernaar.
Het leven wordt weer mooi : in de kortste keren zal de euforie weer overgaan in kakofonie, deze keer in tweestrijd tussen 2 ge-strickte welweters, netjes een van elke taalgroep. Tot heil en welzijn van het unitaire Vaderland, une et indivisible.
Nog dit citaatje van Smetje van ’t Gazetje van deze morgen : Och arme de man! Hij is er na 4 dagen nog altijd van bekomen en kijkt met knipperende onbegrijpende ogen van ’t verschieten nar de afgang van al die Oude Gewaden in het aangezicht van de onafwendbare natuurkracht…die hij ziet en voelt, maar niet kan definiëren…..

Dan hoef je echt niet verbaasd te zijn dat het centrum kiest voor een man die wel een verhaal heeft en zich nog niet verbrand heeft aan de macht. Volhouden dat het al bij al nog erger had gekund, is daar geen antwoord op. Deze verkiezing was geen tsunami, geen onafwendbare natuurkracht. Het was het gevolg van hun eigen falen.

Eigen falen, Smetje? Man, man, man! Wanneer zult U nu eindelijk eens de vlucht der vogels juist leren interpreteren, in plaats van te willen waarzeggen lijk ten tijde van de Goden op de Olympus….

(*) de Heimat : tot nader order kan het woord ‘belgenland’, of iets met belgië daarin, niet uit mijn pen komen. Zeker niet B. met hoofdletter, het land der francofone verdrukkers! Maar sedert op 13 juni Vlaanderen volgens de De Morgen en de BRT ‘geel kleurde’ (**) is daar enige verbetering in waar te nemen.

(**) Vlaanderen kleurt geel? Hebben daar anders de maandag en de dinsdag na de verkiezingen weinig van gemerkt! Onderweg van de Kust (Oostende/Brugge/Diksmuide) naar Antwerpen via de gewone wegen, welgeteld één Leeuwenvlag geteld…Al die dorps- en stadskernen: kleur- en Leeuwenloos! De Grote Wending, die er zou moeten zitten aan te komen, is dus nog niet voor vandaag of morgen…Ja, waarlijk, Bardje, het Land zit te wachten, niet op EVOLUTIE, maar op REVOLUTIE. Welk soort revolutie, vraagt U? Wel! Neem Uw kruis op, en volg mij! Eenmaal U onze buur, de berg Amiata in het vizier krijgt, voelt U de kracht om klaar te zien. Met de kop in de wolken en de voeten in rotsbodem geplant, weet U het zeker : eenmaal behoort ons het Land, en morgen de ganse wereld!
Ick sal niet versaeghen!

Geen opmerkingen: