donderdag 1 juli 2010

BART SCHAADT NOCH BAAT


.

BART SCHAADT NOCH BAAT


De vaste wal wordt verlaten

Maar waar ergens ligt de bestemming?


Fase I (de kiellegging op de scheepswerf) loopt af, fase II, de tewaterlating, komt in zicht.

Drie weken in de politiek bij ons zijn een eeuwigheid : Fase I was glitter, glamour, rechtmatige trots, gestilde fierheid, blijde verwachting, hoopvol uitzien naar, rotsvast geloven in…Het werd de Vlaming, voor het eerst in de belse geschiedenis, allemaal gegund. Vlaggen (niet te veel!) en wimpels, en veel feestgedruis! Fase I heeft drie weken mogen duren!
Zoals La Morel schreef een paar dagen na verkiezingszondag : “Baat het niet, dan schaadt het niet”…

Neen, schadelijk is het zeker niet geweest : de kleurpartijen, de vakbonden, het Establishment, ja zelfs misschien ‘de kerk’ hebben, bleek van schrik, het beestje zijn plezierke gegund. Zij hebben ondertussen hun wonden gelikt. Elk om beurt laten weten dat ze ‘er klaar voor waren om hun verantwoordelijkheid op te nemen’, wat een eufemisme is voor ‘wederzijds wat toegeven om samen te kunnen grabbelen’. Nous nous connons, n’est-ce pas?

Nu komt Fase II. Het timmerwerk toevertrouwen aan de wilde wateren. Het bloed is gestelpt, en, waar nodig, zijn de messen in de ruggen geplant. Lijk in het kippenhok, zijn ze op elkaars schouders naar boven geklommen, zodat al wie hoger zit, zijn ‘transit’ kan laten vallen op wie lager zit. Alleen de bovenste zitjes zijn er vrij van. Maar daar worden geen eieren gelegd. De productie is voorbehouden aan wie laagst zit, en dichtst bij de afvoerband.
Na eerst een beetje ter plaatse trappelen, herneemt het aloude spel van geven en nemen, die onverbiddelijk naar het gekende on-evenwicht zal leiden : de Vlamingen geven meer dan ze in 100 jaar zullen kunnen nemen…

Dan komt Fase III : de ‘Afgebleekten’, totaal ver-Schiltzt, baren een muis en vliegen naar huis. Met een grote buis….Het verhaal, nochtans, zal mooi ingekleed worden….Bij nader toezien zal het zelfs voorgesteld worden als een grote overwinning. Voorwaar, de Vette Vis is er bekwaam genoeg voor. En de Vlaming??O Ja, die!
Uiteindelijk komt Fase IV, V, VI, enz. Want, vergeten we het niet (voor wie zich dat nog herinnert) : de Kruisweg heeft ook 14 Staties. Voor zo ver die in onze kerken nog niet is weggenomen of vervangen door afbeeldingen van Che Guevara of Romero. Op die voorvaderlijke Kruisweg valt af te lezen, o.a. drie struikelpartijen onder het kruis, de vertroosting der wenende vrouwen, één kruisiging tot de dood er op volgt, en als laatste prent : de Stabat Mater Dolorosa, met het lijk van de dode Zoon op haar schoot…Zoals verstild in wit marmer in de Sint Pieter in Rome, van de hand van de jonge Michelangelo.

Beeldspraak ietwat te ver gezocht? Er over? Ex absurdo? Meestal onbekend? Te klerikaal? Is waarschijnlijk nog juist ook. Wie de Vette Vis wil vergelijken met de Messias heeft inderdaad geen punt…Want den Bart is geen uil!

Ik zie hem zelf met al zijn tegenstanders nog goed de vloer aanvegen! Hij kan het zich permitteren, want heel de wereld kijkt over zijn schouder mee. En die tegenstanders weten, dat er geen alternatief is. Den Bart kan niet alleen een paar levensnoodzakelijke baxters afsluiten, en gevoelige stekkers uittrekken : hij beheerst zelfs het hele schakelbord. Dat zal vonken geven!
Want iedereen weet en vreest; als er nogmaals verkiezingen komen, dan zal Vlaanderen niet alleen uitdagend Geel en Zwart kleuren, maar misschien nog rood daarbij…Denk aan Het Plein van de Hemelse Vrede in Peking, enkel jaren terug.

Om in mijn beeldspraak van de Kruisweg te blijven ùoet ik verwijzen naar de twee daarop volgende hoofdstukken : Pase (de Verrijzenis) en Pinksteren, waar de H. Geest onder de vorm van vurige tongen, de geesten der Volgelingen kwam verlichten.
Als de Vette Vis dat allemaal overleeft, dan zweer ik hem nooit meer met die culinaire troetelnaam aan te spreken. Want dan zal hij die ontgroeit zijn, en mogen binnen gaan in het Walhalla der Helden uit de Lage Landen byder See….Hij zal dan niet alleen tijdelijk geschaad hebben, o.a. bij het VB, maar vooral voor Vlaanderen gebaat hebben.

In dit geloof wil ik leven en sterven.

Pssst
Vandaag geeft den Bart rekenles aan de kleurpartijen: zoek de oplossing tussen min 22,5 miljard (of is het 30 miljard? Of zelfs misschien wel 50 miljard, we weten het niet, men geeft dat cijfer niet vrij…) en plus 5 miljard.
De aandachtige leerlingen kijken geamuseerd toe. Want onder de nul, dat hebben ze nooit geleerd gekregen : hun wereld eindigt aan de nul, en al wat daar onder gaat, is leuge en lastertaal, of gaat hun bevattingsvermogen te boven. Zij luisteren dan ook maar met een half oor, tot den Bart dat zoveelste Marshall-plan van de Waalse PS komt.
De slimste van de klas, de kleine Elio, steekt zijn vinger omhoog, en verklaart te weten, dat een grote Waalse Staatsman ooit gezegd heeft, dat een gat in de begroting, die er vanzelf is gekomen, ook wel weer vanzelf zal weggaan. Waarop de ganse klas uitbarst in luid hand-geklap.
Als den Bart zijn gehoor daarbij met verwonderde blik aankijkt, ziet hij alleen maar ongelovige gezichten. Zij waren naar hier gekomen blijkbar, in de overtuiging dat het Mirakel van de Vermenigvuldiging der Broden zich voor hun ogen zou herhalen. Godsdienstles ipv Rekenles!
Ik leg even uit : een van de mirakelen (waarvan we alleen de beeldspraak moeten onthouden : dat was vroeger wel even anders!) uit het Evangelie luidt als volgt. Om een menigte van 5.000 mensen te voeden, beschikten de Leerlingen over 5 broden en 5 vissen. Ze kregen toen van de Meester de opdracht om met uitdelen te beginnen : en zie, als iedereen voldaan was, bleven er nog kwee-nie hoeveel manden over.
De Waal Mathot zal waarschijnlijk in de godsdienstles een goede leerling geweest zijn!
Persoonlijk heb ik altijd mijn bedenkingen gehad bij dit verhaal. Zelfs als mij werd uitgelegd, dat we in onze toekomst, niet altijd alles tot in de puntjes moesten schikken. Elders bijgelicht door ‘Zie de vogelen des hemels : zij zaaien noch maaien, en Ik zeg U, zelfs Koning Salomon in al zijn heerlijkheid ging niet gekleed als een van hen. Idem dito voor de ‘leliën des velds’….
Waarom zou den Bart dan de les in Rekenkunde niet afsluiten met een van deze parabels waarop de Waalse rekenkunde blijkbaar is op gebaseerd?

STOP EENS ‘N BLOKKER BLOGGER IN UW TANK !!

Geen opmerkingen: