dinsdag 27 december 2011

570 DE NMBS IN CHINA



China stelt snelste trein ter wereld voor
--------

China heeft een nieuwe hogesnelheidstrein voorgesteld die snelheden tot 480 km/u kan halen. Dat is 160 km/u sneller dan de huidige recordhouder. De trein is gemaakt van plastic materialen die versterkt zijn met koolstofvezels en moet een oud Chinees zwaard voorstellen.
Nog geen jaar geleden stelde de Chinezen hun snelste actieve locomotief voor, die de 1.300 kilometer tussen Peking en Shanghai in amper vijf uur kan overbruggen. De trein bereikt daarbij topsnelheden van 320 km/u en een gemiddelde snelheid van 265 km/u.

Toch is het niet zeker dat de Chinese treinen effectief tegen die waanzinnige snelheden door het land zullen vlammen. "Veiligheid komt nog steeds op de eerste plaats", zegt Zhao Xiaogang, voorzitter van de Chinese spoorwegmaatschappij.

China heeft het grootste hogesnelheidsnetwerk ter wereld, met bijna 13.000 kilometer aan hogesnelheidslijnen. Tegen 2015 zou dat aantal verdubbeld moeten zijn. Al is het niet al rozengeur en maneschijn in het Chinese treinlandschap. In juli kwam een veertigtal mensen om bij een botsing tussen twee hogesnelheidstreinen. Sindsdien ligt de bouw van nieuwe treinen zo goed als stil. (sps)

-------------------
Diagonaal herlezen

Al die tegenstrijdige berichten vragen toch om opheldering! China heeft geld in overvloed (hoe zou dat toch komen?) is ons op technologisch vlak in veel dingen ver vooruit, heeft een tijdrekening (en dus een beschaving) die een paar duizend jaar ouder is dan de onze, maar is overtuigd communistisch, zij het in een lichtjes aangepaste versie. Privé-bezit is er namelijk al een tiental jaren geen diefstal meer….
Men is er dus niet ‘vrij’ in de zin zoals wij ‘vrijheid’ bedoelen, en toch blijft het duren. De ‘Chinese Lente’, maar dan zonder Islam-fanatisme, werd jaren terug onder de rupsen van de regeringspantsers verbrijzeld, er werden Olympische Spelen vertoond die de wereld met verstomming sloegen, en het blijft maar duren.
Al-bij-al mogen we; voortgaande op de menselijke veroveringsdrang, ons gelukkig prijzen, dat China aan de andere kant van de wereld ligt en, naar verluidt, niet echt beschikt over de atoombom. Ik zie ons dus nog niet zo gauw overspoeld worden door die Gele Mannekes. Die moeten absoluut niet afkomen om onzze rijkdom in te pikken, ze zijn veel rijker dan wij….
Waar wij helemaal niets over weten, is over de Chinese Begroting en over de Chinese Staatsschuld. Zouden onze politici daar geen herscholing kunnen gaan doen? En meteen, buiten de gebaande Chinese paden, op zoek gaan naar de vorderingskansen van de Muzelmannerij? Want dààrover vernemen we ook niets.
Zou het kunnen, dat precies daar de redenen te vinden zijn dat de snelste trein ter wereld in China loopt? Ik ken niets van het Boeddhisme of hoe heten die andere afgordenvereerders ook, maar ik weet met de ogen toe, dat zoiets verboden is door de Koran en dat men daar dus is gespaard van de Muzelman-invasie. . Het hoogste gebouw ter wereld optrekken, kan in een Arabisch land, zo lang men maar van het ene naar het andere kan reizen per kameel. Want reizen per kameel is ‘halal’, en per TGV is het ‘haram’ (slecht) want het staat zo in de Koran.
Dat is, alle verhoudingen in acht genomen, de mening van een nietige aardworm die weet dat in de Chinese Geschiedenis een zekere Pater Jezuïet Ferdinand Verbiest (Chinese naam: 南怀仁 Nán Huáirén), Chinees mandarijn maar in Pittem (West Vlaanderen) geboren, ooit als astronoom en wetenschapper de vriend des Keizers geweest is. Hebben wij precies daardoor misschien een voetje voor bij dat soort treinbouwers? De Chinezen, met hun vele duizenden jaren oude beschaving, hebben een goed geheugen, wordt gezegd. Het zit er dus dik in, dat wij voeg of laat, zullen vergoed worden voor de inspanningen van onze Ferdinand Verbiest. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Verbiest

Pssst
Pater Verbiest was ook de uitvinder van het eerste bestuurbare (stoom)voertuig ter wereld. Nota bene in de jaren 1600, daar waar de Westerse Wetenschap pas ruim 200 jaar later de gelijksoortige uitvinding deed….(de trein) die dan nog niet eens bestuurbaar was….





STOP EENS ‘N BLOKKER BLOGGER IN UW TANK

Geen opmerkingen: