maandag 2 januari 2012

583 EVEN VERPOZEN BIJ VACLAV HAVEL





Van zittend penneridder

Tot steigerend ruiter op een voetstuk
------------------

Totalitaire verleiding bij Westerse intellectuelen
woensdag 28 december 2011 09:24 ELSEVIER

Václav Havel was een van de grote Europeanen van na de Tweede Wereldoorlog. De oud-president van Tsjechoslowakije representeerde een generatie Oost-Europese intellectuelen die destijds door de meeste westerse intellectuelen in de steek werd gelaten. Links sjanste met het socialisme.
In het kerstnummer van Elsevier schreef Simon Rozendaal een prachtig artikel over Arthur Koestler. Ook Koestler (1905-1983) werd niet echt gesteund door vooraanstaande West-Eurpoese schrijvers of dichters.
Waarvoor staan de meeste westerse intellectuelen heden ten dage?
Spook
Ze sjansen onder het mom van tolerantie met de intolerante islam. Waarom maken ze in het Westen steeds de verkeerde keuzes? Ook nu kunnen islamitische dissidenten niet rekenen op sympathie of steun van westerse intellectuelen.
Havel opende zijn befaamde en buitengewoon belangrijke boek Poging om in de waarheid te leven met de woorden: ‘Een spook waart door Oost-Europa; het is het spook van wat men in het Westen "dissidentie" noemt. Dat spook is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het is een natuurlijk en onvermijdelijk gevolg van de huidige historische fase van het systeem waarin het rondwaart.’
Wat was de kernwaarde van het totalitaire geloof? De totalitaire regimes, vooral de socialistische vormen daarvan, gingen er vanuit dat het centrum van de macht identiek is aan het centrum van waarheid. Ze beschouwden zichzelf als waarheidsregimes.
Leugens
De waarheid van totalitaire regimes bestond uiteindelijk uit niets anders dan ideologische geloofsovertuigingen en ordinaire leugens. In de politieke praktijk bracht het socialisme de regimes van leugens teweeg. De politieke orde werd gefundeerd in leugens - en de leugens werden met geweld gehandhaafd.
Toch waren de westerse intellectuelen bereid om de leugens passief of actief te steunen. De Franse filosoof Michel Foucault (1926-1984) noemde het islamitische regime van Iran het regime van waarheid. Ook hem heb ik nooit kunnen betrappen op enige serieuze sympathie met de Oost-Europese dissidenten.
Nul
Nederlandse media zijn zelden geïnteresseerd in de echte, moedige dissidenten uit de islamitische wereld, wiens aantal beperkt is. De westerse media proberen ze op alle mogelijke manieren uit de media te weren. Hoe vaak hebt u bij Pauw & Witteman critici van de islam (dissidenten) gezien? Nul keer.
Hoe vaak hebben ze gesproken met de Algerijnse intellectuelen die de Arabische opstanden met wantrouwen en angst bejegenen? Nul keer. Hoe vaak hebben ze aandacht besteed aan de vermoorde schrijver Rafig Taghi? Nul keer. En hoe vaak hebben ze aandacht besteed aan de goede moslims en de goede islam? Systematisch en heel vaak.
Het doet mij niets meer dat deze middelmatige bende in het Westen moeite heeft om in waarheid te leven.
Havel zorgde ervoor dat Free Europe Radio/Radio Liberty na de val van de Muur niet werd gesloten. Hij haalde de radiozender zelfs naar Praag. Deze zender produceert programma's in vele talen, waaronder Dari, Perzisch, Russisch, Azeri en Arabisch, en wordt nog steeds gefinancierd door de Amerikaanse senaat. En wat doet het Europese Parlement? Free Europe Radio probeert op professionele wijze waarheid naar de door tirannie geteisterde landen brengen.
Niet provoceren!
Václav Havel was bevriend met de vijanden van de politieke islam. Hij had nauwe contacten met de Iraanse intellectuelen. In zijn ogen moest het Iraanse regime omver worden geworpen. Ook steunde hij de strijd tegen het islamitische terrorisme en Saddam Hoessein. Hij sloot zich niet aan bij de goedkope progressieve kritiek op president Bush.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Tsjechië richtte zich op dissidenten en democratische krachten in de islamitische wereld. Die zouden nooit in Berlijn of Den Haag worden toegelaten voor een gesprek. Niet voor niets verzette oud-minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek zich in 1986 tegen de toekenning van de Erasmusprijs aan Havel: het zou immers de dialoog met Oost-Europese totalitaire landen in gevaar brengen.
O, de heilige dialoog. De vijand moest vooral niet worden geprovoceerd - en dit was rechts van Nederland.
Dit was de Europese stijl van omgang met het kwaad: niet provoceren!
Eeuwige golven
Van den Broek - de man van de dialoog met totalitaire regimes - zit nu bij de islamisten in het Midden-Oosten op schoot, in de strijd tegen de Joodse staat. Plotseling is hij moedig! De enige zekerheid die we nog hebben, is dat Van den Broek en de progressieve linkse intellectuelen van deze wereld geen millimeter zijn veranderd. Dit is de enige zekerheid sinds de val van de Muur. Niet veel, maar toch!
Deze Europeanen lijken op het schuim op de stranden van Europa dat langzaam zal verdwijnen. Maar Havel en de zijnen zullen als grote Europeanen de eeuwige golven zijn, die ons altijd aan waarheid en vrijheid zullen herinneren.
Havel zal in ons geweten moeten worden gegraveerd:
‘Leven in waarheid, als daad van verzet van de mensheid tegen een afgedwongen positie, is daarentegen een poging de controle over het eigen verantwoordelijkheidsbesef te herwinnen.’
Geef Václav Havel door aan de volgende generatie Europeanen.
Afshin Ellian



-------------------
Diagonaal herlezen

Wat één man op zijn eentje kan bereiken, wordt zowel door Vaclav Havel als door de Poolse Paus Woytila nog maar eens bewezen. Beiden zijn niet ten onder gegaan aan het communisme, maar zij hebben datzelfde communisme juist helpen begraven. Wopytila had meer te vrezen van het communisme dan van het nationaal socialisme. Vaclac Havel echter vond ze beiden op zijn levensweg. Zie verder.
‘Dissidentie’ : een woord waaronder de Linxe Meute decennialang een negatieve bijklank heeft geschoven, in de jaren waarin het Verscrikkelijk Communisme nog de schijn kon ophouden. Een dissident was eigenlijk een ‘onderkruiper’ die zijn eigen afwijkende mening hoger inschatte dan de opgelegde eenheids-mening die door de Overheid werd opgelegd. Die mening was immers de enige goeie mening! Van zodra die afwijkende mening tot uiting kwam, al was het maar één milliseconde, begonnen ofwel de strafkampen, ofwel de gevangenis, ofwel de psychiatrische instellingen, en in ieder geval de broodroof. Of erger. Waar vandaan dacht U dat de Soir het idee vandaan haalde, om ons Vlamingen op een boot te zetten met losse bodem, die in volle zee zou openklappen?
Een beetje de toestand lijk de regime-meida zoiets bij ons zou willen veralgemenen. Door verstrenging van de regels van de vrije meningsuiting. Door het Internet te reglementeren. Door machtsuitbreiding van het CGKR. Door de effectieven van de Staatsvuiligheid afdeling Vl-Nationalisten) te vertiendubbelen. Door door te dringen tot alle geledingen van de maatschappij, om de broodroof zo efficiënt mogelijk te maken….Door schutkringen in te stellen en door de tegenstanders als ‘wilden’ en ‘mestkevers’ af te schilderen. Enfin, de gehele woordenschat die de nazi’s gebruikten voor mensen wier neuzen hen niet aanstonden….
De destructieve belgicistische eenheidsworst, die vroeger al niet te vreten was, is al een tijdje oververzadigd door oververzadigde vetzuren van Noord Afrikaanse herkomst. Omdat na Marx, nu Mohammed de nieuwe afgod geworden is. Waar Marx mislukt is, waarschijnlijk wegens niet wreedaardig genoeg (!) is nu alle hoop gesteld op dat soort Arabische Lente om het eigen volk te knechten. Het worden de ‘Nieuwe Belgen’, die noch Vlaams noch Frans meer spreken….
Tsjecho-Slowakije, het land van Vaclac Havel heeft ze alle twee gekend : eerst het nationaal socialisme, dan, het gezellig Sovjet-Communisme. Het overleefde ze beiden. Trouwens, wie Praag zegt, zegt meteen De Slachter van Praag, de ‘Reichsprotector’ Reinhard Heydrich die in Mei 1942 door het Tjechisch verzet werd vermoord. De dood van deze man, een der hoogste SS-beulen van het Dritte Reich van Adolf Hitler, werd achteraf door de Duitse Nationaal Socialisten grondig gewroken (als socialisten iets of iemand wreken, doen ze dat grondig), door het dorpje LIDICE niet alleen uit te moorden, maar door het volledig onder te ploegen. Praag, een der mooiste culturele steden van Europa, beleefde in die dagen de clash tussen de pest (het communisme) en de cholera (het socialisme van Hitler) in een strijd op leven en dood. Het werd, gelukkig voor ons allemaal, de dood voor beiden….
Vaclav Havel echter heeft nog de naweeën van het communisme meegemaakt, al heeft hij achteraf de natuurlijke gang der dingen in zijn land niet kunnen beletten : het bestaansrecht om naast, en niet met elkaar te leven van twee totaal verschillende volkeren : de Tjechehen en de Slovaken….Laat Praag dus, in alle mogelijke betekenissen, een voorbeeld blijven voor Vlaanderen….
Voor het avontuurlijk maar misdadig leven van Reinhardt Heydruch :
zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Reinhard_Heydrich Is niet geschikt voor gevoelige kijkers…. Ziehier de auto van het bekende merk, waarin de man werd vermoord….



Geen opmerkingen: