vrijdag 13 januari 2012

601 ZOU JE NIET OMVER VALLEN




PS en MR niet enthousiast over voorstel tweetaligheid
11/01/12, 14u55 De Morgen
Meerderheidspartijen PS en MR zijn niet enthousiast over het voorstel van staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) over de kennis van de tweede landstaal door de federale topfunctionarissen. Dat bleek tijdens de bespreking van de beleidsnota in de bevoegde Kamercommissie.
Bogaert zal het voorstel nu op tafel leggen bij het College van Voorzitters van de administraties om daar de verdere behandeling te bekijken.

Dat topambtenaren de tweede landstaal moeten kennen, zit eigenlijk vervat in een wet uit 2002, maar werd sindsdien nooit uitgevoerd. N-VA staat honderd procent achter het voornemen van de staatssecretaris, dat niet in het regeerakkoord vervat zit. Ben Weyts noemde die kennis van de tweede taal "verschrikkelijk evident". "Wij steunen u volledig in het rechtzetten van die schande".

Bondgenoten
Ook Ecolo-Groen is niet tegen het voorstel gekant. "Wij zijn bondgenoten als u daar op een slimme en constructieve manier wil op inzetten", zei Kristof Calvo. Hij had het over een kwestie van goede dienstverlening en empathie.

Aan Franstalige meerderheidszijde werd maar lauw gereageerd. Laurent Devin (PS) zei dat de staatssecretaris de steun heeft van zijn partij voor alles wat in het regeerakkoord staat. Zijn MR-collega Jacqueline Galant zit op dezelfde golflengte en voegde eraan toe verklaringen te betreuren over zaken die niet in het regeerakkoord staan.

"De openingszin van Devin was klaar en duidelijk", reageerde Siegfried Bracke (N-VA). "U kan het op uw buik schrijven". Hij raadde Bogaert aan eens te gaan praten met voormalig minister van Ambtenarenzaken Luc Van den Bossche (sp.a), die indertijd met zijn Copernicus-hervorming het openbaar ambt trachtte te hervormen.

Vergaderen in tweetalige omgeving
De staatssecretaris benadrukte in zijn repliek dat zijn voorstel geen bevolkingsgroep viseert. "Ik ben zelf niet perfect tweetalig", gaf Bogaert toe. Wel gaat het voor hem om een efficiëntiekwestie. Hij haalde daarbij het voorbeeld aan van een vergadering in een tweetalige omgeving.

De CD&V'er heeft begrip voor alle reacties en zal met zijn voorstel naar het College van Voorzitters trekken om "in de context van een vergadering te kijken hoe we dit verder kunnen behandelen". Hij merkte ook op dat de wet uit 2002 misschien aan de harde kant is en opperde dat misschien in een tweede kans moet worden voorzien indien iemand niet slaagt in de proef.

"Het College moet niet beslissen. U kan vragen aan de kalkoenen wat ze van Kerstmis vinden", reageerde Weyts. "U moet niet langer besluiten uitvaardigen die de uitvoering van de wet uit 2002 beletten. U moet die wet, die is gestemd door Franstaligen en Nederlandstaligen, gewoon uitvoeren". (belga/adha)
-------------------
Diagonaal herlezen
Mijn vrouw is een volbloed raspaard realist, en toen we gisteren samen het Journaal bij de V°RT zaten te ondergaan, merkte ze op met een schuine blik op haar eigen husband, dat de Vlamingen, toch maar Jantje labbekaks waren. Dat was haar zienswijze op die tien jaar oude Wet, voor een vast deel der Belgen dode letter gebleven. Prima zei, ze : voortazan met z’n allen geen 120 Km per uur meer, geen parkeermeters meer, geen dit meer en geen dat : we doen voortaan, Wet of geen Wet, alleen nog wat we zelf willen. Een mooie manier toch om te tonen dat we vierkant ons voeten vegen aan zo’n land? Daar zit wat in, dacht ik, maar vermits we in Italië wonen, zal dat de carabinieri maar matig interesseren!
Toen ik, een beetje uit nostalgie denk ik, daarbij partij trok voor die dappere Hendrik, die als Flamingant toch niet erg op z’n plaats zit bij de Tjeven, herinnerde ze zich opeens ook die camerabeelden waarin we Eyskens als een opgetuigde driemaster naar de camera toe zagen zeilen, toen deze weg zwaaide naar de opduikende Hendrik Bogaert, die uitgebreid aan het woord werd gelaten, terwijl den Cleynen Eyskens nagelbijtend erbij van het ene been op het andere stond te wippen. Hij had, namens alle oude CVP-krokodillen een daverende speech voorbereid om Bart DeWever tot op het bot af te branden, en daar kwam die baardeloze jongeman toch mooi in beeld, om Bart zo goed als helemaal gelijk te geven…. Ik dacht voorwaar op dat moment, dat de Forza Flandria op het punt stond een feit te worden….Dat was in het najaar 2010, toen BDW nog 100 kilo minder lichaamsgewicht had, maar 100 kilo meer verstand.
En nu is die Bogaert minster kunnen worden! En zie, het eerste wat hij doet is weer een vranke teut opzetten over taalperikelen waar geen kat meer van wakker ligt, en die niet eens in de Vlinderakkoorden staan opgenomen. Want die Vlinderakkoorden : dat is de max!
Moraal van het verhaal? Hendrik zal door het Establishment, na een stille wenk door La Cour/Het Hof, waarschijnlijk vroegtijdig worden aan kant geschoven, na voordien volledig gemuilkorfd te zijn geweest. Zijn ster zal nooit meer schitteren aan de Tjevenhemel, tenzij mochten straks in oktober de bazuinen van de Apocalyps weerklinken.
De Nieuwe VU is lijk de Beaujolais : il est arrivé! De bokken en de schaapjes, verkleed als Zwarte Leeuwen, zullen, tot de stemburea’s die dag gesloten worden, weer hun koppeke uitsteken uit de plooien van de gouden mistgordijnen. Om tegen de morgen – tot nog ‘ns - weer af te reizen naar het Land van Belofte….
Wie die dag de hamer hanteert, zal het verschil maken! Want het ijzer wordt gesmeed als het heet is. En dat, die simpele waarheid, wist BDW niet eens! Zeg nu zelf : verdient die man eigenlijk een tweede kans? Een tweede kans : om wat te doen?

Geen opmerkingen: