dinsdag 24 januari 2012

618 OVER HONGARIJE WORDT VOORGESCHREVEN TE LIEGEN



-------------------
Vraag : Wat hebben Hollanders toch, dat wij, Vlamingen, niet hebben?
Antwoord : zij hebben een gild’ penneridders die bij ons nooit bestaan heeft of eeuwen geleden al uitgestorven is : de schrijvers naar waarheid , een uiterst zeldzame soort journalisten. Enfin, niet om U subiet een abonnement aan te smeren, maar toch! Af en toe eens langsgaan bij http://www.katholieknieuwsblad.nl/ : het zou geen kwaad kunnen. Integendeel : c’est bon pour le moral…..
Kijk, dat is een ander ideetje voor vandaag : vooraleer verder te lezen open eerst op YouTube ‘C’est bon pour le moral’ : U gaat daarna lichtvoetig dansend doorheen het ganse artikel hieronder! Meer nog, U zou misschien zoals ik, beginnen wensen dat Hongarije in Vlaanderen lag!
O Ja! Hou in het achterhoofd het tegen de Hongaarse Grondwet gericht molenwiekend Liegebeest in het Euro-Parlement, en Uw dag kan niet meer stuk! Tiens, tiens! Mag de EU zich zomaar moeien met het binnenlands bestuur van een andere Europees land? Enne, voor de nachtrust van onze kindjes : als die man in beeld komt, liefst met een zwart balkje voor beide ogen, en met een bord omgehangen waarop staat :’Kan de Gezondheid schaden’ – ‘Voorbehouden voor volwassenen boven de 18 jaar’.
----------------------
Kritiek op Hongarije is zwaar bevooroordeeld'
20-01-2012 - Mariska Orbán de Haas en Christiaan Orbán - De Volkskrant
-----------------
De Hongaarse regering krijgt zoveel kritiek omdat zij christelijk-conservatief is. Dat stellen Mariska Orbán de Haas, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, en psychiater Christiaan Orbán.
Hongaarse pers wordt ondanks forse kritiek op Orbán niet gemuilkorfd Europese politici en journalisten verwijten de Hongaarse premier 'Victator' Orbán dat hij zijn eigen Orbánistan aan het maken is: een land waar iedereen (rechters, bankiers, journalisten) doet en denkt zoals hij. Maar wie de nieuwe Hongaarse grondwet goed leest en het Hongaarse nieuws objectief volgt, kan maar één ding concluderen: Orbán is goed voor zijn volk, dat nog steeds terecht massaal achter hem staat.
Dat Europarlementariërs als Sophie in 't Veld (D66) een onderzoek naar Orbán willen instellen om hem vervolgens op het Europese strafbankje te zetten, druist in tegen alle democratische gedachten. Sterker nog: doordat de sterke bankenlobby's de drijvende kracht achter de hysterische kritiek van deze politici zijn, dreigt Hongarije te vervallen van een democratie in een plutocratie; een land waar niet het volk, maar het grote geld heerser is.
Europa is de laatste jaren een bolwerk geworden van links-liberalisme. Politici hebben de overtuiging dat geloof geen invloed mag uitoefenen op de maatschappij. Individualisme en consumentisme zijn belangrijker geworden dan traditionele waarden. Binnen de EU is Hongarije met het aantreden van de christelijk-conservatieve regering-Orbán een tegengestelde weg ingeslagen. Zo verwijst de nieuwe grondwet, die op 1 januari 2012 in werking trad en de oude Sovjetgrondwet uit 1949 vervangt, in de inleiding naar God. Ook staat in de grondwet dat het gezin, bestaande uit man en vrouw, de hoeksteen van de samenleving is. En er is vastgelegd dat het kind vanaf de conceptie beschermd dient te worden.
Dit conservatieve gedachtegoed staat haaks op de ideeën van progressieve partijen als D66. Maar dat mag natuurlijk geen reden zijn hier zo fel op te reageren. Want dat waren precies de politieke opvattingen die in het verkiezingsprogramma van Orbáns partij stonden, waar het Hongaarse volk massaal op stemde.
Maar is Orbán een dictator? Wat heeft hij in anderhalf jaar tijd gedaan dat zo antidemocratisch is? Het begon met de commotie rond de nieuwe mediawet. Hiermee zouden journalisten alleen nog positief over Orbáns regering mogen publiceren, was de angst van Europa. Alle ophef bleek voor niets: enkel erotisch beeldmateriaal voor kinderbedtijd werd van de buis gehaald. De pers is een jaar later nog even pluriform; de linkse media voeren nog steeds een hetze tegen de huidige regering. Viktor Orbán werd door verschillende (linkse) kranten- en tv-journalisten voor nazi en fascist uitgemaakt zonder dat ze gemuilkorfd of vervolgd werden.
Daarna kwam tumult over het pensioneren van rechters ouder dan 62 jaar. Onder de 60-plussers zijn veel rechters te vinden die zich sterk gecompromitteerd hebben met de communistische dictatuur van voor 1990. Hun uitspraken zijn opvallend mild voor hun (communistische) kameraden die verdacht worden van corruptie, fraude of afpersing. Met deze maatregel zou het rechtssysteem juist onafhankelijker worden dan het nu is.
En hoe controversieel is de nieuw aangenomen bankwet? De regering wil de Hongaarse Autoriteit Financiële Markten met de Hongaarse Nationale Bank laten fuseren: een plan van de vorige regering-Gyurcsány, uit 2006. Waar bleven toen de massale protesten uit Europa?
Verder kan de politiek meer invloed uitoefenen, doordat de premier een van de drie onderdirecteuren van de Hongaarse Nationale Bank kan aanwijzen. Die invloed denkt Orbán nodig te hebben, omdat de centrale bank vaak tegenwerkt: als de regering investeringen wil stimuleren om de economische crisis te boven te komen, laat de Hongaarse Nationale Bank de rente stijgen, wat juist remmend werkt op economische groei. Op deze maatregel heeft Europa grote kritiek: opvallend is dat de vorige Hongaarse regering-Gyurcsány zelf de directeur en alle onderdirecteuren van de Hongaarse Nationale Bank heeft aangesteld. Toen zweeg Europa.
Nu zwijgt Europa niet; zelfs Amerika bemoeit zich ermee. Hillary Clinton blijkt achter een links-liberale lobbyorganisatie te staan die de Hongaarse ex-premier op het schild probeert te hijsen: de man die in 2010 een daverende verkiezingsnederlaag leed en wiens ex-communistische partij in de peilingen niet boven de 10 procent scoort. Dit alles omdat Orbán de kosten van de economische crisis deels laat compenseren door de veroorzakers hiervan: multinationals en de internationale bankwereld.
Ondanks deze economische crisis, die electoraal nooit goed is voor de regering, en commotie uit het buitenland, doet Orbáns partij Fidesz het prima in de peilingen. Na anderhalf jaar regeren zouden ze nog steeds een ruime meerderheid krijgen. Waarom schrijven Europese media dan zo negatief over het beleid van Orbán? Vorige week gaven West-Europese journalisten, onder andere van het Franse TV5, ruiterlijk toe dat ze hun informatie louter verkregen van rabiate Orbánhaters als schrijver György Konrád en zelf geen letter van de nieuwe grondwet hadden gelezen.
Toen de Hongaarse ambassadeur aan Nederlandse media uitleg gaf over de nieuwe grondwet, kwam enkel het Katholiek Nieuwsblad opdraven. Terwijl in vrijwel alle Nederlandse artikelen over de Hongaarse nieuwe grondwet grote feitelijke onjuistheden staan. Zou dat een kwestie van journalistieke luiheid zijn of zijn journalisten extra kritisch als een politicus christelijk-conservatief is?
MARISKA ORBÁN de HAASis hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. CHRISTIAAN ORBÁN is psychiater en een in Nederland geboren Hongaar. (Geen familie van Viktor Orbán).
-------------------
Diagonaal herlezen
Mij is het ondertussen duidelijk geworden waarom wij inderdaad beter de EU de EU-SSR zouden noemen!
O, en over Verafstoodt : nog een andere impressie om de man degelijk te portreteren.
Koen Meulenaere is de gevreesde satiricus van Knack.
Hongarije en Europa
woensdag 18 januari 2012 om 05u50
Het Joenk gaat Hongarije uit de Europese Unie gooien.
Vanwege het schenden van democratische rechten door de regering van Viktor Orban. Dit lovenswaardige initiatief dient toch een weinig genuanceerd te worden.

Zo zou de Hongaarse premier de kieskringen hebben hervormd ten bate van zijn eigen partij. Maar heeft hij provinciale kieskringen ingevoerd, tegen een uitdrukkelijke waarschuwing van zijn Raad van State in, heeft hij zijn land daarmee in een uitzichtloze institutionele crisis gestort, en heeft hij zelfs een arrest van zijn Grondwettelijk Hof aan zijn laars gelapt?

De Hongaarse premier zou geprobeerd hebben de rechterlijke macht te manipuleren. Maar heeft hij in het parlement opgeroepen om een totaal onschuldige allochtone moslim te laten opsluiten, en is dat nadien ook effectief gebeurd? Hij heeft gepoogd de Hongaarse Nationale Bank onder controle te krijgen. Maar heeft hij een uiterst bekwame gouverneur én diens al even bekwame opvolgster brutaal aan de kant gezet en vervangen door eerst een vazal van zijn coalitiepartner en daarna door zijn bloedeigen kabinetschef? Welnee, zo gek loopt het in Hongarije ook weer niet.

De premier zou de reserves van de Nationale Bank hebben gebruikt om de gaten in zijn budget te dichten. Maar heeft hij daartoe overheidsgebouwen van het Hongaarse volk verkocht of pensioenfondsen overgenomen die nog dertig jaar als een molensteen om de hals van elke volgende regering zullen hangen? Betaalt de stad voor de restauratie van zijn privéwoning? Heeft hij al enkele intieme vriendinnen in de Senaat geloodst? Heeft hij massamoordenaars omhelsd? Heeft hij 2 miljoen forint gestolen van een hulpvaardige partijgenoot? Heeft hij zijn verstandigste politieke kompaan met een mes in de rug afgezet als voorzitter?

Neen, telkens neen. Maar, de Hongaarse premier tast wel de persvrijheid aan, betoogt een nu oprecht verontwaardigd Joenk. Zou hij ook een gelegenheidscolumnist van een kwaliteitskrant hebben doen afdanken, met de steun van een slapjanus van een hoofdredacteur? Zou hij geprobeerd hebben om diezelfde man ook in zijn andere job te doen ontslaan? Zou de Hongaarse premier ook politieke commentatoren die nadien in hun kranten ongegeneerd zijn lof zingen in zijn buitenverblijf uitnodigen?

De Hongaarse premier zou Romazigeuners afdreigen. Maar heeft hij ze al het land laten uitzetten naar Slovakije, of is hij al veroordeeld door het Europees Hof van de Rechten van de Mens?

Koen Meulenaere
------------------
Ikzelf zou hieraan toevoegen : heeft Premier Viktor Orban al een politieke tegenstander door een bevriend Rechter op basis van bijeengeschraapte verkiezingfolders doen veroordelen? Ook nadat diverse andere, lagere instanties, de vrijspraak hadden bevolen? Was die bevriende Rechter geen Loge- en partijgenoot van dat Joenk in dezelfde Bloedrode Stad Gent? Tijd om die ‘rechtsgang’ (ik bedoel die kruisweg) uit 2004 voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te brengen! Ik kan mezelf bijna niet bedwingen als ik er aan denk hoe Nigel Farage van de partij zou zijn! De man wiens ‘counrry was falling into pieces’ door de mangel gehaald van de ene kant door Nigel Farage, en na de onderbreking voor de lunch, aan de andere kant door Viktor Orban.Terwijl buiten aan de deur, het stoffelijk overschot van dat Joenk opgevangen wordt oor de BBI…

Geen opmerkingen: