woensdag 1 februari 2012

637 MIE TORTELDUIF ZIT OP DE KORTE GOLF



From Italia. With love……

Mie Tortelduif : zij komt eigenlijk uit het nest der donkerblauwe geschelpten, heeft meer de allures van een roe-koekoerende verborstelde duiver en kan derhalve moeilijk als sneeuwwit vogeltje een liefdesbode spelen…. Maar leest U eerst hieronder wat Tortel Mie denkt te kunnen doen om op korte termijn, op de korte golf dus, het leven van onze duurbare gevangenen zo aangenaam mogelijk te maken.

Dat gezegd zijnde, moet ik toch een bekentenis afleggen : het overvalt mij af en toe – meestal op nieuws-lauwe dagen – om de website af te speuren van De Krant van West Vlaanderen (http://kw.knack.be/west-vlaanderen/), een samensmelting denk ik onder de grijpgrage handen van de DeNolf-Familie, van Het Brugs Handelsblad en Het Iepers Nieuwtje. Zeker weet ik dat niet, maar het is een feit dat die twee niet meer bestaan, waarbij het gemis van Het Iepertje mij het meest spijt omdat dit vergroeid is met mijn jeugdjaren. Ik heb daar de journalistieke hoogstandjes van ‘Lerten’ en v an ‘Misten’ leren smaken, jaren voor ik wist dat die stukjes het werk waren van echte broodschrijvers Hilaire X en Maurice Y…..
Wel, de symbiose van die twee, Tortel Mie en de KW was voldoende om buskruit in mijn bloed te brengen, al is het vandaag hier in Centraal Italia, een sneeuwwitte en doodstille dag. JaJa, het was, toen we vanmorgen onze ogen openden, lijk bij Felix Timmermans (of Stijn Streuvels?) : al op enen nacht lag de wereld witbesneeuwd…

Er hangt een ijzige koudegolf over Europa (zowel zinnebeeldig als reëel). Overal, zelfs in Rome, zijn er beelden van n doodgevroren menseop straat en normaal, als hier sneeuw ligt, is dat hooguit 1 à 2 cm, die tegen 10 uur in de voormiddag verdwent onder een stralende zon, maar vandaag ligt er veel meer, en de lucht blijft toe. De 3 herdershonden zijn nog zotter dan gewoonlijk door al die witte pracht die ze speelsweg proberen te bijten : precies ravottende kinderen wentelend op hun rug! Zo goed als alle verkeer op de snelwegen is ofwel verboden, ofwel verbiedt het zichzelf.

Voilà, mensen, dat is zowat de achtergrond van dit stukje. Waarbij de Koninklijke Receptie in Lae-kèn, gisteren en vandaag gezien op de V°RT, mij nog altijd dwars zitten. Diners, soupers, drinks : het kan niet op! Is het jullie ook opgevallen hoe de Sire bijna accentloos Nederlands praat? En hoe het Nedderlaaans van Di Rupetto met de minuut verbetert? We worden, met dank aan BDW, d’er voor jaren in geluisd, wij worden bij de neus geleid en het volk doet de bek niet open. Vandaag, 1 februari, is weer een maand voorbij, en is er weer 1 miljard euro de taalgrens over gesmokkeld : Vlaanderen werkt en verdient, Wallo/Brux feest en graait. Zie nieuw schandaal in Scharrelroi : daar worden de 4 kleurpartijen aan de galg gepraat door het FDF die daar de Gemeenteraad Verkiezingen heeft ingezet….
Maar ik wijk af. Lees dus eerst over de natte droom van Tortel Mie, en kijk dan onderaan om te lezen waar mensen lijk ondergetekende de oplossing zien. Pas op : niemand, zeker niet de Overheid, heeft dat voor ons voorgedacht : wij denken en spreken voor onszelf en daarom worden wij eerstdaags, als ’t aan het CGKR ligt, gemuilkorfd. Of erger : op secreet gesteld…..
Want de nationaal-socialisten zijn terug van weg geweest, zij het dan onder een lichte vermomming als NaziÏslam, onder de vlag van de E-USSR en als een ‘godsdienst’.


Nieuwe gevangenissen volstaan niet tegen overbevolking"

Zelfs na de bouw van bijkomende cellen zullen de Belgische gevangenissen ruim negenhonderd plaatsen te weinig tellen. Voorts weet de federale regering niet hoeveel haar grote bouw- en renovatieplan zal kosten. Dat staat te lezen in een auditverslag van het Rekenhof, schrijven De Tijd en De Standaard.
Al jarenlang probeert Justitie de overbevolking in de gevangenissen in te dijken met een reeks maatregelen waarvan het Masterplan over de bouw van nieuwe gevangenissen het sluitstuk is. Maar of België er straks wel in zal slagen om gevangenen humane leefomstandigheden aan te bieden, is zeer de vraag.

Een audit van het Rekenhof is bijzonder kritisch voor de manier waarop het Masterplan en andere maatregelen tegen de overbevolking zijn aangepakt. De maatregelen zijn onvoldoende onderbouwd en uitgewerkt, oordeelt het Rekenhof. De effecten van de maatregelen worden niet berekend, ernstige criteria om de capaciteit van de gevangenissen te berekenen, ontbreken zelfs.

Cruciale info ontbreekt
Het Rekenhof kan voorts het prijskaartje niet inschatten, want cruciale informatie ontbreekt. Een raming van de exploitatiekosten van de nieuwe gevangenissen is er niet. En voor sommige bouwprojecten is zelfs het volledige budget nog een groot vraagteken.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) belooft rekening te houden met de kritiek van het Rekenhof. "Deze legislatuur kan ik alleen de projecten op korte termijn realiseren. En voor de grotere projecten zal ik een langetermijnvisie uitdokteren." (belga/dea) De Morgen

-------------------

Diagonaal herlezen
Eerst nog een paar feiten om op temperatuur te komen. Hoe triestig het ook is, in Wingene schijnt er op t kasteel gemoord te zijn lijk in de beste dagen van De Bossen van Beernem. In Roeselare wordt de St Amanduskerk binnenkort ’n jeugdhuis en in de meeste kleine dorpen in de omgeving moeten de ouders gaan bivakkeren in de school, om hun kinderen ingeschreven te krijgen. Gelukkig is er weinig werkloosheid, en waar die piekt is ze, zo te zien, het gevolg van de bruine ‘onschoolbaarheid’, maar dat wordt er niet bij gezegd.
Er zijn tientallen bladzijden ‘Nieuws’ ui ieder mogelijke stad of dorp naar Uw keuze, en daar leest U, net als vroeger, alles over de gebroken armen en benen. Maar ook daar ademt de ‘omerta’ hoorbaar tussen de lijnen, net zaos bij Mie Tortelduif. Er wordt geroofd, geplunderd, ingebroken, ge carjackt, en altijd zijn het ‘jonfgeren’ en ‘volgt de politie een spoor’… Hoe het komt dat er nog zoveel artikels zijn die handelen over gerechtelijke uitspraken, is mij een raadsel. Het komt bijna over als zou de ene helft van de West Vlamingen jacht maken op de andere helft…..Alleen wordt U het globale beeld als kip-kap opgediend….
Ik heb zo wat liggen narekenen wat de Vlamingen zoal zouden kunnen realiseren moest dat ene miljard euro per maand in eigen handen kunnen blijven. Want alles wat naar Wallo/Brux afgeleid wordt, is water naar de zee dragen. Het gebeurt al 30 jaar lang, en er is nog altijd niets gebeterd!
Wat er dus moet gebeuren? Een soort Noord Atlantisch Pact vormen met Engeland, Vlaanderen, Frans Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Oostenrijk Hongarije, Polen en Zwitserland die als één blok onder een vernieuwde EU-vlag varen. Als bestuursvorm wordt gekozen voor de Zwitserse vorm van democratie.
Begrijp mij niet verkeerd : Italië moet deel uitmaken van die Volkerenbond, gewoon door zich te realiseren dat het als 3de sterkste natie van Eiropa, vanzelf aansluiting heeft met Zwitserland en Oostenrijk…..Waarvoor anders zou U denken, dienen de Gotard en de Brenner?


Pssst
Vandaag heeft de zon wat meer tijd nodig gehad : tot 3 uur! Dan is de sneeuw weg, als…sneeuw voor de zon, de straten zijn droog en binnen onze natuurlijke schouw van het Meer met de opstijgende dampen, is de lucht azuur-blauw. Kijk : weer eens geen toevalligheid; hé, die ‘azuri’ van Lazio Roma of van Inter Milaan……

Geen opmerkingen: