dinsdag 7 februari 2012

641 EU DIENSTREIZEN IS ANDERE NAAM VOOR LUXEREIZEN


Dienstreis Europarlementairen: 26.000 euro per week, per persoon
vrijdag 03 februari 2012 om 08u46 knack
Een bezoek aan Argentinië van Europarlementsleden kost 26.000 euro per week: dat is zo’n 5.000 per dag per parlementslid. Bart Staes van Groen vindt dat er bespaard moet worden.
Uit het begrotingsrapport van het Europees Parlement van 2010 blijkt dat er dure dienstreizen gemaakt worden, zo meldt Het Laatste Nieuws. Die kosten erg veel geld, en zouden geen beperking op aantal deelnemers kennen aldus de krant.
De cijfers werden naar buiten gebracht door Europarlementslid Lucas Hartong, van de Eurosceptische PVV van Geert Wilders. Hij geeft onder andere het voorbeeld van een reis naar Kinshasa, waaraan 50 europarlementairen deelnamen. Bij een tegenbezoek werden de bezoekers gelogeerd in het Spaanse Tenerife. Daarvoor daagden 64 afgevaardigden op. “Onbegrijpelijk’, vindt Hartong. “Er zijn ongeveer acht politieke groepen in het Europese Parlement. Neem van elke fractie iemand en ga dan met acht, maximaal tien mensen op reis.”
5.000, 3.000 en 1.500 euro per dag per persoon
Ook met de invulling van de reizen heeft Hartong een probleem: “Natuurlijk moeten de parlementsleden contact onderhouden en vergaderen met collega’s van andere continenten. Maar moeten die reizen zo lang en duur zo duur zijn? Moeten ze in luxueuze hotels logeren en copieus dineren?”
Hartong haalt een Argentijns voorbeeld aan: “Een vierdaags bezoek aan Buenos Aires (…) kostte per persoon 26.000 euro, dat is 5.000 euro per dag. Ik weet niet in welk hotel ze hebben gezeten, maar dat moet een heel dure Argentijnse steak geweest zijn.” Er waren ook reizen naar Ecuador en de Seychellen: goed voor 3.000 en 1.600 euro per dag. “Bizarre geldverspilling, als je weet hoe Europa er economisch voorstaat en iedereen keihard moet werken voor zijn brood.”
Gebrek aan transparantie
Naast de hoge kostprijs, bekritiseert Hartong ook het gebrek aan transparantie. In welke hotels gelogeerd wordt, wie meegaat en welke uitgaven aangegeven worden: het is allemaal “onduidelijk”.
Staes: ‘Het kan allemaal zuiniger’
Volgens Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen en ondervoorzitter van de begrotingscontrolecommissie, heeft Hartong een punt, zo tekent Het Laatste Nieuws op.
Die vergaderingen hebben zin, zegt Staes, maar het kan allemaal wat zuiniger. “We zijn ons daarvan bewust, want we hebben het vliegen in businessclass al afgeschaft. Maar er is meer nodig.” Staes gaat aanbevelingen opstellen, waarbij onder andere een vraag zal zijn naar kosten-batenanalyses van die reizen. (SD)
-------------------
Diagonaal herlezen

Voil0, hierboven leest U het soortelijk gewicht in Euro van de mens : een EU-parlementslid in rust (op verlof) is 5000 Euro per dag waard, en een gepensioneerde kleine zelfstandige is er 25 waard….
Stel dat die simpele van 25 Euro gemiddeld 100 kgr zwaar weegt, dan zou het gewicht van die EU-tripper dus in verhouding 200.000 Kgr moeten zijn…. Voilà, dat is de verhouding tussen een burger en een parlementslid.
Ik wist het! Ik wist het! Mijn oplossing is gewoon geniaal!
Vandaar dat er op deze blog al jaren gepleit wordt om het Ambt van parlementslid ….. in aanbesteding te geven : wie het meest biedt om het te mogen zijn, krijgt de job. Stel dat die iemand dan daar bovenop ook persoonlijk verantwoordelijk wordt gesteld voor het mismeesteren, dan weet U op voorhand dat de kandidaten niet dik zullen lopen.
Wedden dat de begroting vanaf dan altijd met een astronomisch overschot zou afsluiten?
Neem nu het Onderwijs en die speciale ‘uitstap-regeling’ als pre-pensioen, TBS genoemd : Ter Beschikking Stelling. Onder bepaalde voorwaarden die gemakkelijk manipuleerbaar zijn, kan de leerkracht zeer vroeg halftime of fulltime op pensioen gaan, mits beschikbaar te blijven om tijdelijk,tegen betaling, dwingende vacatures in de omgeving in te vullen. U voelt aan Uw elleboog dat het systeem gebaseerd is op collegialiteit en dat is bewonderenswaardig. Op voorwaarde natuurlijk dat de solidariteit gedragen wordt door de collega’s, en niet stoemelings op de rug van de gehele maatschappij wordt gegooid….
Dat is zo een klein ‘voorrechtje’ in de onderwijs-wereld. Maar het systeem krioelt van dergelijke kleine voorrechtjes : het Spoor, de Visserij, het Mijnwezen, de Ambtenarij, de kabinetten, Justitie, de Sportbond, enz, bij zodanig dat er meer uitzonderingen zijn dan vaste regels. Tot het gehele systeem onbetaalbaar blijkt, want noch zeker, noch sociaal.

Als ons land dan daar bovenop nog eens het OCMW en de crimi-wieg van de gehele wereld wil spelen, is het liedje rap uit…..
Hoe slim onze Grote Geesten wel zijn, mag blijken uit de kostprijs van een Belgisch gevangene in Tilburg : 147 Euro per dag. Stel dit bedrag naast de 25 Euro van hierboven, en U ziet zelf hoe goed ze bezig zijn….U kunt zelf voor Uw eigen uitrekenen hoe lang de gebarsten kruik nog te water gaat….
Zou het dan niet veel comfortabeler zijn voor elke rusthuisbewoner om een minister gewoon overhoop te schieten, om daarna gratis levenslang maar veilig op Staatskosten opgeborgen te worden, met gratis medische verzorging? Met kost en inwoon daar bovenop, naast sport en ontspanning en recht op regelmatig een penitentiair verloveke! Bovenal : (zie Ronald Jansen) : in de petoet wordt Uw pensioen verder uitbetaald! U kunt er gewoon blijven bijklussen, en mits een beetje goed gedrag, krijgt U TV en Internet op de (aangenaam verwarmde) cel! Iets wat in barre wintertijden niet mag verwaarloosd worden…..
Het zit er vandaag dik in, dat de Grieken er hun bekomst van hebben. Laat die mensen toch leven zoals ze dat zelf willen! Als ze elkaar willen bestelen, iets dat eigen is aan elke socialistisch bestuurde maatschappij : laat ze dit dan doen in hun eigen drachme’s. Ze drukken die zoveel ze willen en wij hebben er geen last van!

Geen opmerkingen: