vrijdag 17 februari 2012

655 HOE PEILINGEN EEN WERELD VAN VERSCHIL MAKEN

.
.




Peilingen zouden best uitgevoerd worden als ‘bollo smitto’ in een raampje op de Vlaamse Kermis. Wat wil zeggen : open en bloot onder het oog van de aandachtige toeschouwer, en liefst per deurwaarder controleerbaar, met als voorwaarde dat de resultaten tot na de verkiezing geheim blijven zodat manipulatie geen belang meer heeft. Anders gezegd : men zou ze beter achterwege laten want ze zijn vervalst op alle plaatsen.
Net zoals het zwans-catechimusantwoord uit onze vlegeljaren dat was. Op de vraag ‘Mag men geschilderde meisjes kussen?’ was het antwoord, zoals gezegd : ‘Men mag geen geschilderde meisjes kussen, wan ze zijn op alle plaatsen vervalst. Toen had dat antwoord een beetje ’n dubbele bodem, want het antwoord diende te worden vergezeld gaan van een vette knip-oog over de exacte plaats van de vervalsing. Dat was dus jàààren voor de seksuele revolutie en moest dus feitelijk nog een beetje gebiecht worden…..
Bij peilingen horen du ook veel knipogen….. en liefst een berg bekentenissen….
--------------------------
Naar een Overwinningsnederlaag voor N-VA?
From the desk of Filip van Laenen on Sun, 2012-02-12 08:
The Brussels Journal
-------------------



Vrijdagavond raakten de resultaten bekend van een nieuwe peiling van La Libre Belgique en RTBf. In de berichtgeving ging de meeste aandacht naar het resultaat van de PS en de N-VA. «Le PS et la N-VA perdent quelques plumes,» schreef La Libre Belgique. «N-VA sanctionnée» aldus RTBf. «N-VA verliest terrein in peiling RTBf/La Libre,» meende De Standaard. Maar welke Vlaamse partijvoorzitter zou niet willen tekenen hebben voor het resultaat van N-VA: een vooruitgang van nog steeds negen procent vergeleken met de laatste verkiezingen?
Laten we het even op de spits drijven: als Groen in een peiling negen procent haalt – en negen procent als resultaat, geen negen procent winst vergeleken met de vorige verkiezingen zoals de N-VA vandaag – dan zouden de jubelkreten vanuit het hoofdkwartier van de ecologische partij tot ver in de omtrek te horen zijn. Na enkele peilingen waarin de N-VA flirtte met de veertig procent zijn de «kwaliteitskranten» er echter als de kippen bij om het «terreinverlies» van de N-VA dik in de verf te zetten. Dat er ondanks dat terreinverlies nog steeds sprake is van een dikke winst tegenover de laatste verkiezingsresultaten is een detail waar men dan vlug overheen wil stappen. Wie echter een beetje intellectueel eerlijk wil blijven kan niet anders dan vaststellen dat het uiteindelijk over niet meer gaat dan een consolidatie van de enorme vooruitgang die de partij de laatste maanden en jaren meegemaakt heeft.
Bij de N-VA maakt men zich echter best niet te veel illusies: als de partij dit najaar minder dan tien procent winst boekt zullen de staatsbehoudende media haar met plezier een psychologische nederlaag aanpraten. Ook al wordt ze in Vlaanderen een kopje groter dan de in Wallonië alom dominante en in België incontournable PS. Het volstaat trouwens even de gastenlijst van het politieke discussieprogramma De Zevende Dag te lezen om vast te stellen hoe vuil men het spel wil spelen. Van de zeven aangekondigde politici vertegenwoordigt niet één Vlaanderens grootste partij. (Of die andere Vlaams-nationale partij, waarmee ze samen ongeveer de helft van de stemmen haalt.) De openbare omroep wordt misschien dan wel gefinancierd met het belastinggeld van alle Vlamingen, dat hoeft blijkbaar niet te betekenen dat ze zich ook politiek een beetje neutraal opstelt. Zo bruin zou men het in het zo verguisde Hongarije niet eens durven bakken.
Maar zou de N-VA dan toch pluimen laten, zoals La Libre Belgique het formuleerde, dan valt moeilijk te achterhalen welke Vlaamse partijen eigenlijk met die pluimen gaan lopen. Alleen CD&V en Vlaams Belang maken winst vergeleken met de vorige peiling, maar zitten alle twee toch nog steeds op verlies tegenover de laatste verkiezingen. Van die twee is trouwens alleen de winst van het Vlaams Belang statistisch significant, maar daar hoort dan wel weer de nuance bij dat in de vorige peiling de partij een stuk onder de tien procent gezakt was.
Ook bij sp.a of Open Vld is er weinig reden tot juichen. Beide partijen zitten op een bodemkoers met historisch lage resultaten. Gecombineerd met de reeds vermelde vooruitgang voor het Vlaams Belang betekent dit dat het verschil tussen de derde en de vijfde partij in Vlaanderen volgens deze peiling vandaag slechts een dikke anderhalve procent bedraagt. Voor geen van de drie is dit erg comfortabel.
Maar het kan nog erger. Ondanks de economische crisis en de sociale onrust slaagt de enige oppositiepartij op links er nog steeds niet in enige winst van betekenis te boeken. Inderdaad, Groen blijft hangen rond haar resultaat van de laatste verkiezingen, een goede zeven procent. En dan zeggen dat de SP – in principe eerder de tegenhanger van de PVDA, maar die partij zit in Vlaanderen dan weer ver onder de kiesdrempel – op dit ogenblik op één staat in de Nederlandse peilingen.
Mogen we de dominantie van de N-VA nog eens onderstrepen met een simulatie voor de zetelverdeling in het Vlaams Parlement? Die levert voor de Vlaams-nationale partij 50 zetels op, amper eentje minder dan CD&V, sp.a en Open Vld samen. Merk op dat die drie laatsten op federaal niveau voorwenden de «meerderheid» te vertegenwoordigen. Voor wie droomt van een zogenaamde V-meerderheid (N-VA, Vlaams Belang en LDD) brengt deze simulatie trouwens bijzonder goed nieuws, want met 65 zetels zou die zelfs ruim tegen een stootje kunnen – lees: een verschuiving van een zetel in een kieskring hier of daar als gevolg van alle fouten en veronderstellingen die nu eenmaal bij zulke simulatie horen. Over V-partijen gesproken: LDD zakt in deze peiling zo ver weg dat ze zelfs haar zetel in West-Vlaanderen niet meer zou kunnen vasthouden.
In Wallonië werd vooral ingezoomd op de achteruitgang voor de PS, de winst van de cdH en de eerste resultaten van het FDF als partij in het Waalse Gewest. De PS maakt inderdaad een diepe duik in deze peiling, maar wat de winst van de cdH betreft is het misschien toch veiliger te spreken van een optie op een herstel. De partij op basis van één enkele peiling op winst tegenover de vorige verkiezingen zetten is mijn inziens toch iets te kort door de bocht.
Het FDF breekt an sich geen potten, en blijft in Wallonië voorlopig nog ver van de kiesdrempel verwijderd. Toch is haar intrede in de Waalse politiek als onafhankelijke partij niet zonder gevolgen, want voor de MR gaan er in deze peiling enkele procenten af



-------------------
Diagonaal herlezen
We gaan het dus kort houden deze keer. Eerst : het is een peiling van de Libre en dus voor wat betreft Laag België zwaar ’hineininterpretiert’. Stel U voor : moeten publiceren dat het Vlaams Belang er gevoelig op vooruit gaat. Hoeveel zou men in werkelijkheid weggelaten hebben? Een goede 10%?
Ten tweede (en juist daarom laat ik de diagram-afbeelding bovenaan zo immens groot verschijnen) : de V-partijen behalen samen de absolute meerderheid : 65 zetels op de 124. Dat opent perspectieven, want de Dikke zal voor iedereen op een duidelijke manier, en niet op z’n Tjeefs, moeten kiezen : wie niet voor ons is, is tegen ons! En last but not least : de zogezegde 3 ‘staatsdragende partijen’ behalen samen 51 zetels, amper ééntje meer dan de NV A(verechts) op haar eentje.

Het Schip van Staat is wel niet 100% te vergelijken met een casino, maar deze keer zou ik zeggen : ‘Les jeux sont faits – Rien ne va plus’……Of, als U ’t liever in een echte wereldtaal hoort : ‘The winner takes it all’……
Pssst
Mag ik, nu binnenkort de miljarden-transfers naar Wallo/Brux gaan stoppen, er op rekenen binnenkort als een raket door het verkeer in en rond Antwerpen te zullen kunnen vliegen? HOU HET SIMPEL. Bouw gewoon (Systeem JMDD) een verdiep op alle autowegen in Vlaanderen. Gebruik als steenslag de afbraak van de Waalse meestal nutteloze snelwegen, zodat Ecolo daar kan gelukkig gemaakt worden door bosgrond terug aan de natuur te geven. Reserveer gezellige kooitjes langs de gewestwegen voor onze eigen Groenen!, die daar terecht kunnen voor hun protest-stem tegen al dat beton in Vlaanderen….. We noemen ze daar de Vlaamse Gaaien.
Heeft U er op gelet (zeer tussen haakjes gezegd en gezwegen!) dat door deze maatregel de werkloosheid voor jaren zowel in Vl. als in W. quasi totaal uit de wereld zal geholpen zijn? Nu ons land niet lange zichtbaar is van op de maan omdat de verlichting gedoofd is ’s nachts, kan er toch wat anders in de plaats komen?! Naast de Chinese Muur, zullen we dan bij ons de futuristische wegenbouw hebben om onze naam als ‘de Chionezen van het Noorden’ alle eer aan te doen….
Ze zullen het zelf op de maan geweten hebben!

Geen opmerkingen: