vrijdag 11 januari 2013

1137 - GEVRAAGD VOOR GENK : TWEEDE PRIESTER ADOLF DAENS


. ***

Vrijdag 11 januari

Z Dankaard van Veurne

De elfde nacht van ’t jaar, bij ’t vuur brengt al te gaar

 

1137 - GEVRAAGD VOOR GENK : TWEEDE PRIESTER ADOLF DAENS

 

Priester Adolf (*) Daens (1839-1907)

 

Quasi tijdgenoot van Guido Gezelle, volop in de tijd beschreven door Pater Stracke ‘ArmVlaanderen’ toen er échte hongersnood was in Vlaanderen, en de mensen, veel erger dan we nu kunnen verwachten, dood vielen op straat.

***

Arme  verdwaasde kudde schapen bij Ford.
Veel teveel kleur van blaffende -herdershonden met veel te veel bokkige schapen, waardoor het onbegonnen werk is om de kudde in goede banen te leiden. Eenheid van leiding? Toch niet bij de Verlichte Geesten van de vakbonden! Elk speelt zijn rol en eist zijn deel! Die Grote Meneren vallen liever dood, dan aan hetzelfde zeel te trekken. Ze behandelen de Patroons die onderhandelen zoals ze het dagelijks zien van de Falanx rond Di Jeanetto : vooruitgang maken lijk de processie van Echternach : 2 vooruit en 3 achteruit. Hugo Camps moet, toen de inspiratie van de dag tot hem doordring, nog niet àl te beneveld zijn geweest.
Hij zag ze ook, de dure kledij samen  met de warme sjaaltjes in de partij-kleuren die in het vuur gingen. Hij hoorde ook de bittere verwijten en hij zag de gebalde vuisten. Van nu voort, geen ‘Brood en spelen’ meer in Genk, maar alleen nog brood. Men kan voor langere tijd de pot op met de spelen.  “Erst das Fressen, jetzt die Moral”.

 

***

Ter zake :

Alsof Daens nooit heeft bestaan

OPINIE − 10/01/13, 07u34

***

Het zijn trieste beelden: werkwilligen en stakers die elkaar te lijf gaan aan de fabriekspoorten van Ford Genk, annex toeleveringsbedrijven. Oorlog is het nog niet, het blijft voorlopig bij trekken en duwen, schelden en spugen, een enkele vuistslag.

Maar de grimmige verdeeldheid doet pijn aan de ogen.

Volgens Meryame Kitir wordt de sociale patstelling gekaapt door populisten die zich vetmesten aan de miserie van arbeiders.

Zo gaat het vaak bij stakingen. Ook omdat vakbonden voluit in de vertrouwenscrisis delen die de politiek in het hart heeft geraakt. Radikalinski's duiken gretig in dit gat.

Met als triviale hetze: goed of fout in de oorlog?

Was het maar zo simpel.

De werkwilligen bij Ford hebben ook een gezin. Er moet brood op de plank. Wintermutsje voor de kinderen, toch? Schulden lopen door. Her en der nog ziektekosten.

De zachte versie van wanhoop.

Dan kun je niet van 'ratten' spreken? Niet iedereen heeft genoeg speklagen om langdurig op zwart zaad te gaan.

Dus, gewoon uit sociaal fatsoen: laat poorten opengaan.

Stakers met hun vuren en schichtige werkwilligen met hun schaamte zijn nog wel geketend aan de tralies van hetzelfde drama.

 

Dan is het wrang om te zien hoe zij elkaar nu (verbaal) de strot doorbijten.

Alsof Daens nooit heeft bestaan.

Hugo Camps

***

Natuurlijk heeft het personeel, de ‘arbeiders’ gelijk, net zoals de Directie zowel in Genk als in Keulen ook gelijk heeft. Les jeux sont faits. Rien ne va plus. Of, zoals een rasechte Latinist van de NV-A zou zeggen : alea jacta est. Gespeeld en verloren, heet dat spelletje….De onderneming is naar Genk uitgeweken, niet voor de mooie ogen van de arbeidsters, maar om auto’s te produceren en die wereldwijd met winst te verkopen. Tot daar geen vuiltje aan de lucht. Maar die andere mooie Duitse stad, Düren is er ook nog en die had men, voor ’t gemak, even vergeten. Nu stelen de vakbonden onder het oog van de hele wereld, als rasechte gangsters, de gefabriceerde auto’s. Misschien zelfs dat ze in hun hoogmoed ook de bankrekening van de Firma in beslag nemen, en/of gewapend met het vonnis van een of andere bevriende beslag-rechter

(denk aan het Arrest van 2004,  toen eindelijk een rechter bereid gevonden werd het Vlaams Blok voor ‘racisme’ te veroordelen op basis van wat kies-drukwerk.  Alle voorgaande Hoven  van Beroep hadden het anders gezien, alleen Verhofsdt vond een vriend-magistraat bereid in Gent die zonder scrupules maar met goede kansen op bevordering, het nodige kon doen.)

Heet verhaal van Ford in Genk? De wereldwijde crisis = teruglopende verkoop. Teruglopende verkoop = besparingen. Besparingen = de weg van de minste weerstand. De minste weerstand = de zwaksten in de samenleving. Dat een bandwerker dat alleen instinctmatig voelt : is in zoverre normaal, dat hij daarvoor niet is opgeleid; Maar de bonobo’s van de vakbonden? Wat hebben die meer gedaan dan getemporiseerd? Of anders gezegd : de gebeurtenissen achterna gelopen, daar waar de ware Leider anticipeert!
Die wetmatigheid in de economie werkt op de vakbond als een rode lap op een dol geworden stier. Die blijft maar aanvallen, niettegenstaande de tergende banderilla’s, de degen-stoten prikjes van de matador. Deze beeldspraak klopt jammer genoeg niet helemaal, want in Genk op het einde is het niet de stier die afgeslacht wordt, maar het publiek…
Elk bedrijf is als een levend wezen : het komt en het gaat. Barco in Kortrijk is het beste mij bekend zijnde voorbeeld. Halfweg de jaren ’70 heb ik het persoonlijk meegemaakt, dat het op sterven na dood was. Maar er was één man die er in geloofde en de zaak kwam, zij het afgeslankt, weer vlot. Nu hoorde ik, dat het na eerst opnieuw berg-af te zijn gegaan (met een beurswaarde van amper € 7,- per aandeel), maar dat het heden ten dage opnieuw bij de wereld-top hoort met een beurswaarde van € 55,- per aandeel. Je moet er natuurlijk in geloven.
En Ford Genk : geloofden de arbeiders in hun eigen merk? Anders gezegd : iedereen reed toch daar alleen met Forfds?!
Ik geef ter overweging (zonder aan de rechten van ook maar één iemand te willen schaden) : stel U een buitenlands investeerder voor, op zoek naar een vestigingsplaats  ergens in West Europa, met nijvere bevolking  en een aangenaam sociaal klimaat. Met rechtszekerheid over eigendom en met L & O (Law & Order), elk het zijne, VnV (Vrij en Vrolijk), en ze surfen naar Genk om daar een bananen-republiek te ontdekken met de Wet van het Wilde Westen heersend tot in de Rechtszalen. En ze horen toevallig over een ambassadeur die teruggeroepen werd omdat hij op een receptie niet de taal van de Franscouillonse Bazen, maar de taal van zijn  eigen volk heeft gesproken…
Neen hoor! Het zijn de Flaminganten die de reputatie van ons land schade berokkenen. Heeft zelfs de Koning gezegd in zijn kerst-speech.
Die buitenlandse investeerder zou goed gek moeten zijn, om de stoef van de beste auto-bouwers ter wereld te geloven. Persoonlijk denk ik, dat hij Partagonië, of Siberie verkiest.
JaJa, we zijn in Vlaanderen inderdaad goed onderweg om ge-Walloniseerd te worden.. Straks kunnen er in de straten van elke Vlaamse stad, weer films zoals die van Priester Daens in Aalst, opgenomen worden.

 

***

(Get)

A.A.3 AB, , schrijver-op-rust van blog-bubbels. Hij observeert de wriemelende mensenmassa en licht op klaarlichte dag het gebeuren bij met een stallantaarn.. Want hij heeft niet graag dat de Breedsmoelen der aarde in zijn zonlicht komen staan.

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen: