vrijdag 11 januari 2013

1140 - TSCHELDT OVER ONZE SIRE


.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        .

1140 - TSCHELDT OVER ONZE SIRE

 

 

***

 
Als trouw lezer van dit digitaal weekblad (U nog altijd niet?) geef ik U hieronder een beetje laattijdig de repliek op des Vorsten Kerst-boodschap van Alberto L’Ultimo.
Gisteren hoorde ik ons Barbaraatje (*) in Het Parement de vorstelijke verwijzing naar ’de schandelijke jaren ‘30’ zeer ludiek toepassen op de jaren “30 van de voor-voorgaande eeuw, nl op 1830. Van een vorstelijk ‘Fussschuss’ gesproken!
Over die Coburgers vallen we altijd van de ne verrassing in de andere. Deze keer geen onwettige dochter die Boël komt schoppen, maar een Spaanse Heks (dixit Prins Laurent) die, mits fiscale vrijstelling, aan Ontwikkelings Samenwerking doet met haar verpauperde Spaanse adellijke familie, o.a? met de Hertogin van Alva. En dat mogen we nu pas vernemen : Alva, de Bloedhond!
En dat hebben wij jarenlang gevoed en onderhouden! Schande! Driewerf schande! Voor geval er nog nakomelingen leven van de Brabantse Hertogen Egmont & Hoorne, onthoofd op bevel van Alva, nu weten ze wat doen.

 

(*) Ons Barbaraatje : is Mevr. Barbara Pas, het zusje van de cartoonist Fré, U wel bekend. Fré is de huis-cartoonist van het Vlaams Belang, en Barbara was ooit de jongeren-voorzitster van de Vlaams Belang Jongeren. Een fris ogend kind, met veel pit. Sedert kort in ze fractie-leidster in het Parlement. Wordt zij ooit de nieuwe maar stukken betere Marie Rose Morel? In ieder geval heeft ze een boontje bij de nieuwe Voorzitter, die tegen 2014 een leger van jonge herauten wil zien aantreden.

***

Ter zake :

 

Sire,

 

In tegenstelling tot de meeste van uw zwart_gele criticasters heb ik geen moeite met de monarchie als systeem. De zogeheten Verlichting, de Franse Revolutie met zijn culturele en intellectuele genocide en de fictie die democratie heet er bovenop kunnen mij vierkant gestolen worden.

Over het kroonjuweel van de 19de eeuw, het braakopwekkend marxisme, spreken we niet eens!

 Om maar met de deur in huis te vallen: het is met uw familie en uw persoon dat ik moeite heb. Je moet niet eens veel geschiedenis kennen om dat stelletje klaplopers waarvan u een loot bent meteen door te hebben.

De rode draad doorheen het griezelverhaal der Cobourgs is er een van (gestolen) geld en nog meer geld, gelardeerd met verknipte seks en overspel.

Men kiest zijn familie niet, daar heeft u gelijk in. Maar u bent er persoonlijk ook nooit in geslaagd om er bovenuit te groeien, wat in uw geval niet eens zo moeilijk zou geweest zijn. Het zal derhalve aan uw al te bescheiden menselijke talenten gelegen hebben… Op internet vroeg de gewaardeerde blogger Marc Vanfraechem zich na uw kersttoespraak af of er ergens ook maar één deftige mens te vinden is die een soort morele waarde zou hechten aan wat u nu weer uitgekraamd had. De vraag stellen, is ze beantwoorden. Maar mocht u twijfelen: vraag het eens na bij alle vier uw kinderen.

Het is niet aan mij om Bart de Wever te verdedigen en nog minder zijn N-VA. Dat kunnen zij zelf ook wel, zij het op hun eigen wijze. Maar met hen voor ogen komen mekken over populisme in dit land?

Leest uw wel eens een vakbondskrantje of hoort u wel eens een 1 Mei_toespraak? Gelooft u dus echt wat die groene jongens uitkramen over kernenergie en opwarming der aarde? En was er dan nooit sprake van populisme in de kolommen van ‘Le Soir’ of in het partijprogramma van het FDF?

De voorbeelden en verwijzingen zijn legio, om niet te zeggen: geven een indruk van het begrip ‘oneindigheid’.

Maar eigenlijk kunnen we gewoon best heel dicht bij huis blijven: was uw toespraak dan geen schoolvoorbeeld van populisme? Wat tevens een andere vraag oproept: was ze van uw hand, van uw maatje Elio of heeft hij u ‘alleen maar’ gedekt?

Grondwetspecialisten Paul van Orshoven en Hendrik Vuye maakten al kipkap van uw gebazel, zelfs op het scherm van de VRT. En dat was voor één keer zodanig helder en ondubbelzinnig dat die zielige sloor van een Martine Tanghe compleet van haar Bellemse melk was en raprap een einde maakte aan de studiobabbel.

Zelfs in de regimepers en bij de beroepspolitici straalt de kritiek overal door, zij het soms ‘genuanceerd’. Ook bij Liesbeth van Impe, ook bij Kris Peeters.

Sire, het ziet er naar uit dat u nu zelfs voor de meest afgestompte, de meest lijdzame, de meest onnozele Vlaming toch iets te ver bent gegaan. Vooral uw impliciete verwijzing naar de jaren dertig van de vorige eeuw, de fameuze tot op het been afgeknaagde ‘reductio ad hitlerum’, was er héél erg ver over.

Dat vond ook de wat kleurloze en verder politiek zeer correcte historicus Mark van den Wijngaert al meteen, eveneens op televisie. En een andere blogger, Luc van Balberghe repliceerde even snel en heel mooi: ‘Het populisme van de jaren ’30 had (inderdaad) bijzonder rampzalige gevolgen. De jaren ’30 van de 19de eeuw, wel te verstaan’. We wilden dat we het zelf geschreven hadden, Sire!

We gaan nu de komende dagen hopelijk te weten komen welke Vlaamse minister(s) of vice-premier(s) van de regering Di Rupo (die niet beschikt over een meerderheid in Vlaanderen, het weze nog maar eens gezegd en goed voor ogen gehouden) op de hoogte waren van uw tekst. Wellicht zullen zij hun handen in onschuld wassen en hun naam minstens tijdelijk wijzigen in ‘Haas’.

Mocht er toch ergens een dappere bereid zijn (met het oog op een toekomstige adellijke titel, of iets van die strekking) voor u in de bres te springen als hofleverancier van doorzichtige leugens en de verantwoordelijkheid te willen dragen, geven we geen sikkepit meer voor zijn of haar politieke toekomst.

De ober mag geroepen worden: tijd om af te rekenen, want uw gezelschap staat me niet echt aan.

***

 
Het Koninklijk Circus doen ophoepelen, moet dezer dagen kinderspel zijn. Zie de ‘Patsers’ die in Antwerpen, hun dure voertuigen niet kunnen verrechtvaardigen door inkomsten uit arbeid.
Oppakken en uitwijzen naar Saxen Coburg Gotha : op een van die drie plaatsen zal er wel ergens nog plaats vacant zijn voor een bende zwervers zonder middelen van bestaan. Gedaan met het Vlamingen-pesten. Gedaan met die kostelijke ‘dotaties’. Gedaan met al die koninklijke voorrechten.  Zelfs voor de nieuwe Penitentiaire Inrichting moert er geen nieuw gebouw komen. Rond al de voorhanden zijnde paleizen, wordt hoogspanning op de tralie-werken gezet en al de zalen worden heringericht  met 2x2 meter stalen wanden. Nieuwe bewakers moeten er niet komen : de huidige 240 rijkswachters moeten volstaan..

 

(Get)

A.A.3 AB, , schrijver-op-rust van blog-bubbels. Hij observeert de wriemelende mensenmassa en licht op klaarlichte dag het gebeuren bij met een stallantaarn.. Want hij heeft niet graag dat de Breedsmoelen der aarde in zijn zonlicht komen staan.

 

 

 

Geen opmerkingen: