zaterdag 12 januari 2013

1141 - BRUSSEL IS DE NIEUWE TOREN VAN BABEL


***

Zaterdag 12 januari

Zon 8u41-17u02

H Caesarius

Dit is de dag waarop het gemiddeld het diepst vriest                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       .

1141 - BRUSSEL IS DE NIEUWE TOREN VAN BABEL

 

Een verhaal, nog ouder dan de straat

 

Over hoogmoed, nog erger dan honger en dorst

***

 

 

Het oorspronkelijk verhaal van de Toren van Babel is geput uit het collectief geheugen van de mensheid (een van de zovele collectieve geheugens) en is de gestolde wijsheid van die zovele generaties voor ons. In onze cultuur heet dat boek De Bijbel.  Het is, tot spijt van wie het benijdt, nog altijd het meest gelezen boek ter wereld. In andere culturen heet dat dan weer anders. Maar overonze soort, de mensheid zelf, is men het wel eens, zelfs in de meest primitieve beschavingen : de mens is NIET de heerser-eigenaar van het Heelal, maar is er slechts de gebruiker, de huurder van.
So far so good.  In Italia zou men zegen : ‘Si non è vero è ben trovato’.
Het Bijbel-verhaal over Babel gaat als volgt. Op de plaats Babel leefde de bevolking van de gehele wereld samen en bouwde een toren-versterking die tot hoog in de hemel zou reiken., Maar al gauw bleek dat door al die verschillende talen, men elkaar niet meer kon begrijpen. En daar kwamen dus kwebbelen van, zodanig dat Babel  geheel en al, inclusief de fameuze toren, van de aardbodem verdwenen. Einde verhaal.
Bruksèl, hoofdstad van Europa is met zijn 194  nationaliteiten, min of meer, Eerwaarde Biechtvader, aardig onderweg om Babel II te worden. Het boerengat Broekzele is in een minimum van tijd uitgegroeid tot een heus imperiumn dat zelfs Rome de loef afsteekt. Het groot verschil met de vroegere hoofdstad van het Romeins ImperiTot um is echter… de eenheid van taal. Rome is inderdaad al lang niet meer zoals weleer, maar  zowel achter de vuilkar als in het Parlement, spreekt men dezelfde taal. En toen er hier, nog niet zo heel lang geleden, nog een Koning was, sprak die de taal van het volk.
Voilà  dat is een klein stukje van De Spiegel Historiaal van vandaag van ons land : het heden gespiegeld tegen de achtergrond van de algemeen menselijke ervaring.
Ik had het ook veel gecondenseerder kunnen zeggen met een heel simpel spreekwoordeke :
Geen rijker kroon
Dan eigen schoon.
 

 

***

Ter zake :

Nieuws op : vlaamsbelang.org

Vrije tribune Bart Laeremans

11 januari 2013 • 11.56u

***

 Donderdag verscheen in het Nieuwsblad een opiniestuk van senator Bart Laeremans. Gezien het Vlaams Belang uiterst zelden aan bod komt in de opinierubrieken, willen we u dit unicum niet onthouden.

Ontfransing van de Vlaamse Rand is een illusie

 

Volgens gewezen journalist Guido Fonteyn moeten de uitslagen in de Vlaamse Rand rond Brussel niet zozeer bestempeld worden als een ‘lichte trendbreuk’ dan wel als een echte ommekeer. Fonteyn spreekt van een ‘ontfransing’ en stelde op de radio dat het de eerste keer is sinds 1963 dat de Franstaligen op de terugweg zijn.

Deze conclusies zijn erg voorbarig. Voor de provincieraadsverkiezingen is er enkel een daling vergeleken met 2006, toen de eenheidslijst UF opvallend scoorde (en steeg van 43.291 naar 50.591 stemmen) ten gevolge van het kartel CD&V-N-VA en de radicalisering onder Leterme. Met 46.007 stemmen doet de UF-lijst het in Halle-Vilvoorde in 2012 in ieder geval beter dan voor de Vlaamse verkiezingen van 2009. Bovendien moet rekening gehouden worden met de Franstalige Belgicistische lijst Belg-Unie, die 4.111 stemmen binnenrijfde. We moeten dus nog niet te vlug victorie kraaien. Van een ommekeer is nog lang geen sprake.

 

Op lokaal niveau verschilt de situatie sterk van gemeente tot gemeente. De daling van de UF-lijst in Beersel (38% Franstalige geboorten in 2009!) van 20 naar 14% kan onmogelijk verklaard worden vanuit een plotse ‘ontfransing’. Zo is gebleken dat er in deze gemeente intensief campagne is gevoerd door Franstaligen om, uit strategische overwegingen, voor CD&V te stemmen. Ook in andere gemeenten zonder faciliteiten is de achteruitgang van UF ongetwijfeld in belangrijke mate te wijten aan een zekere ‘cordon-moeheid’ en heeft men allicht willen kiezen voor een beleidspartij.

In de faciliteitengemeenten is de evolutie helemaal anders. In vier van de zes faciliteitengemeenten gaan de Franstalige lijsten er op vooruit. Uitzonderingen zijn Kraainem en Drogenbos. In Kraainem nam een kleine tweetalige lijst vooral stemmen weg bij de Vlaamse eenheidslijst en in Drogenbos moest de UF-lijst enkele percenten prijsgeven aan de tweetalige lijst van de (Franstalige) burgemeester Calmeyn. Fonteyn schermt met de grote Vlaamse vooruitgang in Wemmel, maar dit voorbeeld klopt niet. De lijst van burgemeester Andries (11 van de 23 zetels in 2006) evolueerde er van tweetalig naar Franstalig. Door de polarisatie stegen de Vlaamse lijsten er van 31 naar 46% en de Franstalige van 25 naar 53%. Kan men dit als ‘ontfransing’ bestempelen?

Wanneer Fonteyn stelt dat de Rand eerder internationaliseert dan wel verfranst, heeft hij een punt. Dit is geen nieuwe analyse. Maar het is ook geen onverdeeld positief verhaal, want deze bevolkingsevolutie gaat gepaard met een snelle ontnederlandsing, in die mate dat er in de kleuterscholen in de verstedelijkte woongebieden rond de hoofdstad nauwelijks nog Nederlandstalige kindjes zitten. Een echte integratie in de Vlaamse gemeenschap is niet mogelijk wanneer het demografisch draagvlak daartoe ontbreekt. Daarom moet er niet alleen een einde gemaakt worden aan het lakse immigratiebeleid, bovendien moet er een doordachte woonpolitiek gevoerd worden voor jonge Nederlandstalige gezinnen.

Het is dus nog veel te vroeg om grote conclusies te trekken uit deze stembusslag. En zeker om wilde dromen naar voren te schuiven. Zoals loketfaciliteiten voor anderstaligen in Vlaamse gemeenten (of zelfs aparte loketten, naar het voorbeeld van Nols). Daarmee voert men de agenda van het FDF uit. Fonteyn droomt ook van tweetalige lijsten in Brussel voor de federale verkiezingen, maar hij miskent daarbij de logica van de jongste BHV-hervorming: Vlaamse politici zullen (strijd)plaatsen aangeboden krijgen op Franstalige lijsten. De politieke verfransing van Brussel zou op die manier bezegeld worden. Van een ommekeer gesproken.

Bart Laeremans

 Senator

***

 

Maar kijk nu ne keer, zeg! Zelfs een oud scharminkel als ‘Het Nieuwsblad’ doorbreekt de prikkeldraad van de schutkring, om stem te verlenen aan het volgens Jos Gheysels vermaledijde Vlaams Belang!
 
André Denys, de Gouverneur van Oost Vlaanderen, weet nu genoeg om de zaken in Donderleeuw te regelen. Hij leest waarschijnlijk nog altijd, net als vroeger, toen hij nog een kleine Liberaal was en handelaar in schapenvellen in Zulte, dezelfde gazet Het Nieuwsblad Sportwereld. Mr. André heeft immers altijd het hart op de rechte plaats gedragen. Al zal de omgeving van het Gentse Liegebeest op hem niet veel goeds hebben gedaan.
***
Gisteren ook de gif-groene brulkikker Almacu gehoord over de oproep van de Antwerpse Procureur, die nu ineens een oproep lanceerde ivm met de ‘patsers’ JaJa, Law & Order, allemaal goed en wel, zei dat mens, maar moet men nu persé beroep doen op verklikkers?
Ik begreep dat als volgt : laat die flikken toch gerust. Als ze niks zien, is het omdat ze niks willen zien, en dat is maar best ook.
Twedens : wat is dat weer met dat verhullend woordgebruik?  Waarom over ‘patsers’ spreken, als maffioso, drugdealer, saccochen-trekker, dief, inbreker, heler, enz voldoen in voorraad zijn? Een waarom spreekt men altijd van die ene ‘man’ die een andere ‘man’ een es in de buik plant?  Waarom staat er niet dat het ene Mohammed was, die ene Rachid, enz? Nooit schrijft men erbij tot welke partij ze behoren. Nooit hebben ze een tante bij het Vlaams Belang….
Zou het bijvoorbeeld geen goed gedacht zijn, om de nieuwe gevangenissen per nationaliteit in te delen? Enr de kosten + kosen van onderhoud door te rekenen naar de Landen van Herkomst? Dat zou zelfs het begin van een soort repatriëring kunnen zijn, zodat in Bruksèl de taalwetten eindelijk kunnen toegepast worden, want Bruksèl is aardig onderweg om eentalig te worden : Arabisch. Met het Frans als variant van de straat..

 

(Get)

A.A.3 AB, , schrijver-op-rust van blog-bubbels. Hij observeert de wriemelende mensenmassa en licht op klaarlichte dag het gebeuren bij met een stallantaarn.. Want hij heeft niet graag dat de Breedsmoelen der aarde in zijn zonlicht komen staan.

 

 

 

Geen opmerkingen: