donderdag 17 januari 2013

1148 - ZANGFEEST HOERA AFSPRAAK OP 3 MAART


***

Donderdag 17 januari

Zon 8u37-17u09

H Antonius, abt, patroon van de slagers en pachters

***

1148 - ZANGFEEST HOERA AFSPRAAK OP 3 MAART

 

 

Vlaanderen: de toekomst

 

 

***

 

Voor zover nog nodig, draag ik bij deze graag mijn steentje bij om het publiek te verwittigen dat er dit voorjaar opnieuw een deftig zangfeest, met deftige muziek voor deftige mensen wordt georganiseerd. Zie aankondiging.

 

Ter zake :

76ste Vlaams Nationaal Zangfeest

zondag 3 maart 2013 - 14u30

Lotto Arena – Antwerpen

***

Na een bijzonder geslaagd jubileum-zangfeest kijken we tijdens deze 76ste editie voluit naar de toekomst en die toekomst heet Vlaanderen. Laat daar geen twijfel over bestaan. De oude Belgische recepten werken niet meer. De federale regering bewijst dit dagdagelijks en met verve. De uitdagingen die op ons afkomen, vragen een doortastend beleid. Een meerderheid in Vlaanderen vraagt dit ook, maar krijgt het tegenovergestelde. Hoelang nog? Onze welvaart en ons welzijn staan op het spel.

 

Vlaanderen staat niet alleen. Ook onder meer Catalonië en Schotland willen vooruit en zien onafhankelijkheid meer en meer als enig alternatief voor een falend federaal beleid. Een nieuwe wind waait door Europa en Vlaanderen heeft de keuze: blijven aanmodderen of resoluut kiezen voor zijn toekomst. Voor het ANZ is de keuze duidelijk.

Op naar de 100

De toekomst van het Zangfeest ziet er mooi uit. Het aantal aanwezigen stijgt jaar na jaar. Hierbij ook telkens heel wat jonge mensen die niet langer te beroerd zijn om zich complex loos te uiten als Vlaming. We kijken dus vol vertrouwen uit naar de 76ste editie in een tot de nok gevulde Lotto Arena met vanaf de eerste noot een unieke sfeer van samenhorigheid. De regieploeg heeft er opnieuw een mooi en strijdbaar Zangfeest van gemaakt waar het publiek zich de longen uit het lijf kan zingen en de batterijen kan opladen.

Eerbetoon Miel Cools

Miel Cools, één van de grondleggers en decennialang boegbeeld van het kleinkunstgenre in Vlaanderen, neemt dit jaar definitief afscheid van zijn publiek. Graag willen we hulde brengen aan de man die in 1966 als eerste kleinkunstzanger op het Zangfeest optrad en dit steeds is blijven doen, ook toen dit niet zo evident was. Geen mooiere manier om Miel te danken dan met het zingen van zijn liedjes. Moeilijk zal dit niet zijn, want liedjes als ‘Boer Bavo’, ‘De soldaat’ en ‘Houden van’ zijn intussen tot ons collectief geheugen, tot ons muzikaal erfgoed gaan behoren.

***

 

Het programma zelf is mij nog niet bekend, maar ik hoop dat ‘de verandering’ er ook als een frisse wind zal doorheen waaien.
Met ‘verandering’ bedoel ik, dat wat tot voor kort als ‘kliklijn’ werd bestempeld (omdat het een initiatief was van het Vlaams Belang), nu zelfs door Boskabouter Van Besien toegegeven wordt gewoon burgerplicht te zijn…. Nu klinkt het ‘Horen, zien, en melden’….. en iedereen knikt. Buiten hier en daar een wereldvreemde maanzieke geest, die het wel ziet, maar niet wilt toegeven : Vlaanderen kleurt geel, iedere dag meer en meer!.

 

 

(Get)

AA 3AB, strijder-schrijver op rust van blog-bubbels. Hij observeert de wriemelende mensenmassa’s en licht op klaarlichte dag het gebeuren bij met een stal-lantaarn. Want hij heeft niet graag dat Breedsmoel-kikkers in zijn zonlicht komen staan.

“Ut mien zunne, of ‘k stralel joe, zei de bie””.

 

 

Geen opmerkingen: