donderdag 17 januari 2013

1150 - DE ELFDE PROVINCIE OP ZAND GEBOUWD


 

***

1150  - DE ELFDE PROVINCIE OP ZAND GEBOUWD DOOR DE MINISTER VAN DE NOORDZEE

 

Een putje in het zand maken met zand,

 

Om er een water-reservoir van te maken.

 

***

Ja, “n mens moet vindingrijk zijn om in de belangstelling te blijven. De Antwerpse Burgervader wordt slapend rijk, de Gentse Burgemeester, onzen Daniël, krijfg felicitaties van zij  Parijse Rode Grote Leider, de Hottentot Hollande, Di Jeanetto regeert zich rijk, en dus moet Rode Johan een tandje bijsteken.
Lukt het niet, hij zal toch veel bla-bla verkocht hebben!
Lukt het wel, dan is zijn broodje gebakken, want rond dat prject krioelt het geld, veel geld, en van postjes, veel postjes. Ja, dat de vissen iet wat zullen verstoord zijn, dat moeten de Groenen erbij nemen, want de meeuwen zullen des te beter verzorgd worden.
Het aangename aan spookjes, is dat ze bloedmooi kunnen klinken. En dit sprookje heeft, echtig en techtig, een solide achtergrond. Wat de Emir van Dubay kan, kan de Keuzer van ‘tOostende ook! Misschien zelfs dat het in 2014 de kapers van de kust aldaar zal weghouden!
Ach Lieve Jean Marie DD, Burgemeester van Middelkerke, wat zegde gij daarvan?

 

***

Ter zake :

 

Eiland voor energie voor de kust van Wenduine

 

donderdag 17 januari 2013 om 08u53

Krant van West Vlaanderen.

***

De concrete invulling van het Marien Ruimtelijk Plan van minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte (SP.A) neemt stilaan concrete vorm aan.

Dat Vande Lanotte werkt aan een Marien Ruimtelijk Plan, zeg maar een Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de elfde provincie, de Noordzee, is niet nieuw. Vande Lanotte liet weten wat daar allemaal in zal komen te staan.

Nieuwe internationale vaarroute

De minister zet in op vier punten. Vooreerst wil Vande Lanotte de Westpitroute intekenen als een Internationale vaarroute. Voor Zeebrugge wordt er ook gedacht aan de LNG-schepen die zullen toenemen met de komst van een tweede steiger. Er is ook reservering voor een uitbreiding van de Haven. Ook de windmolenparken moeten een duidelijke plaats krijgen, met een kader voor aquacultuur.

Eiland om energie op te slaan

Het tweede punt versmelt in het derde punt, namelijk de offshore-energie, waarvoor een hoefijzervormig eiland zou worden opgetrokken om overtollige energie op te slaan. Dat eiland zou komen op een drietal kilometer in zee en tien meter boven de zeespiegel uitsteken. Ook hier zou er rekening worden gehouden met de natuur, met een broedplaats voor sternen en mantelmeeuwen.

Het laatste aandachtspunt is natuur en visserij, dat zich vooral ent op het natuurgebied, de Vlaamse banken.

 

***

De slimmekes van de TeeVee schrijven het volgende :

"Het is een eiland in zand met een groot meer erin", legt Vande Lanotte uit. "'s Nachts als er te veel elektriciteit is, wordt het water uit het meer gepompt in zee. Als er 's ochtends veel nood is aan elektriciteit, vloeit het water weer in het meer en zo wordt elektriciteit gemaakt. Het is een soort kunstmatige waterval in zee."

 

 

***

 

Ziet U, het project is brand new. Het is om zo te zeggen, nog niet verder dan de tekentafels, misschien zelfs dan het brein van de Keizer van Oostende geraakt? Kwestie van er rap bij te zijn, en de aandacht gaande te houden.
Met “Horen, Zien, en Melden’ doet onze vriend niet mee. Zou zijn beste vrienden, het milieu, teveel in het harnas tegen hem jagen.
Zou de man niet weten, dat er in de Nieuwstraat, die zowat tegelijk de Meir en de De Keyserlei is van zijn  stad, ook zoveel onbewoonde winkelpanden 1ste en 2de Verdiep zijn? Daar zou anders nog tumult kunnen over gemaakt worden. Net als BDW verkoopt in de Stad aan de Stroom, waar de Sossen 90 jaar lang aan het bewind waren. De gelijkvloeren komen over bijna als witgekalkte graven met uxe façade maar daarachter primitieve private gedeelten. Met stromend water, vraagt U? Inderdaad, stromend water niet in de waterleidingen, maar langs de muren!.
Wat ik onthoud van dit verhaal?
Dat wij, West Vlamingen, als zoiets lukt, de enigen zijn die aan gebieds-uitbreiding kunnen doen, zonder daarvoor bloed te moeten vergieten. Als de Coburgers nu maar geen opslag eisen, omdat zij een groter grondgebied moeten besturen!  

 

***

 

(Get)

AA 3AB, strijder-schrijver op rust van blog-bubbels. Hij observeert de wriemelende mensenmassa’s en licht op klaarlichte dag het gebeuren bij met een stal-lantaarn. Want hij heeft niet graag dat Breedsmoel-kikkers in zijn zonlicht komen staan.

“Ut mien zunne, of ‘k straal joe, zei de bie””.

 

 

Geen opmerkingen: