dinsdag 22 januari 2013

1162 - DE DOODSTEEK VOOR VOLKSBEDRIEGERS VAN ALLE SLECH EN SOORT


Dinsdag 22 januari 2013

Vorstmaand

Zon 8u32-17u17

Z Walter van Bierbeek

H Vincent van Valencia

Vincentius met zonneschijn, geeft veel koren en veel wijn

 

***

1162 - DE DOODSTEEK VOOR VOLKSBEDRIEGERS VAN ALLE SLECH EN SOORT

 

Michel Angelo schilderde de Schepping in de Sixtijnse Kapel

 

Hoe zou die geschilderd hebben wat nu gebeurt.

 

***

Samen met het verstand, dat maar komt met de jaren, vliegt de elektronica erop vooruit bijna met de snelheid van het licht. Maar anders dan bij de mens, bliksemt de vooruitgang ons allemaal bijna onderuit. Wat gisteren met elkaar telefoneren en elkaar daarbij zien, een utopie bleek, doen we nu zelfs al wandelen aan het strand. Een foto is ook al een bewegend en sprekend beeld geworden, zelfs aan boord van een vliegtuig, als we met 800 Km/u door de wolken suizen. Zelfs een boek moeten we niet meer ‘ter hand’ nemen : de bladzijden staan geprojecteerd op het venster naar de tuin, terwijl een aangename stem daaruit voorleest. Of zwijgt, omdat we even de radio hebben willen horen : alleen al het bevelend denken aan iets doet het gebeuren. In real time….
Duurt het echt nog lang voor we inter-actief TV kunnen kijken en inter-actief ons geliefd week- of dagblad kunnen lezen? Dat we zelfs geen duurbetaalde en nutteloze volksvertegenwoordigers meer nodig hebben, maar zelf de wetten onder elkaar overeenkomen?
Het komt misschien ooit wel zover dat we tezelfdertijd op verschillende plaatsen kunnen zijn? Allez, kom! We hebben daarvoor zelfs al een uitdrukking, die luidt ‘zich in de geest verplaatsen’.
Ach Ja! Michel Angelo. Een mens zou zich beginnen afvragen of die soms zijn tijd niet ver vooruit was!

 

***

Ter zake :

Omstreden internet-ondernemer lanceert Dropbox-concurrent

De online opslagdienst Dropbox heeft er een nieuwe concurrent bij: Mega. Het is een initiatief van Kim 'Dotcom' Schmitz, de oprichter van de filesharingwebsite MegaUpload die vorig jaar door de FBI aangehouden werd wegens het schenden van auteursrechten. 

Mega komt er precies een jaar nadat MegaUpload uit de lucht gehaald werd, omdat deze site de muziek- en filmindustrie van ruim 500 miljoen dollar beroofd had door het illegaal verspreiden van bestanden, aldus het Amerikaans gerecht. Stichter Kim Dotcom werd ook gearresteerd. Momenteel is hij vrij op borgtocht, en loopt er nog een gerechtelijke procedure tegen hem.

Dropbox

Dotcom gooit het nu over een andere boeg, en volgt met zijn nieuwe dienst het voorbeeld van Dropbox. Mega is een webdienst waarbij je bestanden kan opslaan in de cloud – je bezit deze bestanden dus niet echt, maar bewaart ze op het internet en wisselt ze uit met je verschillende (mobiele) apparaten. Mega biedt 50 GB gratis opslagruimte. Voor 10 euro per maand krijg je 500 GB, voor 20 euro 2 TB en voor 30 euro 4 TB. Mega zou enkele uren na de lancering al meer dan 250.000 gebruikers tellen.

“Mega” is volgens Kim Dotcom een waterdichte dienst: door jou opgeslagen bestanden zijn versleuteld, zodat ze noch door Mega-medewerkers, noch door overheden bekeken kunnen worden. Wie tussen de lijntjes kan lezen, weet dus dat Dotcom op deze manier de verantwoordelijkheid voor het illegaal verspreiden van hun bestanden bij de gebruikers legt.

Megabox

Tijdens de lancering van Mega sprak Dotcom ook al over een toekomstige dienst genaamd Megabox, waaraan nog minstens zes maand gewerkt wordt. Dit wordt een dienst waar artiesten hun muziek kunnen uploaden. Telkens wanneer hun songs afgespeeld worden op de site, krijgen ze royalties.

***

 

 
Hier wordt met GB gegooid alsof het kleine patatjes zijn…. Enfin, als Dr. Dotcom  met het Amerikaans FBI meer chance heeft dan Lernaut & Hauspie met hun spraaktechnologie, dan mogen onze kranten en de TV binnenkort de boeken toedoen.  De gebruiker surft dan naar het medium van zijn  keuze. Waar hij leest wat hij wenst, en niet wat hem opgedrongen wordt. Wie iets op dat medium platst, is 1° gekend met naam en toenaam en 2° is ervoor verantwoordelijk.
Ik stel mij voor, dat het in die digitale wereld, die ‘cloud’, de weergave moet zijn van de reële wereld, waar mensen in levenden lijve binnen gehoor-afstand met elkaar spreken.
Als dat dan nog lang duurt met dezelfde soort zever als vandaag de dag in de gazetten en op TV, zal ’t rap gedaan zijn! In de kortste keren zullen hun tellers stil vallen, bij gebrek aan bezoekers.
Zo een beetje waarom de ene café leeg blijft, en de andere overloopt van ’t volk.. Goede wijn behoeft geen krans!



***

 

(Get)

AA 3AB, strijder-schrijver op rust van blog-bubbels. Hij observeert de wriemelende mensenmassa’s en licht op klaarlichte dag het gebeuren bij met een stal-lantaarn. Want hij heeft niet graag dat Breedsmoel-kikkers in zijn zonlicht komen staan.

“Ut mien zunne, of ‘k straal joe, zei de bie”.


 

 

Geen opmerkingen: