woensdag 30 januari 2013

1182 - OVER DE AS ROME-BERLIJN


***
Woensdag 30 januari
Zon 8u21-17u31
H Aldegonda
 1182 - OVER DE AS ROME-BERLIJN
 
’n Vlaming komt op doorreis voorbij ergens in de Provincie Luxemburg en wil ’n kleine inlichting van ’n viertal mannen die daar zitten te kaarten. “Sprechen Sie Deutsch?“ – Geen antwoord. “Do you speak English?” - Geen antwoord. “Parlo Italiano?” – Geen atwoord – De man probeert nog Lietzebourgs en Espagnolo en geeft het tenslotten op. Waarop de Waaltjes tegen elkaar zeggen : waarom zouden wij vreemde talen moeten leren? Die man spreekt er minstens 6 en nog verstaan wij hem niet.
***
Sneeuwpret
 
***
 
 
Dit stukje gaat over ‘n uitgeweken Italiaan en een uitgeweken Duitser. Vandaar de titel : de As Rome-Berlijn, omdat wijlen Mussolini en wijlen Adolf Hitler ook zo’n ‘Stalen Pact’ hadden gesloten. Naar later is gebleken, zou die As beter De As van Het Kwaad genoemd geweest zijn!
Signore Di Jeanetto, und Herr von Saxen Coburg Gotha en nog wat : ze zitten beiden veilig genesteld in de vette Vlaamse kaas, waar ze zelfs met geen kanon zijn uit weg te schieten. Die twee spelen de bal als twee volleerde jongleurs naar mekaar toe. Vandaag schoffert de ene, morgen de andere. Al lijkt het eerder de jongere homo dan de oude heer te zijn die de dans leidt. Wat in die middens niet ongebruikelijk is.
Ach waarom pakt de H. Beatrix der Nederlanden, tussen haakjes ook iemand van ‘Duytschen bloede’ Albèèèr niet meteen aan het handje, om gezamenlijk op te stappen. Prins Pils, nota bene de zoon van een SS-Reiter en de Stijve Hark uit Belvédère kunnen dan gelijk mee opstappen. Zo wordt hun de schande van de afgang bespaard. De degeneratie van het Blauw Bloed is nog nooit zo duidelijk geweest en daar kan fris maagdenbloed niet veel aan veranderen….
Trouwens, wat moeten onze Noorderburen met een jonge Koningin (al is ze nog zo schattig!) wiens vader minister is geweest bij Dictator Pinochet, de veroordeelde oorlogs-misdadiger.
Mooi zootje daar, in al die paleizen!
Ter zake :
Koning ontpopt zich tot spreekbuis van PS
Toespraak gestelde lichamen: Albert II recidiveert
29 januari 2013 • 17.14u
***
“De federale overheid heeft in korte tijd reusachtig werk verricht. (..) De Federale overheden hebben, met de steun van acht partijen die meer dan 2/3 van de leden van het Parlement vertegenwoordigen, al een eerste belangrijk pakket van de Staatshervorming laten goedkeuren. Het omvat de oplossing van het BHV vraagstuk dat jarenlang ons politiek leven en de betrekkingen tussen onze Gemeenschappen heeft vergald.”
“Ik onderstreep al die verwezenlijkingen omdat ik het belangrijk vind dat de burgers zich rekenschap moeten geven van de markante vorderingen die ons land heeft gemaakt, en ook dat het zijn internationale geloofwaardigheid heeft herwonnen. De dagelijkse berichtgeving die de aandacht vestigt op de problemen van het ogenblik geeft hun daar niet altijd voldoende gelegenheid toe. Daarom precies is het belangrijk objectieve beoordelingen te vernemen betreffende de tot stand gekomen veranderingen, en dit voldoende openbaar te maken.”
Het Vlaams Belang heeft kennis genomen van de toespraak die het staatshoofd vandaag heeft gehouden voor de zogeheten “gestelde lichamen”. Het doet ons plezier dat wij nooit tot deze lichamen hebben behoord.
We stellen vast dat de Vorst na de omstreden Kerstboodschap recidiveert in de overtreffende trap. Nooit eerder was de toespraak van Koning Albert II zo uitgesproken partijdig en zo lyrisch over het werk van de regering als vandaag. In een overigens schabouwelijk Nederlands zingt het staatshoofd zodanig de lof van de regering dat het in hoge mate gênant wordt.
Door expliciet te verwijzen naar de twee derde meerderheid in het parlement, keert het staatshoofd het resterende derde (en daarmee de helft van de Vlamingen) uitdrukkelijk de rug toe. Zelden werd een duidelijker bewijs afgeleverd dat deze Vorst uitblinkt in partijdigheid en verzaakt aan zijn plicht tot politieke neutraliteit.
Na het horen van deze toespraak zouden we haast jaloers worden op de Nederlanders, omdat die een Vorstenhuis kunnen koersteren dat wél dicht bij het volk staat en dat omwille van zijn oprechte dienstbaarheid door de Nederlanders op handen gedragen wordt.
Bart Laeremans, Senator
***
 
Er is iets met die koningen dat ik niet goed begrijp. Bij de Franse Revolutie in 1789 waarvan wij alleen maar positieve zaken mogen horen, werd het ‘Ancien Regime’  der Koningen dood en begraven verklaard. Als symbool van dat allemaal is de uitvinding van Dr Guillotin tot ons gekomen, die op een  pijnloze en snelle manier de tegenstrevers liet onthoofden. Liefst voorgesteld als een kermis-attractie, en misschien wel met entree-kaartjes lijk voor de cinema.  Zeg nu zelf : een veel attractiever en zelfs amusanter oplossing dan de ‘Endlösung’ der Germanen, een paar honderd jaar later. Lodewijk XVI  Capet en een paar maanden later zijn echtgenote Marie Antoinette, beiden bevorderd tot gewone ‘citoyens’, mochten persoonlijk de degelijkheid van de nieuwe executie-methode komen demonstreren. Verre van een eenmalige vertoning, was dit het signaal voor wereldwijd vrede, gelijkheid en broederlijkheid. Na Waterloo ging het perfide Albion er zich me bemoeien, en installeerde die de natie-staten waaronder Belgenland. De Grote Mogendheden zochten en vond voor deze kunstmatige constructie een volgzame verarmde  familie met Blauw Bloed in een uithoek van Duitsland.. Die vonden ze in de persoon van een Londense flierefluiter en vrouwen-versierder die ze daar liever kwijt dan rijk waren. Op 1 juli  1831 zette die voet aan wal in De Panne, klaar om desnoods bij het minste onraadr, als een hazewind terug in te schepen.
En het werd koning na koning na koning. De Duitse taal bleef de hoftaal tot de Grote Oorlog des sympathie kwalm vergallen. Een vond men zelfs (1934) met doorschoten hoofd terug in Marche les Dames (had ’s nachts in februari (!) op zijn eentje aan bergbeklimming gedaan en was gevallen), de volgende werd in Kussnacht (Zwitserland) op een warme augustus-dag van 1935, vroeg in de morgen, in zijn open cabriolet getroffen door een dodelijke kogel-regen. Zijn vrouw, naast hem, verloor het leven. Hijzelf was alleen gekwetst. Toen hield hij 5 jaar deftig aan met de ‘gouvernante’ van zijn kinderen om er uiteindelijk mee te trouwen toen ze in verwachting was. Het huwelijk werd, zoals men dat zegt, geen succes.
Neen, ik zie echt niet in, waarom iemand die in de juiste wieg geboren wordt, in deze tijd als een God moet behandeld worden. Dan ga ik nog liever voor ‘die Spaanse heks’, zoals Lorenzo da Belgio haar bestempelt. Die is tenminste puur geweest, sedert we haar kennen. Puur ballast..
 
***
(Get) AA 3AB, strijder-schrijver op rust van blog-bubbels. Hij observeert de wriemelende mensenmassa’s en licht op klaarlichte dag het gebeuren bij met een stal-lantaarn. Want hij heeft niet graag dat Breedsmoel-kikkers in zijn zonlicht komen staan.
“Ut mien zunne, of ‘k straal joe, zei de bie”.
 
 

Geen opmerkingen: