donderdag 31 januari 2013

1184 - DE DRAAK VAN HUIZE DRACKENSTEIN


***

Donderdag 31 januari

Zon 8u20-17u33

H Johannes Bosco, patroon van opvoeders, circusartiesten en goochelaars

***

 1184 - DE DRAAK VAN HUIZE DRACKENSTEIN

 

 

***

 
Alea Jacta Est.
Allez, ’t is te zeggen : Koningin Beatrix heeft ze geworpen. Niet de teerlingen, maar de kroon en de scepter. Weg gegooid, ja zeker, maar toch ook weer niet te veruit het zicht. Over de daarmee samengaande moneten wordt niets gerept : die zal ze houden, denk ik. Want niemand beter dan de Oranje’s weten : met geld koopt men de boter. Het feesten kan beginnen op Kasteel Drakenstein.
Bea sluit wel een bepaalde periode af in veel mensenlevens. Ze ‘regeerde’ niet minder dan 32 jaar en wordt nu 75 jaar (° 1 feb 1938). Als jong springertje werd ze smoor op en huwde met een SS-Obersturmbannführer der Cavalerie, die, volgens zijn eigen verklaring, niet eens wist dat hij daar lid van was geweest. Anderen hadden hem ingeschreven en anderen hadden jarenlang zijn lidgeld betaald. JaJa, Prins klaus was gene simeple!
Voor haar oude dag moet ons Bea waarschijnlijk niet inzitten : ze is een der rijkste vrouwen ter wereld.
***
“Wij wilden Willem weg. Wilde Willem wijzer wezen, we wilden Willem weer”.
 Dat is een oud taal-spelletje, dat verdorie blijkt terug te gaan tot Willem III, die een liederlijk persoon schijn t te zijn geweest. Die liederlijkheid zou de reden zijn, waarom deze Willem niet Willem IV wil genoemd worden, maar Willem Alexander.
Precies alsof er op Alexander geen ander taal-soelletjes kunnen verzonnen worden. Alles voor Alexander en niets voor een ander…

 

***

Ter zake :

Republikeins Genootschap: Veel burgers vinden koningschap achterhaald

Zo koningsgezind zijn Nederlanders niet, denkt Ton Johannisse

'Beatrix treedt af. Op naar de republiek!'

Dat meldde de website van het Nieuw Republikeins Genootschap gisteravond. "We menen het serieus", zegt bestuurslid Ton Johannisse. "Dit is een uitgelezen kans om eindelijk eens fundamenteel te bediscussiëren wat voor staatsvorm we willen hebben. In plaats van wat nu gebeurt: het ene niet gekozen staatshoofd vervangen door het andere." .

Gepensioneerd gemeente-ambtenaar Johannisse (70) keek met verbazing naar de 'bijna heiligverklaring' die volgens hem gisteravond losbarstte in de media. "Beatrix zou het bindmiddel zijn, de draagster van onze samenleving. Wat een onzin. Waar is dan de splijtzwam, hebben we dan echt dat bindmiddel zo hard nodig?"

De Oranjes krijgen veel te veel geld, kunnen hun gang gaan en ontlenen ook nog eens al hun gezag aan hun afkomst, vat Johanisse de bezwaren van het genootschap nog eens samen. Tot die argumenten hoorde tot voor kort de kabinetsformatie, maar dit bezwaar is weggevallen nu de Tweede Kamer het staatshoofd buitenspel zette. "Maar toch, we horen overal dat Beatrix een aardige bemoeial was, en hoewel we het nooit precies zullen weten, is het aannemelijk dat ze via allerlei gesprekken met ministers toch invloed uitoefent. En dat is niet meer van deze tijd."

Sinds gisteravond meldden zich bij het genootschap -1400 leden - tot nu toe veertien extra aanhagers. Johannisse moet dan ook toegeven dat het maatschappelijk klimaat het genootschap bepaald niet gunstig is gezind; zelfs veel burgers die het koningschap achterhaald vinden, menen dat grotere problemen voorgaan. "Ja, dat hoor je steeds, maar wij betwijfelen of de steun voor de monarchie zo groot is. Vergeet niet dat het koninklijk huis een uitstekende pr-machine in dienst heeft. Politici durven het debat niet aan. Mijn indruk is dat vooral mensen tussen de veertig en zestig jaar, die zelf nog hard moeten werken, het wel genoeg vinden." De pensioenregeling voor Beatrix - naast een jaarinkomen slot Drakesteyn en personeel - is Johannisse ook een doorn in het oog. Het genootschap heeft nu haar hoop op Willem-Alexander gevestigd. "We hopen dat hij ons gaat helpen om te laten zien hoe achterhaald de monarchie is."

Burgemeester Amsterdam zou republikein zijn

Het Nieuw Republikeins Genootschap werd in 1998 opgericht als open organisatie. Dat was twee jaar nadat Elsevier-topman Pierre Vinken met een vriendenclub een discussie voerde die volgens verschillende media leidde tot het besloten Republikeins Genootschap, dat zich ten doel zou stellen de geesten rijp te maken voor het einde van het staatshoofd-per-erfopvolging.

Het Republikeins Genootschap bestond niet lang, maar er is nog wel een website met namen van mensen die werden geaccepteerd als lid. Onder hen Femke Halsema, Jan Mulder, René Zwaap en Hennie Vrienten, maar ook Eberhard van der Laan, de Amsterdamse burgemeester die over ruim drie maanden de abdicatie in goede banen moet leiden.

***

 
Persoonlijke anekdote. Plaats : Pisa.
De ‘Piaza’ vlak voor de wereldberoemde Dom met daarnaast de apart staande scheve ‘campanile’ (klokkentoren). Plein vol toeristen. Brandende zon. Iedereen tot in de vingertoppen lam-gelopen . Voor de rij “palazo’s” tegenover de hoofd-ingang zitten de stenen zitbanken barstenvol vermoeide mensjes. Die zitbanken in witte Carrera zijn geen zitbanken, maar ‘gemakjes’ voor het opstijgen van de vroegere dames en heren kerkgangers in het zadel van hun paarden. Bewijzen : de ijzeren ringen zitten nog altijd klokvast (!) in de muur. Dat opstijgen moet indertijd een prachtig schouwspel geweest zijn. Flapperende veel-kleurige wijde mantels, hinnikkende paarden, trappelende hoeven en daarboven de zinderende klokken-tonen : niet te begrijpen dat daar nog ‘n film over gemaakt is. Met Freule Tourtelbaum in de hoofdrol, die smachtende blikken werpen op  Alexando Decromo, zijdelings te paard zittend, wegstuift tussen de Dom-kerk en de Scheve Toren van Pisa…..
Naast ons komt een bejaard echtpaar (beiden zeer spaarzaam bedeeld in de materie waaruit een menselijk lichaam bestaat) beleefd vragen of ze een plaatsje naast ons mogen innemen. Er ontstaat een zeer vriendschappelijk gesprekje : ze zijn tevreden, zeggen ze, ons als Vlamingen te hebben ontmoet in die on-overzichtelijke stroom toeristen Het blijken Nederlanders te zijn, die graag wat nadere informatie hadden gehad over onze Prins, die toen net en voor de eerste keer vader was geworden. Wisten wij veel dat later zou geroddeld worden over ‘in vitro fertilisatie’, en zo…. Over zijn NL-soortgenoot, die ze Prins Pils noemden, bleken ze, tot mijn stomme verbazing, geen goed woord te hebben. En dan geven wij, voor zover mogelijk, een objectief verslag over wat in onze pers verschenen was over Filips de Taaie, zijn zelf-gekozen vrouw, zijn titel van ‘gevechtspiloot’, enz, allemaal zaken die met stijgende afwijzing werden verwerkt. Maar het verhaal van de trotse vader, die fier als een pauw, aan de pers verklaart dat zijn pas geboren baby ‘een vrouwtje’ was, den dat hij na de geboorte ‘het kind’ zelf gewassen had, doet de deur dicht. De mannelijke helft van die tweeling staat ineens waardig recht en zo tnors als een heertje van stand maar kan zijn, bijna bevend van ingehouden verontwaardiging, komt hij voor ons staan. De andere helft gaat nog een stapje verder achteruit, bijna achter de rug van haar man, met schel stemmetje krijsend dat wij ‘onwaardige Pelgen’ zijn. Wij (en de stomverbaasde omstaanders) worden vergast op een spervuur staalharde Pelgische vaderlandsliefde door die twee Hollanders.. En als we niet beschaamd zijn zo’n knappe prins als Prins Philppe van Beglië, belachelijk te maken. Waar we zo hard hebben leren liegen. Dat wij waarschijnlijk naast slechte Pemgen, ook nog slechte Vlamingen waren. Het was hemeltergend dat ze dat hadden moeten aanhoren, enz. Maar naarmate de opwinding steeg, kwamen steeds meer Franse woorden in haar allenspraak. Let wel : Franse woorden door een Hollandse dame uitgesproken : dat is geen Frans meer, zelfs geen Frans met haar op, maar Frans onder een hoofd-bedekkend haarstukje.
Toen dat aimabel paar weg getrippeld en verdwenen was in de bonte bende toeristen, werd er nog wat na-gekaart door zowel  de aanwezige taal-genoten (NL/VL), als door anderstaligen die wel eens wilden weten waarover de discussie ging. Allemaal mensen die elkaar niet eens kenden.
Besluit van die aangename namiddag : internationale imago-schade voor de beide Koningshuizen. Want niemand kon begrijpen, dat wij elkaars troon-opvolger kruiselings verguisd, maar de andere opgehemeld hadden.
Het was wel een enige gelegenheid om de Scheiding der Lage Landen in het forulm te gooien. Maar daarvoor was het toch echt té warm! En trouwens, daar in Pisa stond er al genoeg scheef!

 

***

(Get) AA 3AB, strijder-schrijver op rust van blog-bubbels. Hij observeert de wriemelende mensenmassa’s en licht op klaarlichte dag het gebeuren bij met een stal-lantaarn. Want hij heeft niet graag dat Breedsmoel-kikkers in zijn zonlicht komen staan.

“Ut mien zunne, of ‘k straal joe, zei de bie”.
 

 

Geen opmerkingen: