donderdag 31 januari 2013

1185 - RATING PVDA+ GAAT NAAR PVDA++


 

***

1185 - RATING PVDA+ GAAT NAAR PVDA++

 

Over de Tibetaanse trompetters van de Rode graaiers

 

Of de kunst om te wijzen op de splinter in het oog van anderen, om zo de eigen balk niet te laten zien.

***

 
De Pv/dA+…..
Ik hield het niet voor mogelijk! Maar ’t is biechte-waar : vandaag schreef Trends onderstaand gevalletje over de Partij v/d Arbeid. Daar heeft een snugger iemand van de Partij, met een beetje basis-kennis over fiscaliteit (mijn vroegere koor-buziness) de misbruiken ontdekt van het ultra-liberale goochel-truukje bij uitstek, de ‘notionle interest-aftrek’.
Die soort ‘interest-aftrek’ is de fictie van de uitgespaarde interest omdat het eigen kapitaal voldoende is/was om geen bank-financieringen te moeten aangaan. Zuiver  de  natte duim van  o x o = recht in  de pocket. Moet je Verhofstadt voor zijn en minstens een paar dure ‘Burger-Manifesten’ voor hebben gerschreven! Enfin, een ander soort goochel-truukje uit hetzelfde vaatje,  als de ‘sale and lease back’ va Overheids-Gebouwen, zogezegd om de Begroting te doen kloppen. Goedkoop verkopen aan buitenlandse schijn-vennootschappen, die dan terug verhuren voor 99 jaar, aan zeer dure en geïndexeerde huurprijzen. Op die manier kunnen  Karel en Mirelle overleven na de zondvloed, in overweging nemende dat ze wijnboeren zijn en in méér nog beschikkien over een villa in Toscane, die ze verhuren aan € 3500 per week. Enfin, een natuurwet, zoals water altijd naar de zee terug wil.
En nu : Hop naar de Nationale Bank! Al >20jaar doen de betere accounrtants-kantoren en fiduciaires beroep op de Balans Centrale van de Nationale Bank om Jaarrekeningen op te vragen. Het is een hele job om die dingen uiteen te rafelen, maar ik geef toe : bij de klant afkomen met de cijfers van hun collega’s-concurenten, doet U in hun achting hemelhoog stijgen. Die opvragingen zijn quasi gratis, en er bestaan nu al computer-programma’s die ze vanzelf ‘inlezen’ en cijfermatige, ja zelfs visuele vergelijkingen maken. Gefundenes Fressen, als U wilt.
Nogmaals : dat verplicht openbaar maken van de eigen balans- gegevens (sedert einde de jaren ’70?) heeft in de bedrijfswereld heel wat voeten in de aarde gehad. Maar daar hielp geen lieve moederen tegen : de syndicaten wilden het vel van de beer bij leven, en ze verhoopten dat te verkrijgen, door zowel individueel als sectorieel over de precieze cijfers bij hun tegenstrevers te beschikken. Hun eigen ‘cijfers’ evenwel waren en bleven ‘beroepsgeheim’ want syndicaten hebben geen juridisch kader en bestaan dus eigenlijk niet voor de Wet. Ze pochten zelfs publiekelijk, dat hun ‘oorlogs-kas’ veilig en wel in het buitenland geparkeerd stond, onbereikbaar voor eventuele inbeslag-names.
Dezelfde wetmatigheid geldt nog steeds de dag van vandaag. Probeer maar eenns in Uw achtertuintje en vuurtje te stoken met wat afval : binnen de kortste keren staat de olitie daar. Maar stakers mogen zoveel branden als ze willen, en wat ze willen : ze stoken vuurtjes die de straatstenen doen smelten, en geen haan die daarover klaagt!  Ze produceren meer Co² e, zware stofdeeltjes dan huun hoogovens, en de politie …regelt het verkeer. Maar soit.
Waarom de Pv/dA uitgerekend van mij een (klein) pluimke  krijgt? Niet omwille van hun ‘ontdekking’ van de misbruikers, maar omwille dat ze de namen van de fraudeurs in het groot publiek smijten. Voor particulieren zou dat te riskant zijn : bedriegers met geld zijn levensgevaarlijk, in vergelijking met bedriegers die op zwart zaad zitten… En, bijvoorbeeld Suez Gaz de France is geen bedrieger : ze passen alleen de bestaande wetgeving toe. Zonder daarbij evenwel te preciseren dat die grotendeels op hun investigatie is tot stand gekomen.
 

***

Ter zake :

 

Top 20 van notionele intresten betaalt 2 procent belastingen

 donderdag 31 januari 2013 om 06u42

De 20 bedrijven in ons land die het handigst gebruik maken van de notionele intresten, betalen gemiddeld  2,28 procent belastingen. Ze zijn goed voor een totale fiscale aftrek van 7 miljard euro, zo berekende de studiedienst van de PVDA.  De twintig bedrijven die in 2011 de meeste notionele intresten konden aftrekken, waren goed voor een aftrek van in totaal 7 miljard euro. Dat besluit de studiedienst van de  PVDA uit een eigen onderzoek.

In de top 5 staan ArcelorMittal Finance and Services Belgium, Hewlett-Packard Coordination Center, GDF Suez CC, InBev Belgium en GlaxoSmithKline Biologicals. Janssen Pharmaceutica staat op de 18de plaats.

Belastingverlies

amen trekt de top 20 zeven miljard euro aan notionele intresten af. Samen boekten ze een winst van 7,9 miljard euro, waarop ze 180 miljoen euro aan belastingen betaalden. Dat komt neer op een belastingvoet van 2,28 procent, aldus de PVDA. Het belastingverlies voor de schatkist loopt op tot 2,38 miljard euro.

Dividenden

Volgens Marco Van Hees, de auteur van de studie, toont de rangschikking aan dat "de twintig kampioenen van de notionele intresten ook de kampioenen van het toekennen van dividenden zijn, met als resultaat... het eigen vermogen leegmaken. Inderdaad, op een totale winst van 7,9 miljard euro, hebben die twintig bedrijven 7 miljard euro dividenden uitgekeerd." (Belga/EE)

***

 
Plezante mensen, hé, die private aandeelhouders van Suez GDF : de burger fortuinen uit de zakken kloppen door hen veel te dure stroom te verkopen, op die winst zo goed als niks belastingen betalen, om die te kunnen doorsluizen naar de Parijse aandeelhouders. Of die nu Hollande, Sarkozy, of de Châtillon heten : het resultaat is hetzelfde : de Parijse meneerkens maken met medeplichtigheid van de Leliaerts, goede sier met het geld van de Vlaamse Klauwaerts!
.

 

***

(Get) AA 3AB, strijder-schrijver op rust van blog-bubbels. Hij observeert de wriemelende mensenmassa’s en licht op klaarlichte dag het gebeuren bij met een stal-lantaarn. Want hij heeft niet graag dat Breedsmoel-kikkers in zijn zonlicht komen staan.

“Ut mien zunne, of ‘k straal joe, zei de bie”.

 

Geen opmerkingen: