zaterdag 2 februari 2013

1190 - WAARDELOZE WINSTBEWIJZEN RUILEN VOOR VEEL GELD


***

Zaterdag 2 februari

Zon 8u17-17u36

Maria Lichtmis

Schijnt met Maria Lichtmis de zon door de toren,

dan komt er nog net zoveel kou als tevoren

***

1190 - WAARDELOZE WINSTBEWIJZEN RUILEN VOOR VEEL GELD

 

Wikipedia :

Maria-Lichtmis of kortweg Lichtmis is een christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt. Het is de herdenking van de "Opdracht van de Heer in de Tempel", waarbij Jezus, zoals elk joods jongetje, wordt opgedragen aan God (zie Lucas 2: 22-35). Daarnaast herdenkt men het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse wet (Leviticus 12) moest brengen; vandaar de Latijnse naam Purificati

***

’t Maaneke uit de Mane zegt over Lichtmis :

 O.-L.-Vrouw Lichtmis, schudt-de-panne

Lijk dat ze vroeger zeiden.

Vandaag is geen vrouwke zó arm

of ze maakt er haar panneke warm!

 

De jonge moederkes gingen vroeger voorzichtekes door de sneeuw heulder Lichtmiskaarse halen.  ’s Avonds zat heel de familie dan gezellig rond de warme, roodgloeiende stove om pannekoeken t’eten en t’ horten naar de vertellingen van pe en me over den tijd van toen.  Dat waren nog nekeer tijden.  De magie van de buizestove is verre te zoeken in de chauffagebuizen of de vloerverwarminge!

***

Nu we toch met Bijbelse zaken bezig zijn :

 

Nog eentje uit geldjoden die uit de tempel gejaagd worden….

***

 

 
En nu van de romantiek en de pannenkoeken, over naar de realiteit van de dag, en precies 60 jaar na de zondvloed in Zeeland en het slijk der zee, over naar het slijk der aarde.
Ik verstaan het niet meer!
Iemand krijgt, in ruil voor bewezen diensten, uitgestelde betaling in natura t.t.z. hij krijgt de facto alleen de jaarlijkse interest. Maar de schuldenaar, na een paar juridisch neutrale  omzwervingen, gaat op de fles, t.t.z. gaat net niet failliet, omdat wij allemaal gezamenlijk na veel trammelant, die rest-bank overnemen.
Ha neen, hé, zegt hij die diensten verleend heeft, wij zijn speciale mensen, ja, zelfs übermenschen, en hoe dat jullie het er van af brengen, onze juridusch niet eens bestaande belangen-vereniging wil in onze naam zoveel mogelijk geld terug. En vermits beide partijen (Belfius en ACW) de lakes delen, is de overeenkomst vlug gemaakt.
Machinatie? Belangen-vermenging? Oplichtingg van de publieke opinie? Bijlange niet. Is gewoon een zaakje van ons-kent-ons. Of liever : krabt gij mijne rug, dan krab ik de uwe. Vandaag is het faveurke voor de Tsjeven, morgen voor de Rooien, en  dan de Blauwen… Nogal een chans, dat die van het Vlaams Belang of de Niveanen van achter hun cordon sanitaire de finesses van onze deal niet kunnen achterhalen!
Benieuwd wat de financiële experten daarvan maken. Misschien zelfs dat er een koninklijk Salomons-oordeel moet volgen. Vooral niet toegeven aan populisme!

 

***

Ter zake :

 

Belfius bereikt akkoord met ACW over winstbewijzen

donderdag 31 januari 2013 om 19u46

*

Staatsbank Belfius heeft een akkoord bereikt met de christelijke arbeidersbeweging over de omstreden winstbewijzen. Belfius Bank koopt die voor 110 miljoen euro. Belfius recupereert het overgrote deel (72 miljoen euro) in de vorm van een eeuwigdurende lening.

 Staatsbank Belfius heeft een akkoord bereikt met de christelijke arbeidersbeweging over de omstreden winstbewijzen, zo maakten beide partijen in een persbericht bekend. Concreet koopt Belfius Bank de winstbewijzen aan voor 110 miljoen euro. Daarvan recupereert de staatsbank het overgrote deel (72 miljoen euro) in de vorm van een eeuwigdurende lening.

Het ACW en zijn Franstalige tegenhanger MOC ontvangen voor die lening een jaarlijkse rente van 6,25 procent. De rest van de afkoopsom keert Belfius aan de arbeidersbeweging uit gespreid over een periode van tien jaar. De constructie raakte de voorbije weken al in de media bekend, onder meer bij de liberalen werd toen verontwaardigd gereageerd. De rente die nu effectief betaald wordt, ligt wel lager dan het bedrag dat in de media circuleerde.

De oorsprong van de winstbewijzen dateert van de jaren 1950, toen het ACW een vergoeding bedong van Bacob voor het aanbrengen van klanten en deposito's. Die afspraak bleef behouden toen Bacob in 2001 door Dexia overgenomen werd en zelfs toen Dexia Bank -inmiddels omgedoopt tot Belfius- in 2011 in handen kwam van de Belgische staat.

Concreet zou de christelijke arbeidersbeweging via dit systeem zowat 15 miljoen euro per jaar hebben gekregen. In de nieuwe regeling die werd goedgekeurd, is dat een pak minder: zowat 4,5 miljoen euro. Belfius wijst erop dat ze nog meer voordeel heeft bij deze deal: ze levert de bank een eenmalige winst op van 60 miljoen euro en haar kapitaal wordt ook versterkt door de eeuwigdurende lening.

Volgens het ACW is de nieuwe regeling een voorstel van de bank, waaraan het zijn akkoord heeft gegeven. "De financiële gevolgen die uit deze nieuwe situatie voortvloeien zijn zwaar. Het ACW zal zijn werking voortaan met veel minder middelen moeten verder zetten", staat er in een persbericht. De arbeidersbeweging wijst erop dat ze momenteel al een herstructurering doorvoert. "Daarbij moet het ACW wellicht nog andere maatregelen nemen." (Belga/SD

 

 

***

 
Wacht eens! Deze operatie kan ook eenvoudiger worden voorgesteld.
Liza, de kuisvrouw, brengt Julia met haar spaargeld aan bij Bacob en krijgt daarvoor een bewijs dat ze X frank vergoeding daarvoor zal krijgen. Maar Bacog slecht bij kas zittend (of wetend dat Liza niet van de slimste is), geeft in de plaats een klein papiertje.
Bacov wordt Dexia en Dexia, geplaags door geld-honger, speelt, en…verliest.  Geen nood : ’s lands Bestierders springen in, en met belastingsgeld, redden wat nog kan. Halt, zegt het ACW, aan al die brave Liza’s hebben wij nooit hun aanbreng-commisie betaald, dat kan toch niet, die mensen hebben daar recht op en wij in hun plaats vorderen voor onze zak, een beetje daarvan terug. Ha ja, hé, want door heel die Dexia-affaire zijn we onze oorlogs-kas kwijt geraakt, en dreigen wij nu op zwart zaad te zitten.
JaJa, Voltaire had gelijk : als ge blijft liegen, zal er altijd wat van over blijven..

 

***

(Get) AA 3AB, strijder-schrijver op rust van blog-bubbels. Hij observeert de wriemelende mensenmassa’s en licht op klaarlichte dag het gebeuren bij met een stal-lantaarn. Want hij heeft niet graag dat Breedsmoel-kikkers in zijn zonlicht komen staan.

“Ut mien zunne, of ‘k straal joe, zei de bie”.
 

 

 

Geen opmerkingen: