vrijdag 22 februari 2013

1232 - VERKIEZINGEN IN ITALIA WAAROM ZOUDEN WIJ DE ADEM INHOUDEN?


.

1232 - VERKIEZINGEN IN ITALIA WAAROM ZOUDEN WIJ DE ADEM INHOUDEN?

 

***

 

**

 
Op algemene navraag, laten wij hieronder ons persoonlijk licht (je) schijnen op de politieke gebeurtenissen van de dag in dit het tweede mooiste land ter wereld. Italië was, volgens Winston Churchill, de zachte onderbuik van Hitler Derde Rijk, waar de Geallieerden voet aan wal dienden te zetten. En dat die gelijk had. Ik zou in Mario Monti’s plaats, die toch een beetje ideologisch verbonden is met Mussolini (aan de Linxe kant) toch maar beginnen opletten. Seffens begint hier, met een beetje chans ook de ineenstorting van het Rijk van Haiku Herman….
***
Wij zijn twee mensen die ons karig pensioentje zijn komen opdoen in dit door de Goden uitverkoren land. Als we om ons heen kijken, kan het evengoed 500 jaar zijn voor Christus, als 400 jaar er na. Google bijvoorbeeld maar eens naar “Caneleo.it” en U komt op het mausoleum van die man terecht, die hier gewoon in het veld, ongeweten, zijn eeuwenoude rustplaats heeft in een klein knus privé Colosseium-ke. Engelse toeristen zij het komen zoeken (en vinden). Die man lag hier al bijna 3.000 jaar in een rots-partijtje in de buches, op amper 10 meter van de Grote Cassia.
Centraal Italië, eigenlijk het oude Etrusken-land, waar het begrip ‘tijd’ nog moet uitgevonden worden….

 

***

Ter zake :

Hoe  de Italiani het hier stellen nu de hand me de teerlingen de hoogte is ingegaan? Merkwaardig stil, moet ik zeggen. Zegezeker. De rust straalt U tegen, zelfs uit de naam van de partij : Partite della Libertà. De Vrijheids-Partij. Er zijn geen andere! Moet als een vloek klinken bij de Brrrt… de burcht der on-vrijheid.

U moet weten, hier is jaren geleden door Berlusconi op nationale schaal gebeurd, wat sinds 1 Januari in het klein aan de gang is in Stadhuis van Antwerpen : de Linxen zijn er uit gebonjourd en ze blijven maar kot houden om zich te wreken. Want ze weten : ze staan voor eeuwig en een dag bij de borstels, in het waskot. Het is dezelfde tictac als waarmee Monsieur Hollande in Frankrijk door de Brrrt op het schild wordt geheven. Met hetzelfde gemak wordt ozowel DeWever als Berlusconi er af gemaaid : die kunnen geen zucht laten, of het is verkeerd.

Wij, die al jaren ongemerkt in Italië leven, voelen de levens-adem van het Italiaanse volk, samen met de sympathie voor ons, gli Fiaminhi (de Vlamingen uit Belgio), als een weldoende balsem op ons nederdalen. Af en toe worden we via de schotel geconfronteerd met de visie op Italië van die Rode Snullen. Altijd datzelfde gevecht tegen dezelfde windmolens. Over Italië geen woord goed en geen goed woord. Wel over Spanje, sedert Zapatero daar de rode teugels houdt. Spanje is 10 keer failliet,  maar Spanje is hun vriendje. Hun leugens zijn dermate grotesk, dat ze keer op keer een opluchting inhouden. Want het draait gegarandeerd altijd juist anders uit dan de sullen gehoopt en gestookt hadden….

Natuurlijk is Il Cavaliere geen heilige : hij is de vlotte entertainer gebleven die graag en veel de vrouwtjes amuseert. Als hij al het geld laat rollen, dan is het zijn geld, en niet dat van de belastings-betaler.Het verstand in Brussel is daarvoor veel te klein en vooral veel te rood. En eigenlijk kan het voor ons, Noorderlingen ook niet goed uitgelegd worden. Het is niet te verklaren van een Don Juan van 77 jaar die de jonge meisjes-harten sneller doet kloppen. De Italianen, de mannen van de vrouwen die voor de Silvio in katzwijm vallen, zelfs zijn tegenstrevers, vragen niet beter. Al werkt de man nog zo hard – en dat is zijn eigenlijke sterkte – onder de spotlichten moet het luchtig blijven. Het is de Italiaanse ziel die daarvoor niet in een hoekje kruipt, homo-bars bezoekt, of de katjes in het donker knijpt : zelf de echtgenoot is zot van glorie in zijn beste pak, als de Silvio complimentjes strooit over ‘t Vrouwtje. Een beetje dezelfde houding als van de visser, die graag stoeft met zo’n grote karper (toont dat) die hij gevangen heeft : de lof is niet voor de afmetingen van de vis, maar voor zijn grote kwaliteiten als karper-visser. Het is een zeepbel, waarbij elk perfect de eigen rol speelt.

Kom, ga maar eens in gedachten de mooiste opera’s na. Daar wordt op de scène nagespeeld wat overal in de lucht hangt. Nooit de film gezien ‘La Vita è bella’? Don Caamillo al vergeten?

***

 
De uitslag vraagt U? Hoe zou ik die kunnen weten!?  Ik hoop alleen, samen met al het volk, de simpele mensen rond ons, dat HIJ het haalt. Dan wordt – om te beginnen - de onroerende voorheffing terug afgeschaft, en zelfs terugbetaald voor wat Monti dat ene jaar heeft ingevoerd, achter de rug van Il Cavaliere. Reken maar eens na, wat  het voor elk van jullie zou betekenen, moest U niet langer meer jaarlijks een klein fortuintje moeten afdokken, omdat U heel Uw leven hebt kunnen sparen voor wat bakstenen…
En de Europese Unie? Wat denken de Italianen over de EU? Geef ze de Lire terug, hun nationale fierheid en ze leggen Brussel plat in één groot bombardement met alle Agusta’s die ze maar kunnen vinden.
Willen jullie er AUB aan denken? Alle wegen leiden naar Rome. Rome toont de weg. De weg naar de Vrijheid. Al minstens een paar duizend jaar lang…..

 

***

(Get) AA 3AB, strijder-schrijver op rust van blog-bubbels. Hij observeert de wriemelende mensenmassa’s en licht op klaarlichte dag het gebeuren bij met een stal-lantaarn. Want hij heeft niet graag dat Breedsmoel-kikkers in zijn zonlicht komen staan.

“Ut mien zunne, of ‘k straal joe, zei de bie”.
 

 

 

Geen opmerkingen: