zondag 24 februari 2013

1236 - ZONDAG MORGEN VROEG IN HET ALND VAN BRLUSCONI


.

1236 - ZONDAG MORGEN VROEG IN HET ALND VAN BRLUSCONI

 

Voor hem die de tekenen begrijpt :

 

De stormvogel voorspelt niets goeds…

***

Het is hier niet alleen het Land van 51 miljoen Italianen en van Silvio Berlusconi, maar nog veel meer het land van de ‘Alea jacta est. Als U het liever in biologische termen wilt horen, dan klinkt het iets in de zin van ‘de dracht is ten einde’, of, plastischer gezegd : ‘er is al 4 cm opening’.
Het staat dus te gebeuren, het Italiaanse volk staat, net als Julius César, voor de Rubicon, dat kleine riviertje ten zuiden van Rome, waar César de knoop doorhakte, oprukken om Rome te veroveren tegen zijn belagers, of platte broodjes bakken om opnieuw de gunst van de Senaat te verwerven. Hij koos voor de strijd. Hij kwal, hij zag, hij overwon, al waren dat woorden die hij bij ons, in Gallië, nog zou leren.
Als dàt geen vingerwijzing is uit de Hemel. Deze keer geen handige fotograaf om de bliksem-inslag op de koepel van de Sint Pieters vast te leggen. Maar de Slag om de Urnen is begonnen. Net op het uur dat ik dit schrijf, vroeg in de morgen, gaan de stem-bureaus open. Het volk mag spreken.
Toen de dag in de lucht kwam, was het miezerig en donker weer. Je moest niet eens kunnen zien, de kilte kleefde zò tegen de ramen. Buiten wist ik weer de hagel-vlagen over de olijfgaarden tegen de heuvel-ruggen striemen. Niemand aanwezig in de velden, uiteraard, maar tot laat in de avond waren gisteren nog de snoeiers bezig geweest. Olijven, even knoestig als de oude boeren die ze verzorgen, zijn de enige rijkdom van deze arme boerenstreek, waar de jeugd is uit weg getrokken naar de grote steden. Als even later een stralende zon doorbreekt, is dat maar voor even. Precies Don Camillo die ons met een milde glimlacht er aan komt herinneren, dat het Daarboven ook niet alles koek en ei is. Het weer zal hopelijk geen voorspelling over de verkiezingen inhouden, want zon, afgewisseld met sneeuwvlagen, voorspelt niets goeds.
***
In de arena staan : benevens Il Cavaliere, een oud-communist (Pier Luigi Bersani), een clown (Beppe Grillo, de krekel). De laatste peilingen zouden 30 – 34 – 17 zijn. Mario Monti, de poesjenel van het duo ET en Barbatosso in Brussel, speelt amper mee want de Italianen zijn het allemaal meer dan beu. Ze zien wat er met hun naaste buurman, de Griek, is gebeurd, en wetend dat ze een geduchte industriële macht bezitten zullen ze zich niet laten doen.
Beppe Grillo, de clown, wil alle polletiekers naar huis sturen, om met een propere lei te herbeginnen, en Il Cavaliere zei gisteren nog publiekelijk dat Justitie erger is dan de Siciliaanse maffia. U ziet : Italië gelijkt drommels goed op ons eigen land. Onbekwaamheid  gedirigeerd door corruptie, of corruptie gedirigeerd door onbekwaamheid.
Bersani, de oud-communist, is de perfecte weerspiegeling van de Italiaanse ziel die nog altijd op een meesterlijke manier weerspiegeld is in de 40-jaar oude film van Don Camillo en Peppone, met Fernandel in de hoofdrol. Wees niet verwonderd, als U in een klein bergdorpje de pastoor in de kerk bezig hoort, lijk onze Don Pompeï, en U zich meteen verplaatst voelt naar het Rode Plein in Moskou…
***
Of de Italianen in de 100 Miljard die Europa ongevraagd twee dagen voor de verkiezingen, toegestoken heeft aan Mario Monti, een chantage van het zuiverste karaat zullen zien, zullen we pas tegen volgende week woensdag zien.
Eigenlijk is het een maat voor niets. Want men zal op Europees vlak Berlusconi niet anders behandelen dan DeWever in België.
Tenzij… Tenzij de laars van Italgebruikt wordt om de Euro)-bonzen een stamp onder hun broek te verkopen.

 

***

Ter zake :

Volgende week gaan we dus in levende lijve een paar lijntjes in het Grote Boek van de Geschiedenis beleven. De twee machten die Europa beheersen staan voor een nieuw begin. Zowel in  de Kerk als in de Euro-Cenakels worden de kaarten herschud. Het Concilie die de nieuwe Paus moet kiezen, is een traditie van duizenden jaren ver en het speelt zich af in bijna heilige gebouwen. . De cenakels in Brussel daarentegen zijn ranzige achterkamertjes waar de Groten der Aarde hun spelletjes spelen.

***

 
Besluit : dat de beste moge winnen.
In deze hoop wil ik leven en serven. Als het maar een Donderleeuw in mineur wordt, waar coalitie op coalitie de macht betwist. Terugdenkend aan de woorden van Julius César voornoemd, moet ik toch zeggen het beste te verhopen. Zijn wij, “Belgen’, dan niet de dappersten aller Galliërs.
***
Onderwijl vernemen we dat de bloemenstad Firenze onder de sneeuw bedolven ligt, en dat op het St Pietersplein de Italianen in groepjes bij elkaar drommen om de hagel- en sneeuwbuien te trotseren, in afwachting van het allerlaatste Agelus, dat Paus Benedictus XVI op het middag-uur zal voorzeggen.
Hier bestaat geen stem-plicht, al moet men zich voordien laten inschrijven op de kiezers-lijsten. Er is dus veel kans, dat de Italianen zullen stemmen met de voeten. Door zich uit de weg te reppen…..

 

***

(Get) AA 3AB, strijder-schrijver op rust van blog-bubbels. Hij observeert de wriemelende mensenmassa’s en licht op klaarlichte dag het gebeuren bij met een stal-lantaarn. Want hij heeft niet graag dat Breedsmoel-kikkers in zijn zonlicht komen staan.

“Ut mien zunne, of ‘k straal joe, zei de bie”.
 

 

 

Geen opmerkingen: