woensdag 27 februari 2013

1245 - DE NAR HOUDT DE KONING SCHERP


.

1245 - DE NAR HOUDT DE KONING SCHERP

***

 

***

 Ik breng hieronder een artikel uit De Morgen, als bewijs dat ook zij spreken alsof ze uit een luchtballon aan het vallen zijn. Lang duurt het niet, voor ze te pletter storten, al vliegen ze niet boven de Vallei der Koningen in Egypte.
Zij kwalificeren 2 dagen na de verkiezingen in Italië onze Beppe Grilo als de enige nar, daar waar hij alleen de Leider geworden is van de andere narren. Hij loopt niet voor niets weg met het grootste aantal voorkeurstemmen….
Allez kom : ik, een nietig bloggertje op jaren, moet het weer voorzeggen. Wat Grillo bereikt heeft, heeft Il Cavaliere hem voorgedaan, met als resultaat dat Linx al meer dan 10 jaar van de macht verdreven is. Hoe het hem vergaat, beleven jullie daar dag-dagelijks met DeWever : de man kan simpelweg niets goed doen. Het grote verschil is, dat Berlusconi RIJK is, immens rijk, en BDW niet. Onmiddellijk daarna, bijna even belangrijk, kot dat Italianen geen Lamme Goedzakken zijn, maar vechtjassen.
Er is een tweede verschil, en dat houdt men angstvallig stil. Italië kent nog een andere voorganger van hetzelfde kaliber als Beppe Grillo : het schoolmeestertje uit het bergdorpje Predapio in het Noorden van Italië, dat zelf-gedrukte krantjes ronddeelde om de mensen wakker te schudden uit hun lethargie, tijdens de vorige wereld-crisis van de jaren ’20. Het was een onbeduidend verliefd dromertje, dat socialistische ideeën voelde opwellen telkens hij in de nabijheid kwam van de mooie Rachele. Hij beloofde de samenleving jaren later weer de grandeur van het Oude Rome En het werkte. Benito Mussolini werd de almachtige nar (als U wilt), de Duce die zelfs de Koning als slaaf mocht  behandelen. Een van zijn maîtressen was Marie José van Saxen  Coburg Gotha, de zuster van Leopold III, de kroon-prinses. De fascisten van Mussolini stapten, onder luid gejuich van het publiek, mee met de SS-troepen van de Führer aller Germanen. Het Forum Romanum in Rome trilde van geestdrift en Mussolini stond op het punt op zijn wit paard en met zwaard omgord, Tripoli binnen te rijden. Hitler was on-overwinnelijk en het kleine Italië zou dus bij de overwinnaars zijn als de wereld her-schapen werd..
We weten allemaal hoe het afliep, en verder is dit verhaal ook van weinig belang, waren daar niet de communisten die na de oorlog de Senaat konden overtuigen, dat Italië beter af was zonder de Savoyes, en dan ook maar liever ‘republiek’ zou worden. Er werd gehouden een groot banket, en het hoofd wier op de tafel gezet. Enfin, zogezegd omdat de Koning Mussolini niet weerhouden om deel te nemen aan Hitlers oorlog, werd het Koningshuis werd weggestemd, met slechts een miniem stemmen-verschil.
Sedertdien, tot Berlusconi, was Italië een slangen-kuil van stelende en hoererende Linxen die niet één legislatuur konden uitdoen. En aangezien we weten dat de vis begint te stinken aan de kop, was ‘burgerzin’ algauw synoniem van ‘zakken vullerij’.
Ik geef grif toe, dat in mijn analyse niet veel gevoelens doorklinken voor de Linse Nomenclatura. Maar feiten blijven nu eenmaal feiten, en  daar is Wikipedia gelukkig de neutrale getuige voor. Een van die laatste grote Linxen, was Craxi, die letterlijk afgeschoten werd door…Beppe Grillo.
Ik kan natuurlijk niet in het gemoed van mijn (nieuwe) landgenoten kijken, maar dat dit volk (voor het door zijn eigen ingevoerde vreemdelingen – onze voorouders - onderuit werd gehaald…) ooit de hele wereld beheerste, van de Sahara tot de Rijn, hangt hier nog altijd tussen  de muren.
Hoe ‘de nar’ daarmee zal omgaan? Dat staat in een van zijn 5 sterren geschreven. Ik hou mijn hart vast. Maar laat het mij zo stellen : veel slechter kan het niet worden. Als de Belfius-potentaten maar geen invasie plannen om geen 2de Dexia-schandaal te moeten beleven.
Niet overtuigd? Moet U maar eens in een openbare gelegenheid tussen de Italianen komen staan, als het Volkslied wordt gespeeld. Echt : de Vlaamse Leeuw op het Zangfeest is er in vergelijking klein bier bij…
JaJa, DeWever moet nog veel bi-jleren. Maar hij heeft nu een goed voorbeeld…

 

***

Ter zake :

In Italië is de nar koning

OPINIE − 27/02/13, 08u39

Burgers willen een (humorvolle) afstraffing van het slechte. Europa levert dat niet, schrijft Sywert van Lienden, politiek activist en initiator van de G500, een groep van ruim duizend jonge Nederlanders die de politiek wil opschudden met nieuwe ideeën. . Grillo verschilt van klassieke volksmenners doordat hij de burger wat te kiezen geeft. Hij brengt een cultuur van een klassieke democraat: iedereen mag meedoen

Join the conversation

Cabaretier Beppe Grillo is de winnaar van de Italiaanse verkiezingen. Zijn Vijfsterrenbeweging heeft de meeste stemmen van alle partijen weten binnen te halen. De gehate en gemanipuleerde kieswetgeving van Berlusconi geeft de partij van Grillo minder zetels dan wanneer hij in België of Nederland had meegedaan. Terwijl Grillo als een direct gevaar wordt gezien door eurocraten en Noord-Europeanen, is het de vraag waarom het volk de nar vertrouwt en de oude koning niet. Grillo kan de opmaat zijn naar nieuwe Europese bewegingen, even ideologisch ongrijpbaar als aantrekkelijk qua eerlijkheid. Want de nar spreekt spottend de waarheid, terwijl de rest de Noord-Europeanen dient of bespot.

Je kunt de uitkomst van de Italiaanse stembusslag lezen als een bizarre keuze van minstens halfgekke Italianen die er niets van hebben begrepen. Maar Grillo's snoeiharde kritiek op de heersende politieke klasse spreekt een belangrijk deel van het electoraat aan. Laten we in herinnering brengen dat de eurocrisis een democratische crisis is. Er is voldoende vertrouwen in munt en bedrijfsleven; Italië en Spanje zijn in de kern nog steeds sterke en gezonde economieën. Maar de politiek is doodziek. Van Griekenland tot Spanje, Portugal en Italië: de kern van het wantrouwen in binnen- en buitenland is de onmacht van het politieke bestel. Het onvermogen personeel te verversen, sociaal-economisch te vernieuwen en daarmee zichzelf uit het moeras te trekken.

Zuid-Europa weet dat links noch rechts het antwoord heeft. Zo is Griekenland ten onder gegaan aan cliëntelisme, corruptie en vriendjespolitiek. De machtige sociaaldemocratische en conservatieve partijen zijn kapotte bewegingen, vol schulden en gebroken beloftes. De Spaanse politiek is innig verstrengeld met het lokale bankwezen. Politiek zoekt geld, en de banken zijn de bron. Het gebrek aan daadkracht op links en de corruptie op rechts zorgen voor een maatschappelijke desillusie.

Italië zag op tv de technocraat Monti, opgedrongen door de Europese Centrale Bank, zittend voor een Europese vlag. En de alternatieven waren mager. Op rechts alleen Berlusconi, de meisjesfriemelaar en maffiose ex-premier. Op links een leider die ondanks vijf ministerschappen nauwelijks kan uitleggen wat hij wil.

Terwijl een kwart tot de helft van de jongeren in Zuid-Europa zonder baan zit, zijn ze opgegroeid in politiek disfunctionerende landen. Zij hebben de verkeerde leiders niet gekozen, maar betalen wel de rekening. En dan is daar in Italië plots een cabaretier. Scherp, vilein en buitenstaander. Iemand die een busje koopt en met een Tsunamitour door Italië trekt, door ruim 600 steden. Die met drie man een blog neerzet die in de top-10 van meest gelezen blogs wereldwijd staat. Met een partij die niet via de televisie, maar direct met je communiceert, online en op je dorpsplein. Met een leider die niet voor een eigen baantje gaat, maar jonge frisse buitenstaanders neerzet in gemeenten die kapot zijn gegaan door gegraai en corruptie. Zo iemand, hoe onsamenhangend ook, geef je een kans.

De Europese regeringsleiders die nu Italië blind adviseren de bezuinigingskoers vol te houden, voelen daarmee de kern van de zaak niet aan. Mensen in Zuid-Europa snakken naar zeggenschap, investeringen in lokale coöperaties, eerlijkheid en een afstraffing van het slechte. Europa levert dat niet: in staat is de Italianen opnieuw een technocratische regering door de strot te duwen als de spreads op de obligaties te hoog oplopen. De ECB kan de financiering zo afbouwen, als de chaos groter wordt.

Grillo verschilt van klassieke volksmenners doordat hij ze wat te kiezen geeft. Zo kondigde hij aan dat de leden van de partij zich online mogen uitspreken over de nieuwe Italiaanse president die in mei verkozen moet worden. Hij brengt een cultuur van een klassieke democraat: iedereen heeft wat te zeggen. De oude kliek moet als eerste de deur uit. Hij schreeuwt tegen de zittende politici: 'Geef jullie over! Jullie zijn omsingeld door het volk dat genoeg heeft van de zelfverrijking, van de vriendjespolitiek, van alle loze beloftes om het land te hervormen.' Een dergelijke schoonmaak is enkel te prijzen.

 

Europa kan meer van dit soort bewegingen verwachten en gebruiken, positieve buitenstaandersbewegingen. Een goede hofnar houdt de koning scherp, en zegt eerlijk wat er gebeurt. Met de huidige koers die we varen tegenover Zuid-Europa is het een kwestie van tijd vooraleer de hofnar koning wordt.

 

***

 
 
 
.

 

***

Blogs die hier dringend aangeraden worden, met vraag ze zoveel mogelijk door te geven. We doen dat met de woorden van de Opper-Tsjeef Kris Peeters, die dit weekeind de wereld kond deed, dat hij natuurlijk DeWever kon verslaan.. Ook wij kunnen ze verslaan, de huichelaars en de woordenkramers!

De volgorde is willekeurig en de lijst zal regelmatig aangevuld worden.







 

Geen opmerkingen: