woensdag 6 maart 2013

1264 - FOR OLD DAYS SAKE


***

Woensdag 6 maart

Zon 7u16-18u32

H Coleta van Gent.


1264 - FOR OLD DAYS SAKE

In 2009 werd door het Vlaams Belang

 

Een krans neergelegd op het graf van deze held…

***

 
Ernest van der Hallen, schrijver en jongeren-bezieler, zonder reden (in de plaats van zijn broer, oorlogsburgemeester van Lier) tijdens de repressie opgepakt en door ontbering in de gevangenis gestorven, vermoord door de Belgische Staat : zijn Rechtlijnigheid mogen we nooit vergeten!!  
Het is, denk ik, een beetje eigen aan ouder worden : al dat terugvallen op jeugd-sentimenten….. Vooral als die jeugd-sentimenten naadloos aansluiten op dezelfde Vlaamse miserie als de dag van vandaag, en zelfs nog springlevender zijn dan 60-70jaar geleden..
Vanmorgen bij het openen van mijn mailbox, werd ik ineens weer meer dan 60 jaar teruggeworpen in mijn bezielende studenten-tijd. Het was de tijd dat Flamingantisme nog aanzien werd als  een uitvloeisel van de twee oorlogen. In ons jeugdig enthousiasme dweepten we met figuren  als De Spekpater, Dr. August Borms, Leo Vindevoghel (Ronse), Priester-Dichter Cyriel Verschaeve en andere al lang vergeten namen die ons de liefde voor Vlaanderen in het hart hebben geplant. Ernest van der Hallen was toen al overleden, maar zijn woorden zinderden nog na in de KSA, de katholieke Studenten Actie. We verkochten Vlaamse tijdschriften aan de  bevolking in de straten, om met de opbrengst de nieuwe IJzertoren te helpen herbouwen….
Een jonge Vlaming, Hoog-Studentenleider in Gent, en Algemeen Leider van de ABN-kernen, stond klaar om te fakkel over te nemen. Zijn naam? Wilfried Martens…..

 

***

Ter zake :

"Wees radicaal, wees principieel, wees absoluut, wees hetgeen de burger noemt: extremist. Geeft uzelf zonder meten of rekenen. Aanvaardt de zogenaamde levensrealiteit niet en laat u niet door het leven aanvaarden. Geeft nooit het strijdbeginsel op!"

Ernest van der Hallen (1898-1948), leider AKVS-scholieren

Geachte,

Met zijn ‘Brieven’ en boodschap een HALVE EEUW vóór op zijn tijd en dus nu actueel en dringend midden in crisis en verval!

Nu zaterdag 9 maart brengt de Van der Hallen Gemeenschap samen met enkele andere verenigingen hulde aan de Lierse schrijver en Vlaams-nationale jeugdbezieler Ernest van der Hallen.

We verzamelen om 14u30 aan zijn grafmonument op kerkhof Kloosterheide in Lier (Kesselsesteenweg 97), waar Peter Verheyen (afgestudeerd als historicus met proefschrift over Ernest van der Hallen), Rien Vandenberghe (nationaal praeses KVHV 2007-2009) en Erik Verstraete (journalist 't Pallieterke en Dietse dichter Van der Hallen-Gemeenschap) getuigen over het leven en werk van de Nest.

Om 17u wonen we de herdenkingsmis bij in de Sint-Pieterskapel (overkant Sint-Gumaruskerk, Rechtestraat in Lier).

Vanaf 18u genieten we van een maaltijd in het Lierse Parochiehuis, Sint-Gumarusstraat 21, Lier), waar rond 18u30 tot slot een Vlaamse cantus (zangavond) wordt gehouden onder muzikale begeleiding.

Hopelijk tot zaterdag, Hoogachtend,

Robin Vandenberghe

***

 
Kijk, dat zijn zo van die dagen dat ik zou willen kunnen vliegen om daar bij die herdenking aanwezig te zijn. Om nogmaals die verterende begeestering mee te maken. Helaas! Niet het water is veel te diep, maar de bergen zijn vel te hoog!
Van der Hallen was bij mijn weten officieel ‘persona non grata ‘ in de colleges, maar de meeste leraren, inwonende jonge priesters, smokkelden zelf zijn ideeën binnen om als voorbeeld te dienen bij hun verheerlijking van de KSA. Die was de enige toegelaten jeugdbeweging (scouts waren des duivels!), al kon het Gezag niet goed weg met de verheven ideeën van van der Hallen. Hoe meer hij verboden werd, hoe meer we hem opzichten.
Kei-kop zijn voor het Goede Doel. Onveranderlijk Recht door zee! ‘Ter Waarheid’, zoals Berten Rodenbach en de Blauwvoeterij : ach kon dat de jeugd maar terugkeren, naar dat oude AVV-VVK,  ipv het najagen van de oppervlakkigheid.
 

 

***

Blogs die hier dringend aangeraden worden, met vraag ze zoveel mogelijk door te geven. We doen dat met de woorden van de Opper-Tsjeef Kris Peeters, die dit weekeind de wereld kond deed, dat hij natuurlijk DeWever kon verslaan.. Ook wij kunnen ze verslaan, de huichelaars en de woordenkramers!

De volgorde is willekeurig en de lijst zal regelmatig aangevuld worden.












 

 

 

 

Geen opmerkingen: