woensdag 13 maart 2013

1280 - TA GUELE. TAIS TOI . VIVE LA PATRIE. VIVE LE ROI ET VIVE LE FRIC DES CONS DE FLANDRE


***
Woensdag 13 maart
Zon 7u01-18u44
H Eufrasia
.
1280 - TA GUELE. TAIS TOI . VIVE LA PATRIE. VIVE LE ROI ET VIVE LE FRIC DES CONS DE FLANDRE
 
°°°
 
°°°
In Rome zijn er 115 oude mannen traditie-getrouw op secreet gesteld om een nieuwe Paus te kiezen. Het geeft dus pas om even deze gebeurtenis in zijn ware kader te schetsen. De Paus-keuze gebeurt al eeuwen op die plaaats, sedert deze Caappella Maggiore tussen 1473 en 1481 door Paus Sixtus IV werd heropgebouwd. De wereldberoemde freso’s zijn van de hand van beroemde namen, als Botticelli, Ghirlandaio, Perugino en vooral Michelangelo (1475-1564).
Oude mannen, kardinaal of niet, zijn bij definitie eerder conservatief en de duivel mag weten waarom er geen maximum ouderdomsgrens bestaat om Petrus op te volgen. Bijvoorbeeld45 jaar, bij benadering de ouderdom van de Apostelen. Op die leeftijd is de vechters-natuur nog niet ondergesneeuwd. De Geschiedenis bulkt van de voorbeelden, waar wereldberoemde veldheren (Alexander deGrote) aan 35jaar reeds sneuvelden, nadat ze een wereldrijk hadden opgebouwd. Onze eigen Julius Cesare, welbekend, was amper 55 jaar toen hij vermoord werd.
Godfried Danneels is het mooiste (slechte) voorbeeld, want de hoofdschuldige voor de teleurgang van het  voorvaderlijk Geloof in Vlaanderen. Op geen enkel ogenblik heeft die weerwerk geleverd tegen de aanvallers. Integendeel, hij stond ze voortdurend zeemzoet te woord.
Hoe het wèl moet, weet ik ook niet precies, maar in ieder geval niet door alles wat zijn waarde bewezen heeft, overboord te zetten. Waarheid kent geen nieuwerwetsheid, maar waarheid is eeuwig. Het komt er alleen op aan, de juiste middelen in te zetten. En niet toe te geven aan uitdagingen van de tijdelijkheid.
°°°
De Regering van dir ape-land doet me dikwijls deken aan een meergezins-woning met evenveel verdiepingen als er partijen zijn. Hoe hoger men woont, hoe meer voordelen. Wie het technisch verdiep betrekt, zit het dichtst bij de machine-kamer en geniet ook van het mooiste uitzicht. Ieder verdiep kijkt met minachting neer op de bewoners onder hem, die minachting toevoegend aan de minachtingen die van hoger komen. Op het gelijkvloers leven en werken de mensen die instaan voor het onderhoud en voor ‘de middelen’ waarop het hele gebouw teert. In de kelder-verdieping leven en wroeten de uitgeslotenen, zonder ooit het zonlicht te mogen zien. Het geheel wordt bestuurd van  boven naar beneden en draagt bij de gelijk-vloersen, met het oog op hun volgzaamheid,de naam van ‘democratie’.
Het groot verschil dat ik zie tussen dit model meer-gezinswoning tegenover een normaal functionerend appartements-gebouw, is het ronddrijft op een woelige zee. Het gebrek aan funderingen, en door al het natuur-geweld, zijn de muren gebarsten en de ramen gesneuveld. De bodem is lek geslagen, en het geheel maakt zware slag-zij. De motor sputtert want de brandstof is op.
En bij deze ‘Belgica’, net zoals bij de Titanic, proberen de opvarenden in de reddings-sloepen te geraken. Met roestige vastheid blijft de kapitein gekluisterd aan het roer,  omdat hij, de collega van de Costa Concordia indachtig, tot fde maatste wil aan boord blijven.
°°°
Ter zake :
 
Er is duidelijk binnen de coalitie afgesproken dat de pijnlijke discussies en de al te openlijke ruzies even terug in de kast moeten
Yves Desmet
Join the conversation
°°°
 Ook al zit ze een beetje in woelig vaarwater, deze regering is vooralsnog niet van plan er de stekker uit te trekken. Dus was er gisteren op alle fronten werk aan de winkel om olie op de golven te werpen. Binnen het ACW werd de onrust van het personeel in de mate van het mogelijke weggemasseerd, volgens de inmiddels bekende mantra dat er niets echt onwettelijks is gebeurd, en dat het ACW alleen maar slachtoffer is van een politieke aanval.
Op televisie mochten Gwendolyn Rutten en Wouter Beke in 'Terzake' de vredespijp komen roken, na de nochtans niet onterechte uitval van Karel De Gucht over de Arco-deal, die destijds de liberalen door de strot was geramd na stevige druk van CD&V en ACW. Maar dat was het verleden, dat niet opweegt tegen het nu waarin verkiezingen naderen en moeten voorbereid worden.
Het advocatenkantoor dat de pen vasthield bij het uitwerken van de Koninklijke Besluiten met de Arco-uitzonderingsregel, was het kantoor van de huidige minister van Financiën.
Belgische politiek, het moet gezegd, is iets dat zelfs de betere scenarioschrijvers niet zouden kunnen bedenken. Maar Koen Geens heeft formeel zijn maagdelijkheid herwonnen door zich van zijn advocatenkantoor Eubelius los te maken, wat voor een wat cynischer waarnemer ook al een teken zou kunnen zijn dat hij zijn huidige job niet als een korte interim beschouwt. Ook hij ziet deze regering dus de rit uitmaken.
Bovendien is de nieuwe minister ook niet te beroerd om meteen het compromis te zoeken in de begrotingsgesprekken: hij heeft al laten verstaan dat, in tegenstelling met wat andere CD&V-tenoren met de regelmaat van de klok verkondigden, het begrotingsconclaaf er eentje van one shots en eenmalige maatregelen zal worden. Net het knip- en plakwerk dat de CD&V steeds zo verafschuwde toen zij nog in de oppositie zaten. Maar het moet maar, want dat is de enige manier om politieke eensgezindheid rond dit begrotingsconclaaf te vinden.
Echt structurele maatregelen zullen voor de begrotingsopmaak van het najaar zijn, laat de minister weten. Het zal ons benieuwen, of daar dan wel de politieke moed zal gevonden worden om in precampagne voor de verkiezingen nog echt pijnlijke maatregelen door te voeren.
Maar hoe dan ook: er is duidelijk binnen de coalitie afgesproken dat de pijnlijke discussies en de al te openlijke ruzies even terug in de kast moeten, omdat men beseft dat van het huidige spektakel maar één partij beter wordt.
Het is een strategie als een andere, maar ze bevestigt natuurlijk wel het beeld van het allen-tegen-één politieke speelveld, iets waar net die partij inderdaad garen bij spint. Want het alternatief, de grote kladderadatsch, waar iedereen vechtend over de keien van de Wetstraat naar een echte regeringscrisis toestapt, is helemaal de pure ellende.
Yves Desmet
Hoofdredacteur
°°°
Ha die pure ellende! Ze blijft maar komen. Want die Reynderski weet, dat àls Di Jenetto valt, het voor jaren gedaan is met de PS in Wallinia.
Ze doen maar. En hoe meer ze doen, hoe beter. Daarom treed ik Eric Stoffelen op het Zangfeest volmondig bij. Zijn redevoering staat sedert deze morgen integraal bij
Laat ze op de hoogste verdiepingen maar bricoleren met de 6de, de 7de en de elfendertigste staatshervorming : hun gelul zal niet verder gaan dan de 3 kleine partijtjes (CVP-SP-A en PVV) die electoraal aanschurken tegen de kiesdrempel. Wij, de bewoners van de gelijkvloers samen met de vroegere o zo democratisch verscopte Vlamingen, zullen ons werk maken, na Mei 2014, van de echte  staatsvorming.
°°°
°°°
PVV lanceert verzetswebsite: www.tekenverzetaan.nl
Wat Nederland nodig heeft is belastingverlaging en lastenverlichting. En dat kan ook: door te snijden in ontwikkelingshulp, de multicul, Europa, in windmolens en andere duurzaamheidssubsidies.
 
°°°
 
 

Geen opmerkingen: