donderdag 14 maart 2013

1283 - IETS ONBESTEMDS ONDERMIJNT ONS BESTAAN : WE HADDEN HET KUNNEN WETEN


.
1283 -  IETS ONBESTEMDS ONDERMIJNT ONS BESTAAN : WE HADDEN HET KUNNEN WETEN
 
De nieuwe Paus : het juiste tegen-gif?
 
°°°
Of de Fransciscaanse nederigheid van de nieuwe Pais de barbaarse ‘Godsdienst van de Wrede’ tot betere gevoelens kan brengen, die vraag zullen we maar onbeantwoord laten.
Op al onze zo goed als goddeloze TV-zenders werd gisteren en vandaag uitgebreid tijd besteed aan het ‘met de sleutel’ van Rome. ‘Con chiave’ werd ‘conclaaf’ in het Nederlands. Een mens vraagt zich af, of er voor die ene gelegenheid, geen leger van échte ware gelovigen in de stuidio’s en op de redacties kon ingezet worden om deze historisch te noemen gebeurtenis  te verslaan. Waarom moet dat ook voorbehouden blijven aan frammaçons, atheïsten, artiesten en godloochenaars die anders geen woord goeds weten over de Kerk? Ho, maar, als het over sensatie gaat; dan staan ze hun mannetje. Om naast het spectaculaire, meteen ook de (vermoede) kleine kantjes te belichten.
Shame on you!
De eerste woorden van Franciscus I zijn in al hun eenvoud, memorabel. Ze waren gericht tot de onoverzichtelijke menigte die versteven van de kou urenlang de regen had getrotseerd op het St Pieters Plein. Met zijn eerste (verlegen-zwijgende?) verschijning op de Pauselijke loggia veroverde hij meteen de harten, toen hij hen vriendelijk ‘Buona Sera’ wenste. Goeden  avond mensen! Meteen was men onder vrienden….
Al de rest, die nu nog moet komen, is al lang voltooid verleden  tijd. Het is de tijd van die andere Franciscus, die uit het naburige Assisi, die leefde in de tijd dat de Arabische dreiging voorlopig geweerd was. Ook de Kruistochten waren gedaan, en ieder likte zijn wonden, zowel het Christelijke Westen als de verslagen veroveraars uit het Oosten. Franciscus stierf in 1226 en werd heilig verklaard in 1228. Lees: het mirakel van de eenvoud.
Dat, toen er om 17.07 uur witte rook was, er in het avondlijk donker in de felle schijnwerpers een witte duif over het Vaticaan vloog, is zo goed als on-opgemerkt gebleven bij de commentatoren. Het is verder ook betekenis-loos, tenzij het te zien heeft met de nakende wereldbrand….Ik heb het niet zo goed kunnen zien, maar heb toch geen olijftak in haar bek gezien, zoals bij Noach.
 
°°°
Ter zake :
Dreigingsniveau terrorisme verhoogd
Het is voorstelbaar dat Nederlandse jihadstrijders die terugkeren uit Syrië een aanslag willen plegen in Nederland. Hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag, heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof woensdag het dreigingsniveau voor terrorisme verhoogd naar het een na hoogste niveau.
Het is voor het eerst sinds 2009 dat het niveau ‘substantieel’ (niveau 3 van 4) van kracht is. Sinds november van dat jaar gold het niveau beperkt (niveau 2 van 4). De burgers op straat merken niets van de verhoging en ze hoeven zich geen zorgen te maken. Schoof zegt dat onder meer de geheime dienst AIVD en de politie „hun alertheid hebben verhoogd en hun inspanningen hebben geïntensiveerd”.
Het verhoogde dreigingsbeeld staat volgens Stoof volledig los van de troonswisseling op 30 april. Dat de NCTV heeft besloten het niveau aan te passen, heeft vooral te maken met de mogelijke dreiging die uitgaat van teruggekeerde jihadreizigers.
Een kleine 100 strijders uit Nederland zijn afgereisd naar oorlogsgebieden, voornamelijk Syrië, maar ook naar diverse landen in Afrika. Volgens de NCTV kunnen de jihadstrijders bij terugkomst door hun strijdervaring een veiligheidsrisico opleveren. Ze zijn bij terugkomst niet alleen radicaal in hun gedachtegoed, maar kunnen ook getraumatiseerd zijn en mogelijk bereid zijn om geweld te gebruiken.
Deze jihad-gangers kunnen ook een risico vormen voor Westerse doelen in de gebieden waar zij naar toe reizen en „bestaat de mogelijkheid dat zij andere geestverwanten uit Nederland aansporen hen te volgen”, waarschuwt Schoof. Hij noemt het medeleven en het hulp bieden aan de Syrische burgers „begrijpelijk”. „Onze zorg zit op degene die gaan strijden.”
 Hij zegt dat in Nederland signalen zijn die erop duiden dat jihadistische radicalisering van kleine groepen jongeren in ons land is toegenomen. „Ook blijkt dat de doorradicalisering naar geweldsbereidheid soms zeer snel kan verlopen.” Schoof constateert tegelijkertijd dat de aandacht van de politiek en in de samenleving voor radicalisering de laatste jaren juist is afgenomen.
De autoriteiten proberen te voorkomen dat jongeren naar jihadistische trainingskampen of strijdgebieden afreizen en houden teruggekeerde strijders in de gaten. „Het gaat daarbij onder meer om inlichtingen en onderzoek, opsporing en vervolging.” Zo verhoogt de marechaussee de controles aan de grenzen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Ivo Opstelten dat ook de burgemeesters van de 4 grote steden al op de hoogte zijn gebracht van de ontwikkelingen.
 
In Europa gaat het om vele honderden strijders. Andere Westerse landen hebben daarom ook hun zorgen geuit en hebben maatregelen genomen
 
Bron: E.J. BRON
 
°°°
O Ja! Via de satelliet switchen naar de Nos, naar WDF of een andere zender, was een verademing, omdat daar toch meer feeling in de lucht hing. De Italiaanse zenders waren alle 6 gewoon razend enthousiast. Het eerbetoon, door de Italiaanse strijdkrachten in groot ornaat en met fanfare, in allerhaast opgetrommeld uit de nabije omgeving werd gebracht in de betere operette-stijl maar met militaire pracht en praal. Daartussen de Zwitserse Wacht in hun uniform gemerkt Michelangelo, met hun lange helebaarden en hun Middeleeuwse helm, design Michelangelo. En dan, boven de hoofden van de honderdduizenden op het plein en in de straten, het Fratelli d’Italia, het Italiaans volkslied. On-opgemerkt natuurlijk door zowel de VRT als de VTM. Die hadden het, zoals gewoonlijk, veel te druk met hun eigen gissingen.
Dat de H. Franciscus de patroonheilige is van Italië; dat die als knaap te paard, samen met zijn vader, de rijke laken-koopman, iedere winter meereisde naar het rijke Vlaanderen, om daar inkopen te doen van het rijke damast en het zuiverste vlas-linnen ter wereld : ach man, wie maalt daar nu nog om…. De Dames en Herenj promoten liever de Turkse Riviera…of de Boorden van de Nijl. Kunnen ze later lekker een reisje meepikken…
Die kwiestenbiebels van de TV, samen met alle hoernalisten van de geschreven pers, zouden voor mijn part ‘De Harp van Sint Fransciscus’ van Felix Timmermans moeten uit het hoofd leren!
Het zou ook helpen om, nu het voorjaar in Umbrië het mooist is, met Ryanair te vliegen van Scharrelroi naar Perugia Het kost, heen en terug, nog geen 30 Euro en het vliegplein is gelegen aan de voet van de Monte Subasio, tegen wiens flank het stadje als een witte verschijning ligt te dromen. U vindt er 2 heiligen voor de prijs van een. Elk aan een kant van het stadje, netjes gescheiden in de verering door 26.000  inwoners, liggen de twee geliefden die elkaar bij leven wel doodgraag zagen, maar toch een beetje liever nog Ons Heer, die ze meenden te zien in elke medemens.
Wij hebben het geluk daar regelmatig te komen. Eerstens omwille van onderweg het schilderachtige Toscaanse landschap en ten tweede voor het kwartiertje rust in de gewijde stilte van hun respectievelijke eeuwenoude muren.  
Dan gaat de toch terug in omgekeerde volgorde, eerst door de dromerige dorpjes van Umbrië, later langs een andere weg door Toscane tot bij ons, in Lazio. Hoop en al zo’n 80 km….
Die andere weg terug nemen wij, om telkens (goedkoop maar lekker) iets te eten in Basiola, in de Via Basolina, bij La Madonina (de Kleine Madonna), die eigenlijk Anna heet. Zij kookt voor iedere reiziger apart, ze staat in de keuken, ze dient op en staat in de bar. Als een bezorgd moedertje informeert ze regelmatig of haar kookkunst gewaardeerd wordt en het is dikwijls leerrijk en beter dan bij Jeroen Meus, om zo’n gesprek te volgen aan de tafel naast U.
O Ja, ik mag niet vergeten te vermelden, dat de gewelfde half-ondergrondse eetzaal gebouwd is volgens het scenario van een of ander middeleeuws liefdes-verhaal.
Dat Franciscus en Clara, hand in hand, hier ooit met lege maag de deur zouden gepasseerd zijn, valt niet meer te controleren. Wij in ieder geval kunnen het niet!
Echt een plaatsje om daar met de nieuwe Paus een  gezellig babbeltje te doen. Zeker weten, dat de mollige Anna aan Zijn voeten knielt, om Zijne Heiligheid een pittige spaghetti bolognaise te pesenteren. Al dente, Monsignore, lijk bij U thuis, dat spreekt vanzelf.
Che la vita è bella!
°°°
°°°
PVV lanceert verzetswebsite: www.tekenverzetaan.nl
Wat Nederland nodig heeft is belastingverlaging en lastenverlichting. En dat kan ook: door te snijden in ontwikkelingshulp, de multicul, Europa, in windmolens en andere duurzaamheidssubsidies.
°°°
 
 

Geen opmerkingen: