zaterdag 16 maart 2013

1289 - ADDERTJES ONDER EN BOVEN HET GRAS


.

1289 - ADDERTJES ONDER EN BOVEN HET GRAS

 

Als een Tjoeke-Tsoeke treintje, netjes op een rij onderweg om schadeloos te worden gesteld

 

Met die paar miljarden van het ACW op buitenlandse bankrekeningen….

°°°

 

Met dit mooie weer (eindelijk!) eventjes van de zon geprofiteerd en voor de zoveelste keer dan moeten over het muurtje kijken om stof op te doen bij  


 
Amaai over wat ik daar las. Zie hieronder. Proper is anders., geloof mij vrij. Nee, ik bedoel daarmee niet dat de collega vuile dingen zou geschreven hebben, of niet  proper zou zijn, maar de overgenomen informatie is deze keer een echte gezonde ouderwetse beerput. Uit mijn jeugd bij de boerderijen in het ronde verspreiden beerputten toen  zekerlijk geen geur van heiligheid. Als kind wist ik al dat de inhoud omwoeld en goed geroerd diende te worden om hem gelijkmatig te krijgen, want de droesem vormde een dicht aaneen klittend geheel. De boer van de hoeve
(nu verdwenen om plaats te maken voor Flanders Language Valley, in de dichte omgeving van ‘The Pilkem RidgFe’ waar in de Grote Oorlog 4 jaar lang hard over-en-weer werd gevochten : als U de herinneringen aan het front zult bezoeken komt U er zekerlijk voorbij. Wij woonden daar tussen tientallen vooral Engelse kerkhoven die voor veel zaken gebruikt werden, maar niet teveel als… kerkhof),
wel die boer kende het woord ‘droesem’ niet. Hij sprak van ‘den dikken’.
Wel, zo’n gezonde ouderwetse ‘dikken’ is de vermelding van De Tijd, als zouden bij die 800.000 coöperanten van Arco wel eens, naast de 799.990 gewone leden ook nog ‘n 10-tal dikkke Politieke Legumen zitten. Die zouden dan gehandeld hebben voor een hemdje dat nader is dan het rokje….
Anders gezegd : zij hebben 799.990 anderen, rijk of arm, belogen, ze hebben met die fortuinen gespeeld, ze zijn die fortuinen verloren, en nu willen ze hun eigen fortuin door de belastings-betaler vergoed zien.
Als dèt waar zou zijn, dan komen de Grootste koppen van de CD&V in het vizier.

°°°

Ter zake :

Groeit er een omerta rond de Arco-deal ?

...Johan Van Overtveldt, hoofdredacteur Trends

°°°

We hernemen letterlijk de woorden van Vande Lanotte in de uitzending van Terzake van 7 maart: “Die winstbewijzen, het probleem zit hem bij het begin. De winstbewijzen bij de herstructurering van de bank toen die failliet aan het gaan was, daar heeft men denk ik niet gezien dat er winstbewijzen waren, of wel gezien, men mocht dat niet gehouden hebben, maar ze zijn er” (onze cursivering). Vice premier en grondwetspecialist Johan Vande Lanotte laat er dus geen twijfel over bestaan: bij de overname van Dexia Bank België hadden de winstbewijzen van ACW (en MS) moeten geschrapt worden. Met andere woorden: Belfius betaalt 112 miljoen euro voor iets dat niet meer zou mogen bestaan. Die conclusie dringt zich op, niet op basis van kritische analyses van Trends, De Morgen of de politieke oppositie maar wel op basis van de woorden van de meest eminente rechtsgeleerde binnen de regering (al is Koen Geens nu wel een ernstig concurrent).

 

 

Zo mogelijk nog straffer zijn de uitspraken van die andere vice premier, MR-voorman Didier Reynders. In een recent interview met De Morgen en Het Laatste Nieuws catalogeerde Reynders de staatswaarborg voor de 800 000 Arco-coöperanten als een “eis van de CD&V”. Bovendien weet Reynders dat “mocht ik alles wat ik weet van de zaak Arco lekken, dan komen de kranten papier tekort”. Slik. Het Belgische publiek mag kiezen of het dit als een vorm van openlijk uitgelachen worden door een topminister moet beschouwen dan wel als een brutaal opgestoken middenvinger van diezelfde topminister.

 

 

Reynders zegt heel simpel dat we als gemeenschap en belastingbetaler eigenlijk nog niks weten van al het gedoe en gekonkel omtrent die Arco-deal. We mogen betalen maar mogen niet weten hoe de vork aan de steel is komen te zetten. Ja, Reynders is een cynicus en bij momenten een opportunistische strateeg maar zijn woorden zijn wat ze zijn. Hij is vandaag vice premier en minister van Buitenlandse Zaken en was in de dagen van de Arco-deal minister van Financiën. Zijn woorden kunnen niet anders dan zwaar doorwegen.

 

 

 

Het ronduit schandalige van de realiteit die Reynders hier tekent rond de Arco-deal, krijgt nog een extra dimensie door de recente onthullingen gedaan in De Tijd. Diverse tenoren uit de katholieke zuil blijken houders van Arco-deelbewijzen te zijn. Uitkeringen in hoofde van de staatswaarborg verleend (maar nogal betwist bij de Raad van State) aan de Arco-coöperanten gaat dus belangrijke financiële voordelen opleveren aan mensen die direct en indirect mede verantwoordelijkheid dragen voor het debâcle rond Dexia en Arco. Volgens De Tijd komt één van die toplui zelfs aan bijna 1400 deelbewijzen. Hoe het er in concrete bedragen voor individuen en groepen van individuen uitziet, is nog niet helemaal duidelijk.

 

Hoe dan ook rijst steeds meer de vraag of dit allemaal zo maar kan terwijl we ondertussen weten dat deze koepel op méér dan 1 miljard euro aan reserves zit? Zou het echt kunnen dat ook dit en vele andere dingen rond de Arco-deal allemaal toegedekt gaan worden in het kader van de grote omerta die hier steeds duidelijker vorm krijgt? Ja, dat kan best, maar dan moeten we wel op zoek naar een nieuwe omschrijving voor onze maatschappelijke ordening. Van een legitieme en transparante democratie kan dan bezwaarlijk nog sprake zijn

 

°°°

 
Na dit requisitoir, volgt dan nu het vonnis.
Lang moet men niet zoeken naar de hoogste boom om het vonnis van deze volks-jury uit te voeren. Het eerste gereedste boompje in de Wetstraat is al wel genoeg. Het moet zelfs niet eens een boom zijn. Een fietsrek is al genoeg.
Als achteraf de lichamen verwijderd zijn, zouden hun naamplaatjes moeten blijven hangen. Desnoods met het doek achter glas die anders in het Parlement zou hangen. De namen mogen voor ‘evermore’ voortleven als waarschuwing voor de opvolgers van … o.a. DeHaene, Martens, Schouppe, Houthuys, Leterminator, of hoe die Grote Legumen verder ook mogen heten…..
Nu ik denk aan Beppe Grillo, zouden we best geen fietsenrek nemen, maar het kilometer lange hekwerk rond het Koninklijk Paleis. De Coburgers aan de grote ingangspoort vooraan, met links en rechts van hen, in dalende volgorde van belangrijkheid, alle politiekers van de macht die Vlaanderen hebben helpen leegzuigen. De ergsten worden tentoongesteld met het hoofd naar beneden, waarbij als teken van respect voor de omstaanders, de rokken der vrouwen zullen dienen te worden samengebonden.
Een beetje zoals in Milaan de communisten in 1944 hebben gehandeld met de doorzeefde lichamen van hun gevallen held en zijn liefje. Waar zouden wij dat anders geleerd hebben?
 

°°°












°°°

 

Geen opmerkingen: