maandag 18 maart 2013

1293 - HET NET SLUIT ZICH : WE ZITTEN IN DE


***

Maandag 18 maart

Zon 6u50-18u52

H Cyriel van Jeruzalem

.

1293 - HET NET SLUIT ZICH : WE ZITTEN IN DE FUIK

 

De afgebakende visgrond van een fuiken-visser.

 

De spaarcentjes dartelen vrij rond, als een vis in het water, tenminste …tot het eb wordt en het water wegtrekt…..

°°°

 
Van een één-tweetje gesproken. Dat is er pas eentje! En dan nog wel eentje op het hoogste niveau. Tussen het Vogel-kopje van de Europese Praatbarak en tussen Di Jeanetto van de Belgische Praatbarak. Dat de Cyprioten in de klem zitten mag, wordt gezegd, de in druk niet wekken dat ook wij eerstdaags zullen volgen. Op het Plechtige Communie-zieltje van dat Vogel-kopje = echt waar! En kijk, de dag daarop heeft Di Jeanetto – met de dood in het hart, dat spreekt vanzelf – reeds de fonderwater-uik in gereedheid gebracht. Nee, zegt hij die dient niet om grote vissen of kleine garnalen te vangen, zoals de fuik-vissers plegen te doen, maar om het ecologisch evenwicht te bewaren. Meteen zouden de 20 miljoen Euro van de 2.8 tekort op de begroting, dan binnen zijn. Louter toeval, maar mooi meegenomen. Ja Ja, meegenomen….!
Di Jeanetto en zijn onder de kiesdrempel zinkende aanhangers van de Vlinder Regering die aan de macht blijven om het dode lichaam warm te houden, doen dat dus weeral op kap van de Vlamingen  Het is gewoon hun tweede natuur : zij halen het geld, zeggen ze zelf, waar het zit. In Uw en in mijn zakken.Ja Ja, mooi meegemen….
Net als gif-mengers, weten ze dat beurzen-snijderij niet al te brutaal mag gebeuren Zelfs François Hollande, de Franse pinguin-president, stuurt een almacht van gendarmen omdat het moet ophouden in Marseille, de tweede stad van Frankrijk, dat er à volonté gemoord en geroosterd wordt op straat : zoiets baart inderdaad nogal wat ophef, ook internationaal Als culturele hoofdstad van Europa inderdaad geen publiciteit!  
U gelooft het misschien niet, maar fuik-vissen was ooit ook aan de Vlaamse kust een druk uitgeoefend beroep. De risico’s vielen best mee, net zoals… de investeringen Het was de broodwinning van veel arme gezinnen, en werd dan ook door de echte vissers ietwat neerbuigend bekeken, al gebruikten beide categorieën dezelfde werkwijze : ze verschalkten de vissen. ..
Zo ook de fuik-vissers van de Belgische Praat-barek. Zij verschalken de mensen. Eerst willen ze maar vissen beginnen te hengelen die meer dan per jaar 2.00 Euro interesten peuren, en dan zullen de mazen van de netten aldoor kleiner worden, tot zelfs de kleinste garnaaltjes er in vast geraken. Zie afbeelding hierboven. Ook Di Jeanetto heeft zijn visgrond afgebakend, en wel met een Centraal Aanspreekpunt (CAP) bij de Nationale Bank, waar de spaarboekjes van iedere inwoner vanaf geboorte tot dood zullen geregistreerd moeten staan, met rekening-nummer, spaar-tegoed en de gebeurde interest.
We kunnen dus gerust stellen, dat iedereen straks een Cypriootje zal afgetrokken worden….

°°°

Ter zake :

Regering wil databank met alle informatie van spaarders

18/03/13 - 08u46  Bron: Belga Het Laatste Nieuws

°°°

De regering-Di Rupo wil paal en perk stellen aan belastingontwijking op spaarboekjes. Eén van de voorstellen die op tafel van het begrotingsconclaaf liggen, is de oprichting van een gegevensregister dat aangeeft hoeveel boekjes we hebben en wat er op staat. Het idee stoot op verzet van de liberalen, omdat het de deur openzet voor een vermogenstaks, zo schrijft de krant Het Laatste Nieuws.

 De rente op spaarboekjes is vrijgesteld van belastingen tot een bedrag van 1.880 euro. Van elke euro meeropbrengst, houdt de bank 15 procent roerende voorheffing af, die ze doorstort naar de fiscus. Om dat te vermijden, is het een veelgebruikte praktijk om meerdere spaarboekjes te openen bij verschillende banken. Strikt genomen moet dat in de belastingaangifte gemeld worden, maar dat gebeurt zelden. De regering probeerde dit achterpoortje de jongste jaren al te sluiten, maar bereikte daarover geen compromis.

 In de zoektocht naar 2,5 miljard om het tekort op de begroting 2013 onder controle te houden, komt de kwestie nu opnieuw op tafel, zo bevestigden verscheidene bronnen binnen de meerderheid aan Het Laatste Nieuws. Ofwel komt er een gegevensregister van spaarrekeningen, waarbij de banken alle informatie over de opgestreken rente doorspelen aan de fiscus. Ofwel laat de regering de banken meteen op elke euro rente 15 procent belastingen afhouden, waarna de te veel betaalde voorheffing kan teruggevraagd worden via de belastingaangifte. Ook dit voorstel is omstreden, omdat het de aangifte voor de burger complexer maakt. De vraag is of dit de geschatte opbrengst van 200 miljoen euro rechtvaardigt

 

°°°

In de Belgische kranten online vind ik niet veel over de beurs-indexen, maar des te meer in de Italiaanse. Die zouden tussen de 3.5 en de 5 % in vrije val zijn. Hier echter gaat de meeste aandacht naar de liefdesperikelen van een 16-jarig Marokkaans losbolletje, dat een centje wilde bijverdien door met anderen te gaan optreden bij privé soireetjes. Ze bracht ‘kunst’ van het zuiverste karaat en daar vallen de vijanden van Il Cavaliere nu toch wel over, sè. Die hebben, zoals alle Socialisten, geen greintje gevoel voor schoonheid. Ze moeten anderzijds toch weten, dat deze Marokkaanse met gemak de moeder kon zijn geweest van Aïsha, de 6-jarige bruid van de Haatbaard I – Ik moet die zuurpruimen anders aanraden, eens langs te lopen bij het Gallo Romeins Museum in Tongeren, om te zien hoe de voorouders hier (de Ertusken) gezellig aan tafel lagen, mannen en vrouwen onder (en boven) elkaar. Sarcofaag-deksels  met die in marmer gekapte liggende figuren vindt men hier, bij manier van spreken, langs de kant van de weg. In Tuscania bijvoorbeeld, trekken die nog alleen de aandacht van rare toeristen….
Verder staan de Italiaanse gazetten vol de maandag,met sport, sport en nog eens sport, en vooral met de Prima Vera van gisteren die in het water is gevallen wegens teveel sneeuw. Filips Gilbert was van de partij, maar had te weinig  Cortisone-spuitjes gekregen om er iets van te maken. Veel te koud voor die veel-verdieners! 
Ook wordt de lof gezongen van hùn nieuwe Papa Francesco, die met een groepje oude heren – kardinalen! - rondreed in een mini-bus taxi. Zij publiceren veterende foto’s van Zijne Heiligheid die na de Mis, zijn hotel-rekening gaat vereffenen. We zien de Paus, gemoedelijk leunend tegen de balie van de receptie, wachten op die afrekening, net als wij allemaal doen….
Ik denk dat met die Paus er een eeuwenoud spreekwoord grondig zal moeten herzien worden, dat van die nief pataatjes. De wereld zal er niet moeten op wachten : met deze Paus zijn de nief pataatjes er al van de eerste dag!

°°°












 

°°°

 

 

Geen opmerkingen: