woensdag 27 maart 2013

1312 - VERSCHIL TUSSEN BURGERZIN EN WEERZIN VOOR VREEMDELINGEN


***
Woensdag 27 maart
Zon 6u30-19u07
H Rupert van Salzburg
Is op Sint-Rupertus de hemel rein, dan zal het ook in juli zo zijn
.
1312 - VERSCHIL TUSSEN BURGERZIN EN WEERZIN VOOR VREEMDELINGEN
 
°°°
Albertus Julius Ansjo Vissus
 
Hij bracht zijn volk een vleugje cultuur bij.
°°°
U vindt het misschien een schande, maar ik ben blij op mijn  ouderdom nog slechte vrienden te hebben. Ik zal hun namen hier niet bekend maken, alleen verklappen dat het ‘Belgen’ zijn, in België wonen, in België geboren zijn, en dat zij die on-staat nog liever zien dan ik zelf al doe.
Af en toe sturen ze berichten door – daar zijn het toch vrienden voor – met de bedoeling die liefde nog aan te wakkeren. Om zodoende stemmetjes te winnen voor de ‘goeden’.
°°°
Over dat probleempje vervat in de titel hierboven (Burgerzin of Weerzin) zou ik liever Daniel Termont aan het woord laten, of Myrjam Almaci. Die zijn beter ingelicht dan ik en waarschijnlijk ook minder vooringenomen.
 
°°°
Ter zake :
Marokkaans cultuurhuis in Brussel gaat een miljoentje of 10 kosten
°°°
Waarvan zes miljoen al gediend heeft om te verbouwen. En nu het eindelijk af  is, vreten houtwormen de boel weer op. Vlaanderen trakteert!
Het was een idee van Bertje Bleit. Officieel om de Marokkaanse en de Vlaamse cultuur dichterbij te brengen. Volgens anderen was die cultuur ook zonder  cultuurhuis al dichtbij genoeg en moest het gewoon dienen om hem verder door onze strot te duwen. Maar goed, het cultuurhuis kwam er en na zes miljoen verbouwingen in een sjiek spel aan de Wolvengracht konden de deuren  eindelijk open gaan.
'Daarkom' heet het, wat Arabisch is voor 'Jullie Huis'. Er kwam echter geen kat in Daarkom, temeer ook omdat er eigenlijk ook bijna niks georganiseerd werd. Toch werd er personeel bij aangenomen: men moest plots toch eens zin
 krijgen om iets gaan te ondernemen. Officieel luidde het dat de Marokkaanse Brusselaars geen geld hadden om iets te programmeren, maar Vlaanderen pompt er wel jaarlijks 515.000 euro in. Huur hoeven ze hiervan niet te betalen,  want dat doet de Vlaamse overheid. 25.000 euro per maand, nog tot februari 2021.
November 2011 ging Daarkom open, om vorige maand weer te sluiten. Er werden namelijk beestjes gevonden. Geen korenbouten, maar houtwormen. Niet enkelen, maar een heel leger waar geen bestrijdingsmiddel meer tegen opgewassen is. Half verorberde tegels, muren en trappen, allen gemaakt met hout dat van een Marokkaanse houtleverancier kwam, moeten verwijderd worden.
Joke Schauvliege, Vlaams minister van cultuur, vindt dat Marokko een evenredig deel moet betalen voor de huur en de werking, maar Marokko ziet dat niet zitten. Of met andere woorden: een leeg Marokkaans cultuurhuis zal  Vlaanderen in totaal een miljoentje of tien gaan kosten. (SL)
°°°
 
Elders heb ik gehoord dat er in onze grootsteden, Antwerpen, Brussel, Gent, enz, minstens een kleine 200 verschillende nationaliteiten leven en er werkzaam zijn. Dat alleen de Marokkanen een club-stulpje krijgen (op onze kosten), is een zware discriminatie waarvoor er niet eens een uitspraak van de Raad van State nodig is.
Daarom is het van het allergrootste belang dat overal waar er maar ook één vreemdeling verblijf houdt, legaal of illegaal, een gelijkwaardige ontspannings gelegenheid komt met alles er op en er aan.
Er mag zekerlijk niet op een Euro meer of meer gekeken worden, nu er, zolang het land niet officieel failliet is, kan geleend worden tegen klippen en bergen op. Per slot van rekening gaat het om het cultureel welzijn van onze teerbeminde vreemdelingen, die have en goed verlaten hebben, om hier de bloedige discussies in hun thuislanden verder uit te vechten.
°°°
Tenslotte is er nog het feit, dat eenmaal die cultuur-huizen er zijn, ze ook zullen blijven, zelfs als we ooit terug ‘onder ons’ zullen zijn. Het zit er dus dik in, dat wij op die manier het meest cultuur-rijke landje ter wereld zullen zijn. Wie het breed heeft, die zal het ook breed laten hangen. Want inderdaad, een volk dat zijn buren sinds jaar en dag met meer dan 16 miljard Euro per jaar kan onderhouden, kan in alle eeuwen der eeuwen hetzelfde lot als Cyprus niet ondergaan. Vlamingen staan daar boven.
Bewijs : kijk maar naar de wereldbol van Pool tot Pool : ons land ligt veel hoger, veel Noordelijker dan Cyprus!
°°°
Post Scriptum. Wanneer wordt de petitie nu gelanceerd om te eisen dat Bettje den Bleiter eindelijk in de adelstand wordt verheven? Er zou tevens moeten geëist worden, dat in de inkom-hal van elk van die 200 cultuur-tempels, een levensgroot standbeeld komt van deze Wilde Weldoener. In toga en met stralenkrans om het hoofd.  Onderschrift : ‘Hij bracht zijn volk een vleugje cultuur bij’….
 
°°°
°°°aaa

Geen opmerkingen: