dinsdag 30 april 2013

1361 - NIE NEUTEN NONKEL MIELE


Dinsdag 30 april 2013

Grasmaand

Zon 6u18-21u02

Z Radolf van Affligem

Mei-avondregen brengt veel steenfruit

.

1361 - NIE NEUTEN NONKEL MIELE

°°°

Mijmeringen

 

Uit het land van een onbekende beschaving

°°°

Ons Mieleke is ziekskes. Fwiet! Wuift hij met koortsige knuist. La me gerust! - Lacht e bitje met joen Metje, zou men in West Vlaanderen zeggen….

 
Ik ken dat verhaal, beste Miele! Mor ge stoat d’er veur, en ge moet d’er deur! Doodgaan is er bijlange nog niet bij : eerst moeten de Eurocraten op haar bek gaan, en moet Petrus Romanus zijn ding gedaan hebben. Voor geen geld van de wereld zouden we dat willen missen! Wat gij?
Mag ik wat zeggen, Walter? Van den enen op de anderen dag is de zomer in ’t land. De ‘prma vera’ hebben we dit jaar overgeslagen. Van de gure natte winter, direct in de verzengende hitte van de Mediterrane zomer!
Koeien in de wei zien in Italia is een wereldwonder op evenveel poten. Hier zijn namelijk geen weiden als wiegende zeeën, maar schrale vulkaangronden volgestouwd tot op de boord van de vele kloven, met eeuwenoude knoestige olijfbomen. En toch zag ik daarjuist een paar van die zeldzame koeien hun rondjes lopen op hun paddocks, de staarten in de lucht, met zotte sprongen net als pensionaats-meisjes met losse vlechten als ze den boer op mogen. Koetje-boe, zei de koe en ze beviel van een losse vlaai, vers van de pers. Hoe kan een mens dan ziek zijn?
Toen ik vandaag om 08 uur buiten keek, was het al 25° in de schaduw. Door de overvloedige regen van het voorjaar, groeit het gras langs de straatkanten een halve meter per dag. Nog een week of zo, en de ‘forestiëri’ (boswachters) rijden weer rond met schreeuwerige waarschuwingen voor brand. Hoog droog gras en bottende olijfgaarden vol olie : geen gezonde combinatie, als U het mij vraagt.
Wij, strangers in the night, ondergaan de sotternijen van dit voorjaar met stijgende verbazing. De ‘originals’ rond ons doen net alsof dit iedere dag gebeurt. ‘È caldo’ (wat ’n hitte) zeggen ze er alleen bij, dezelfde vaststelling als de bakker bij het openen van de oven. De dagen voordien hoorden we niets anders dan ‘Piove’, (van pleuvoir, regenen) de even droge vaststelling dat het regende dat het goot. Buitenmensen zijn inderdaad spaarzaam met woorden. Uw antwoord mag dan neen-schudend, of ja-knikkend, een kort en duidelijk ‘Si’ zijn. Na een half uur kent U al voldoende Italiaans om  deze conversatie te voeren. ’n “Buongiorno’ + gebarentaal is het Esperanto van de streek! Al moet U daarbij wel goed de oren spitsen. Want van ‘Schoon Italiaans’ heeft men in deze streek nog niet veel gehoord.
Daarom is alles hier zo fris en zo spontaan. Zoals het al duizenden jaren is.
Ik zou zelfs niet verwonderd zijn, moest hier ineens op deze landweg een cohorte Romeinse soldaten in looppas voorbijkomen. De cadans van hun sandalen, het rinkelen van hun harnassen en het blinken van de rijk versierde schilden en de korte brede zwaarden door de struiken aan mijn kant van de weg beneden mij, doen mij een ogenblik twijfelen. Maar ’t is verdorie de bereden cavalerie van het naburige B & B dat zijn vroege gasten een onvergetelijke rit heeft aangeboden door deze lusttuin. Wreed dat de rust der Etruskengraen overal in ’t rond daardoor verstoord moet worden.
*
Hallo, Mieleke, bent U nog daar? Voelt U zich al een beetje beter? Wil dan AUB overgaan tot de hoofdschotel van dit stukje…
 

°°°

Ter zake :

Presiident Peres naar paus Franciscus voor vrede Midden Oosten

*

Nieuwe paus mogelijk nog dit jaar naar het 'Heilige Land'

Zal paus Franciscus erin slagen de vlag van het Vaticaan boven Jeruzalem te laten wapperen?

De Israëlische president Shimon Peres brengt volgende week een bezoek aan de nieuwe paus Franciscus in het Vaticaan in Rome. Eén van de belangrijkste doelstellingen van beide mannen is het vastgelopen vredesproces tussen de Joodse staat en de Palestijnen weer vlot te trekken. Tevens krijgt Peres van de burgemeester van het stadje Assisi de allereerste speciale Ere-medaille voor de Vrede uitgereikt voor zijn 'unieke bijdrage aan de dialoog en het streven naar vrede.'

Net als Yasser Arafat en Barack Obama ontving Shimon Peres ooit de Nobelprijs voor de Vrede, en daarnaast nog een groot aantal andere 'vredes'prijzen. Vrede in het Midden Oosten lijkt anno 2013 echter verder weg dan ooit, maar dat weerhield Peres er onlangs niet van te zeggen dat hij gelooft dat Israël in 2018 eindelijk in vrede met zijn buurlanden zal leven.

'Kans op vrede bijna verkeken'

Zowel de Jordaanse koning Abdullah als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarschuwden de afgelopen weken dat de kans op vrede bijna verkeken is. Kerry gaf het vredesproces nog maximaal twee jaar, en Abdullah zei dat alleen Obama nog voor vrede in het Midden Oosten kan zorgen.

We horen echter al vele jaren dat de kans op vrede bijna verkeken is en dat er 'volgend jaar' een definitief vredesakkoord zal worden getekend. En ieder jaar opnieuw blijkt er niets van terecht te komen en geven de partijen elkaar steevast de schuld van het vastgelopen vredesproces.

 Franciscus nog dit jaar naar Israël?

Naar verluid zal Peres de paus uitnodigen om nog dit jaar het 'Heilige Land' te bezoeken. Als provinciale leider van de Orde van Jezuïeten in Argentinië deed Franciscus dat al eens eerder, namelijk in 1973, pal na het uitbreken van de Yom Kippuroorlog.

Journalist en econoom Tzvi Ben Gedalyahu constateert cynisch dat Peres, de paus en Kerry ongetwijfeld gaan proberen 'hun favoriete hobby, het vredesproces' nieuw leven in te blazen. 'Vooral (de quasi katholieke) Kerry heeft dat nodig, omdat hij zich anders met minder prettige zaken moet bezighouden zoals vrede sluiten met chemische wapens, de Moslim Broederschap leren wat democratie is en zichzelf overtuigen dat Iran gewoon zo'n moslimland is dat echt van Joden en Christenen houdt, maar vooral van Katholieken.'

De Israëlische ambassadeur bij het Vaticaan, Etzion Evrony, had kort na de inauguratie een ontmoeting met Franciscus. 'De paus begroette hem in het Hebreeuws. Wow, hij zei 'Shalom'. Dat betekent 'vrede', maar ook 'hallo' en 'tot ziens',' merkt Gedalyahu sarcastisch op. (1)

Tweede Vaticaan in Jeruzalem

Eind januari sloot Israël na 20 jaar onderhandelen een historische overeenkomst met het Vaticaan, dat hiermee de gedeelde zeggenschap heeft gekregen over de bovenkamer waar Jezus met zijn discipelen het Laatste Avondmaal zou hebben gevierd.

Al in 1992 sloten president Shimon Peres en andere hoge officials een geheim akkoord met het Vaticaan waarin werd beloofd dat de Oude Stad in Jeruzalem uiteindelijk aan de paus zal worden overgedragen, zodat er een 'Tweede Vaticaan' ontstaat waarin de drie grote religies van de wereld zullen zijn vertegenwoordigd, maar onder autoriteit van de pontifex maximus. Pas nadat dit akkoord werd gesloten knoopte het Vaticaan in 1993 -toen Israël al 45 jaar bestond- diplomatieke banden aan met de Joodse staat.

Volgens sommige Evangelische Bijbeluitleggers was het in januari 2013 ondertekende akkoord, waar in de media nauwelijks enige aandacht voor was, van groot profetisch belang vanwege de theorie dat de volgende en laatste paus 'Petrus Romanus' de in de Bijbel voorzegde Valse Profeet zal zijn die in de eindtijd de Antichrist zal helpen. Om dit scenario mogelijk te maken is het nodig dat het Vaticaan inderdaad de controle krijgt over de Oude Stad in Jeruzalem. Het is niet ondenkbaar dat er dan een nieuwe Tempel zal worden gebouwd die zal worden opengesteld voor alle religies.

Xander

°°°

O Ja! Ik vergat het bijna : de verdwenen Beschaving der Etrusken, waarvan de Feniciërs, dat zeevarend volk uit de Oudheid, getuigden, dat die ’s nachts in hun heuvels het vuur van de hel aanstookten, is met de jaren, niet verdwenen, maar is ondergronds gaan leven. Op de laaiende vuren, van einder tot einder weerspiegeld in de donkere sterrenhemel, onbereikbaar ver en veilig in hun eeuwige wouden, smeedden ze het staal voor de hardste zwaarden en de scherpste speerpunten ter wereld voor hun kopers, en daarnaast ook het fijnste goudbrokaat ter wereld, door vele koningen en keizers bevochten, en in onze dagen nog regelmatig weg geroofd uit de weer eens ontdekte sarcofagen, ergens in een onbekende grot, gewonnen verloren aan de rand van de weg.
Het is geen verhaal die de voorjaars-moeheid verdrijft, maar het sluit wonderwel aan bij de geschiedenis van de Petrus Romanus uit oude voorspellingen. Want alles is al eens gebeurd. Dat bewijzen de hier ’t allenkante achteloos neergezette tomben waarvan het beeldhouwwerk uit hardsteen door de tand des tijds bijna helemaal is uitgevlakt. De harde lijnen zijn als door een kinderhand weggestreeld : het ouderpaar (zie afbeelding) dat geniet van de eeuwige rust, ligt gezellig aan de dis, leunend op elkaar. Als even zovele Sfinxen van Gizeh, raadselachtig, machtig en teder. Een stenen glimlach uit het verleden, als troost voor wat nog komen moet?
*
Ik blijf nog wat na-soezen. Fteewheelen als U wilt. Laat de gordijnen dicht, Vrouw-lief, en hou de honden stil. Hier is een genie aan het werk.

°°°



°°°

 

Geen opmerkingen: