zaterdag 4 mei 2013

1365 - DIE ENE SLIMME SOCIALIST IS EINDELIJK GEVONDEN


***

Vrijdag 3 mei

Zon 6u13-21u07

HH Apostelen Filip en Jacob de Mindere

Als het op Sint-Philippus regent dan is de oogst gezegend

.

MARGARET THATCHER

    ‘The problem with socialism is that eventually you run out of other people’s money’. ® ‘tSCHELDT

.

1365 - DIE ENE SLIMME SOCIALIST IS EINDELIJK GEVONDEN

°°°

Les over het Productie-Proces

 

Dat nog delicater is dan morgennevel in de bergen

°°°

Bij De Morgen is met als bij de kopstukken van de Rode Internationale, het Noorden kwijt. Is den Boas nu ne smeerlap, of juist niet? Niet te verwonderen : de man die hieronder aan het woord komt, is een gewezen collega van mij, die het klappen van de zweep kent. Hij weet waar Abraham de mosterd haalt. Economen zijn geboren met die wetenschap als merkteken op hun ziel. Wat meer is : hij handelt ernaar. Voor een deel toch.
Want, sedert de tijd van Jezus Christus, zo’n kleine 2.000 jaar geleden,  weten we allemaal, dat ‘het geloof zonder de werken dood is’. Waarmee ik maar wil zeggen dat de man nalaat het enige mogelijk besluit op papier te zetten. Daarom oe ik het in zijn plaats. Zie verder. Ik geef toe : als schrijver ‘om den brode’ valt dat voor hem niet gemakkelijk!
Wacht! Als econoom zal ik, om dat uit te leggen, beginnen bij het begin, en zeggen dat elke economie waar ook ter wereld begint bij het einde van de cyclus, en niet bij het begin. Een economie draait niet omwille van ‘de jobs’ waar de syndicaten zo om schreeuwen, maar omwille dat het product (ijzer, bloem, techniek) niet alleen graag gegeerd is, maar bovendien goed in de markt ligt, en, nog belangrijker, gunstiger onthaald wordt dan de concurrentie. Voldoet men niet aan deze wetmatigheid, dan geldt de Wet van de Jungle want die ligt continu op de loer onderweg.
Elk ‘product’ bestaat uit een veranderlijk aantal componenten, de ne al belangrijker dan de andere. 1° kennis 2° basisgrondstoffen en hun beschikbaarheid 3° bewerkingskosten ttz man-machine-uren 4° kosten om het eindproduct aan de man te brengen 5° administratie van het geheel + vanzelfsprekend de billijke verloning voor de risico-dragers.
Komt de hebzucht tussen op een van deze niveaus, dan is de cyclus verstoord en begint op ieder ogenblik de Wet van de Jungle.
Hallo Ford Genk? Hallo Arcelor Mitall! Hallo warme bakker in de straat! Hallo kippenboer!
O Ja. Even vergat ik bij deze opsomming de rol van de Overheid. Dat voor geval U de mening mocht toegedaan zijn, dat daar ergens een ondersteunende rol voor haar zou weggelegd zij, met subsidies en zo. Of met over-reglementering ivm met de arbeidskost…. Om nog maar te zwijgen van ‘protetie-maatregemen’…. Allemaal ingrepen van massa-manipulatie!
Het is inderdaad zo, dat de ‘verzorgingsstaat’ handenvol meestal weggesmeten geld kost, die door de Belastingen moet opgebracht worden. Hoe dat bij ons is verlopen, leest U af in  de ‘Taks Liberation Day’, nu al 8 Augustus. Het is niet moeilijk raden, dat deze dimentie, de belastingen, het spel der samenstellende elementen van de productie, grondig verstoort. Voelt U mij komen? De natuur zorgt voor zichzelf, en dat willen bepaalde ‘filosofen’ in dat proces o zo moeilijk begrijpen. ’n Theorietje hier, een theorietje daar uittesten : dat komt toch zeer geleerd over. Of het helpt? Om er over te parlasanten, ja hoor!
Maar deze blog is geen Klaagmuur. Net als Meneer Doktoor die Uw buik heeft onderzocht de medicatie voorschrijft, volgt nu :
De remedie :
maak de ‘ontduiking’ quasi ‘on-nodig’ door de Belastingen te verlagen.
*
Ik leg uit : aan een tarief van +60% is frauderen zeer lucratief, maar altijd met het risico van betrapping + het probleem dat de buit clandestien blijft ad vitam eternam.. Met een tarief van 20% loont het de moeite niet meer te frauderen + men kan in volle glorie officieel genieten van de buit. Resultaat: het geld rolt + al rollend groeit het aan…..want geld is de zuurstof van de economie…..
*
Simplistisch, zegt U? Inderdaad. Maar het leven zelf IS simplistisch. Waarom alles moeilijk maken, als het makkelijk ook kan?  Maar dan zijn  de syndicaten niet meer vandoen, noch die kaste van het profitariaat dat nu leeft als grote meneren op kap van de kleine man.
*
Dat zijn zo een beetje mijn gedachten, als ‘Spielerei’ rond de 100ste verjaardag van de Vooruit in Gent. Toen, 100 jaar gelden, waren er diverse gebreken in het productie-proces en waren de Vakbonden een gave Gods. Maar ze zijn ipv de remedie, nu het probleem geworden.

°°°

Ter zake :

Wat de 1 meiboodschap had moeten zijn

® DM : de socialistische boodschap biedt geen oplossing voor de problemen van fraude en loonkosten. Dat vindt Michel Maus, fiscaal expert aan de Vrije Universiteit Brussel, advocaat en auteur van 'Iedereen doet het! Belastingontduiking in België'.

*

Het jaarlijks weerkerende Feest van de Arbeid is traditioneel de dag van de uitspraken van de gebalde vuisten. Ook dit jaar is dat niet anders. Op zijn 1 mei-toespraak stelde sp.a-voorzitter Bruno Tobback dat iedere euro die staatssecretaris John Crombez recupereert uit de fraudebestrijding of uit belastingparadijzen moet dienen om de lasten op arbeid te verlagen. Dat moet het ondubbelzinnig engagement worden van de sp.a, dixit Tobback. Ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw verkondigde een gelijkaardige boodschap. Hij stelde dat 150.000 jobs kunnen worden gecreëerd door 13 miljard euro te recupereren uit de strijd tegen de fraude.

Het standpunt van de socialistische beweging is begrijpelijk. Het beleid van staatssecretaris Crombez werpt zijn budgettaire vruchten af en dit budgettaire succes moet dienen om de lasten op arbeid te verlagen. In de eerste plaats wil sp.a hierbij focussen op sectoren waar de productiviteit en toegevoegde waarde laag liggen en op sectoren die met zware internationale concurrentie kampen, zoals de horeca, de bouw en de transportsector.

Op het eerste gezicht lijkt dit een zeer nobele doelstelling te zijn, maar het valt te betwijfelen of dit echt dé oplossing vormt voor het fraudeprobleem en de loonkostenproblematiek. Het socialistische standpunt lijkt immers uit te gaan van de stelling dat de fiscale fraude verantwoordelijk is voor de absurde fiscale loonkosten in ons land, en dat de opbrengst van de fraude kan worden gebruikt om die loonkosten te milderen. De vraag is of dit uitgangspunt correct is. Is de hoge en ongelijke belastingdruk in ons land het gevolg van de fiscale fraude, of is de fiscale fraude het gevolg van de hoge en ongelijke belastingdruk? Dit is natuurlijk een kip-en-eiverhaal, maar wel cruciaal in de zoektocht naar een substantiële oplossing voor ons fraudeprobleem.

Hoe relevant en noodzakelijk de fraudemaatregelen van staatssecretaris Crombez ook mogen zijn, het blijven maatregelen van symptoombestrijding en zijn geen curatieve ingrepen. De primaire vraag in het fraudeverhaal is dan ook niet zozeer hoe de overheid de fraude optimaal kan bestrijden, maar wel hoe de overheid de oorzaken van de fraude kan wegnemen. Uitsluitend strenge fraudemaatregelen nemen zullen het probleem niet uitroeien, maar integendeel enkel voor een nog grotere vertrouwensbreuk zorgen tussen burger en overheid. Als men de fraude echt efficiënt wil aanpakken, dan moet men afstappen van de pure symptoombestrijding en primordiaal focussen op de oorzaken.

Deze waaromvraag is werkelijk fundamenteel voor de probleemoplossing van de fraude en die boodschap lijkt blijkbaar niet echt door te dringen. Nochtans zijn er redenen waarom de Belgen zo allergisch reageren tegen belastingen en zo'n hoog fraudelibido hebben. Iedereen beseft dat belastingen noodzakelijk zijn voor het in stand houden van de verzorgingsstaat en toch gaat onze maatschappij gebukt onder een totaal gebrek aan fiscale burgerzin. De oorzaak van dit fenomeen ligt duidelijk in het gebrek aan vertrouwen in de overheid en die is daar zelf verantwoordelijk voor.

Zelfs Niccolo Machiavelli zag reeds in de 16de eeuw in dat de legitimiteit van de overheid in belangrijke mate wordt bepaald door de manier waarop zij met belastingen omgaat. Een zorgvuldig en verantwoord belastingsysteem leidt onmiskenbaar tot een vertrouwen in de regering, en omgekeerd zorgt een onzorgvuldig en onverantwoord belastingsysteem even onmiskenbaar voor een maatschappelijke vertrouwensbreuk. Ook de 18de-eeuwse filosoof Adam Smith zag dat in en stelde dat een rechtvaardig belastingsysteem een maatschappelijke aanvaarding waarborgt. Een onrechtvaardig systeem daarentegen leidt tot een verwerping van het gezag van de overheid en zorgt ervoor dat de burgers de in hun ogen onrechtvaardige belastingregels zullen overtreden zodra zij dit kunnen. Tiens, tiens...

Ongelijke belastingdruk

Als de burgers in ons land zo massaal de nationale sport bedrijven, dan is dit een teken aan de wand, met name dat het Belgische belastingsysteem is verworden tot een gedrocht dat geen vertrouwen meer verdient. Dit is overigens terecht. Een overheid die een systeem heeft gecreëerd met een absurde ongelijke verdeling van de belastingdruk verdient geen maatschappelijk vertrouwen. Zelfs onze captains of industry, zoals Marc Coucke en Roland Duchâtelet, worden ongemakkelijk van deze vaststelling en stellen zich de vraag waarom de overheid dit systeem in stand houdt.

Ons land heeft dan ook nood aan een fiscale revolutie en verdient een rechtvaardig belastingsysteem zodat elke burger en elke onderneming, rijk of arm, groot of klein, op een redelijke wijze bijdragen aan de financiering van onze verzorgingsstaat. Allen zo kan het vertrouwen worden hersteld. Dat hiervoor de fiscale privileges van de lobbyfiscaliteit zullen moeten sneuvelen is duidelijk. Eerder dan te zwaaien met de scalp van de fiscale fraude, had dit de 1 meiboodschap moeten zijn.

 

°°°

Collega Maus mag dus niet in zijn schelp kruipen, na bewezen te hebben dat 2+2  geen 5 is, en nog minder 3. Hij, samen met mensen van Goede Wil, moet met de Linxe ‘pret-makers’, met ’t Cleen Toebacksken zowel als met Kawouter Beekske op kop, doen lijk met de katjes die in huis gedaan hebben : ze met de neus in de feiten wringen en aan de deur zetten.
Een ‘job’ zoeken is de ingesteldheid van een stoofdomme meeloper. Zinvol willen deelnemen aan ergens het bepaald productie-proces van iemands voorkeur : dàt is de uitdaging van vandaag! Spreek daar maar eens over met een gewezen vlasboer uit Zuid West Vlaanderen, later tapijt-fabrokant geworden, ook al gewezen, en nu initiatiefnemer van weer iets anders. Ga eens te rade bij een Lieven Gevaertn oif bij een Baron Bekaert…. Geef ons land 10 zo’n durvers, en er zijn geen Vakbonden meer nodig! Zelfs bijna geen ‘Ziekenkassen’ meer, want de werkende mens is een gezonde mens!
En ‘jobs’ bij creëren die geen aarde aar de dijk brengen, dat is onszelf kietelen om te lachen! Zoiets kan plezant zijn als men met vacatnie is, Maar daar is het nu de tijd niet meer voor.
Wordt er integendeel verder aangemodderd, met altijd maar dezelfde kleur-partijen, dan valt geheel onze Beschaving als een rijpe appel in de schoot van Mohammed. Ontwaakt, verworpenen der aarde : er is werk aan  de winkel. Proletariërs aller landen verenigt U. Tegen het Socialisme! Nog ergens iets van een 365 nachten slapen, en we stemmen met z’n allen het Vlaams Belang naar de top!

°°°



°°°

 

Geen opmerkingen: