zondag 5 mei 2013

1366 - DE CYCLUS DER VIER SEIZOENEN


***

Zondag 5 mei

Zon 6u09-21u10

H Godehard van Hildesheim

.

DRINK RODE WIJN

     Nu blijkt dat de Antwerpse socialisten bij de gemeente-raadsverkiezingen in oktober toch net iets te veel water bij de wijn hadden gedaan, gaan sommige kopstukken meer klare wijn schenken. Patrick Janssens geeft alvast toe dat de Stadslijst met de christendemocratische coprolieten (zoek dat maar eens op) een stommiteit was.

Huidig kopstuk Yasmine Uit De Kashba, excuseer, Kherbache, gaat een heus café openen op het beruchte De Coninckplein. Wie zoiets zou willen, krijgt dan een politiek betoog terwijl haar man van achter de toog het verbod op openbare dronkenschap verzacht. Op haar beurt gaat voormalig schepen Leen Verbist binnenkort een wijnbar op het Conscienceplein uitbaten. Is het wel een goed idee - met nog zoveel op de lever - aan overbelasting te doen? Juist omdat socialisten graag belasten is niets meer gratis, zeggen ze tegenwoordig in Hasselt. Een partij met een verdampte identiteit en een uitgedund kiezerskorps zou haar mandatarissen voor minder naar de drank drijven. Was dat niet een rode traditie die ’t Schoon Verdiep voorzag van kleur en geur? Pimpernel ®’tSCHELDT

.

1366 - DE CYCLUS DER VIER SEIZOENEN

°°°

 

Que sera sera?, toen ook al Amerikaans

°°°

Als nadenken het gevolg is van een beetje bibberen bij het lezen van een verstandig artikel, dan is 
er weer eens in geslaagd ons te waarschuwen. Pas op echter voor dit ‘Pas op’-alarm : het gaat niet over ons, maar over het verre Utopia, helemaal over Amerika, het To Morrow-land, en zoals U weet is dat het centrum van de wereld. Allez, volgens de Amerikanen toch. Alles is daar beter en vooral veel ‘bigger’. Grote monden en denkpatronen in evenredigheid. Wij, in ht Oude Avondland, zijn precies allemaal ‘van Brugge’ en mogen helemaal achteraan aanschuiven, we komen al langere tijd een beetje achter. Willy Lustenhouwer kon daarmee nog lachen!
*
Ooit was dat anders, en liepen wij duizenden jaren voor, want zij waren vòòr 1492 nog niet ontdekt. Toen bestond Amerika nog niet, buiten de cowboys en de Indianen, de verre voorouders van de huidige bewoners. Nu hebben die onze Europese achtertuin omgespit en daar dingen opgedolven die wij niet eens wisten. Aandacht AUB dus voor het artikel hieronder. Het heeft wel iets van een onrustbarende voorspelling en bewijst alleen dat alles al eens gebeurd is. Alleen altijd een beetje anders.
Hij die de uitdrukking bedacht heeft, dat een ezel geen twee keer over dezelfde steen valt, wist misschien veel over ezels, maar toch niet veel over mensen….

°°°

Ter zake :

Zenith 2016: Eindigt historische cyclus met een nieuwe Wereldoorlog?

*

'Nog voor 2025 crises zoals Grote Depressie, Revolutie en Wereldoorlog' Natuurlijk wil niemand er van horen, maar de aan de gang zijnde instorting van onze beschaving verloopt volgens historische wetmatigheden die niet te vermijden zijn.

In het in 1997 gepubliceerde boek The Fourth Turning (Het Vierde Keerpunt) toonden auteurs William Strauss en Neil Howe aan de hand van 500 jaar Westerse geschiedenis aan dat de opkomst en ondergang van een beschaving volgens bepaalde wetten en patronen verloopt die niet vermeden blijken te kunnen worden. Deze historische wetmatigheden zullen ertoe leiden dat de Westerse beschaving, met name de Amerikaanse, nog voor het jaar 2025 totaal zal instorten, wat vrijwel zeker zal uitmonden in de Derde Wereldoorlog. Anno 2013 gaat het economische en morele verval van onze beschaving echter al zo hard, dat dit fatale 'Zenith' moment mogelijk al in 2016 wordt bereikt.

Strauss en Howe voorzagen in 1997 vijf scenario's die de ondergang van Amerika in gang zouden kunnen zetten:

1. Financieel-economische crises. De staat int steeds hogere belastingen, legt beslag op het geld van de burgers en installeert een totalitaire controlemaatschappij. Burgers verzetten zich, de regering zet veiligheidstroepen in, er ontstaat een Grondwetscrisis en mogelijk wordt de staat-van-beleg afgekondigd.

2. Een terreuraanslag waarbij een vliegtuig is betrokken (4 jaar vóór 9/11 voorzien), waar de VS met militaire macht op reageert. Politie en veiligheidsdiensten krijgen steeds meer macht, mogen burgers en huizen zonder aanleiding controleren. Meer aanslagen lokken false-flag beschuldigingen tegen de regering uit (denk aan Boston).

3. Beurscrash op Wall Street, banken storten in (2008), en een crisis rond de federale begroting, wat dit jaar realiteit is geworden.

4. Virusuitbraak. Een nieuwe en zeer besmettelijke ziekte verspreidt zich razendsnel over het land, wat grootschalige quarantaine en evacuaties noodzakelijk maakt.

5. Oorlog. Rusland herneemt de controle over tot anarchie vervallende voormalige Sovjet republieken, stuurt daar troepen heen en vormt een alliantie met Iran. Zilver- en goudprijzen stijgen fors. Militaire confrontaties over de hele wereld monden uit in felle oorlogen. Gedoemd fouten uit het verleden te herhalen

Volgens de auteurs zijn generaties gedoemd de lessen van het verleden te vergeten en zullen daarom dezelfde fatale fouten maken. De opkomst en ondergang van iedere beschavingscyclus is daarom onder te verdelen in keerpunten, die ruwweg iedere 20 jaar optreden. Als de vorige generatie ouder geworden is en een nieuwe generatie het overneemt vindt er een grote wending plaats. Een volledige cyclus bevat in totaal vier van dergelijke keerpunten:

1. Het hoogtepunt. (1945-1965) Iedereen werkt hard en enthousiast aan het opbouwen van de samenleving, waardoor er op alle terreinen een stormachtige ontwikkeling plaatsvindt. 

 

2. Bewustwording. (1965-1985) Bouwend op de energie en de prestaties van de eerste fase vindt er in de samenleving steeds meer zelfonderzoek plaats en komt er meer ruimte voor spirituele zaken die buiten de algemeen geaccepteerde standaarden liggen.

 

3. Verval. (1985-2005) Het 'Vrijheid blijheid' concept breekt door in de samenleving en cultuur, wat het begin van wanorde en verval inluidt. Mensen raken steeds meer op zichzelf gericht, het publieke vertrouwen neemt af en het toenemende pessimisme gaat langzaam maar zeker naar een nieuwe crisis toe.

 

4. Crisis. (2005-2025) Dit is de met afstand de meest gevaarlijke fase voor alle beschavingen. In deze fase bevinden wij ons nu. Politici grijpen steeds vaker naar wanhopige middelen om de almaar groter wordende dreigingen en crises het hoofd te kunnen bieden (bankenbailouts met belastinggeld, EFSF/ESM noodfonds, gedwongen afdracht rekeninghouders, etc.).

 

Decennia in stand gehouden wetten, regels en normen worden razendsnel aan de kant geschoven (bijv. de talloze gebroken verkiezingsbeloften en EU verdragen). De jongeren, verstikt door teveel bescherming en structuur, breken met de waarden van de ouderen en richten zich vooral op persoonlijk succes. De interesse voor spiritualiteit neemt af, mensen nemen steeds meer risico's, de greep van overheid, politie en veiligheidsdiensten op de samenleving wordt verstevigd. Uiteindelijk ontstaan er nieuwe, hevige oorlogen.

 Kwestie van overleven

 In 1997 voorspelden Strauss en Howe dat 'Amerika net na het millennium een nieuw tijdperk zal ingaan dat zal uitmonden in een crisis die te vergelijken is met de Amerikaanse revolutie, de Burgeroorlog, de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog. Het overleven van de natie zal vrijwel zeker op het spel komen te staan.'

 16 jaar geleden, toen de VS in grote welvaart en relatieve kalmte en vrede leefde, zagen de auteurs duidelijk het verval van de samenleving en de opkomst van het pessimisme over de toekomst, de kenmerken van het Derde Keerpunt. Op de één of andere manier kregen steeds meer mensen het gevoel dat het land van binnenuit aan het wegrotten was. 'Vervolgens zullen er echte ontberingen komen, met ernstig leed dat zowel rassen, klassen, de natie als het imperium zal raken.'

'Totale oorlog voor 2025'

'Ergens vóór 2025 zal Amerika vervolgens door een grote historische poort gaan die vergelijkbaar zal zijn met de Amerikaanse Revolutie, de Burgeroorlog en de gelijktijdige noodsituaties van de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog. Het gevaar van een catastrofe zal zeer hoog zijn. Het land kan uitbarsten in een gewelddadige burgeropstand, geografisch uit elkaar vallen, of bezwijken onder een autoritaire regering. Als er oorlog komt zal die waarschijnlijk met maximale inspanningen en risico's gevoerd worden - met andere woorden: een TOTALE OORLOG.'

Alhoewel de auteurs stelden dat niet perse alle omschreven calamiteiten tijdens het Vierde Keerpunt hoeven op te treden, waren ze er wel van overtuigd dat de historische cyclus en deze keerpunten niet onderbroken kunnen worden, net zoals de vier seizoenen elkaar onverbiddelijk opvolgen.

Faustische gok met onze kinderen

'Daarom moeten we onze gevierde Amerikaanse Droom op een nieuwe, seizoenachtige wijze interpreteren. Ook zullen we moeten toegeven dat ons geloof in voortdurende vooruitgang vaak neerkomt op een Faustische gok met onze kinderen. Faust schroeft altijd zijn eisen op, en aan iedere gok kleven steeds grotere risico's. Het grootste deel van het Derde Keerpunt hebben we de afrekening kunnen uitstellen, maar de geschiedenis waarschuwt dat we dit niet tot na de volgende bocht in de tijd kunnen blijven doen.'

Zenith in 2016

In 2013 kan de conclusie worden getrokken dat arrogantie en roekeloosheid inderdaad zowel samenleving als overheid in hun greep hebben gekregen. In Amerika is de in 1961 geboren Obama de eerste president van de 'X-Generatie', de Dertiende Generatie die volgens Strauss en Howe de wereld opnieuw in totale chaos zal storten. Het 'Zenith' moment van dit proces lijkt al in 2016 bereikt te worden.

 

(Wordt wellicht vervolgd) Xander

°°°

O Ja, en dan is er nog Het Rijk Gods naast, om maar iets te zeggen, de Dar-al-Islam, het Rijk dat achteraf aan Allah is gaan toebehoren. Het eerste Aardrijk stamt uit de nevelen der tijden, sedert Adam & Eva in het Aards Paradijs. Zie : de Bijbel. Het tweede is zich daar zo’n beetje overal als een kanker komen in nestelen, amper enkele eeuwen geleden, d.i. in de late avond van Het Rijk Gods.
Die Allahzonen zijn zich de laatste jaren omwille van de Pietrol, even levensnoodzakelijk als ons hartebloed,  ook komen vestigen in onze achtertuin en zijn beginnen zich daar stilaan als mede-eigenaars te gedragen. Natuurlijk zijn dat allemaal brave mensen, die geen vlieg kwaad doen. Vliegen niet, neen! Dat is hun ‘koeltoer’ : ga maar eens zien op de levensmiddelen-markten aan de overkant der Middellandse Zee. En naar de gordijnen in hun huizen in onze straten.
Hoe het dus gaat evolueren? Willem Alexander I van de geamputeerde (*) Lage Landen zei daarover onlangs op de dag van zijn kroning ‘dat geen mens dat weet’ en hij had gelijk. Want het ligt …in Gods handen.

*

(*) de Lage Landen na amputatie : de geamputeerde delen zijn het Graafschap Vlaanderen in wat nu door de Franstaligen wordt gedomineerd, en de Gebieden van ‘Vlaanderen in Vrankrijk’ die de laatste paar honderd jaar door Parijs zijn weg geroofd. Het geheel, van Friesland tot aan de Zomme, dat zijn de historische Lage of Neder-landen.

°°°



°°°

 

Geen opmerkingen: