maandag 10 juni 2013

1423 - GELEERDE BEKENTENIS OVER DE ONMACHT DER KLEURPARTIJEN


***

Maandag 10 juni

Rozenmaand

Zon 5u33-21u49

Deel III

.

1423 - GELEERDE BEKENTENIS OVER DE ONMACHT DER KLEURPARTIJEN

 

Als eenmaal de oude gewaden zijn afgelegd

 

°°°

Wat zou den oude Bredero staan glunderen, want weer eens heeft hij gelijk gekregen. ’t Kar inderdaad verkeren, eindelijk! Geen dag te vroeg.
’t Cleen Toebackske is ineens geen sjiek toebak meer waard, zeggen zijn geestesgenoten, en zijdelings geven ze er Mandoline Rutten er meteen van langs. Die twee zullen mogen van geluk spreken als ze de kiesdrempel (5%) halen!
Voor mij persoonlijk een grote eer, om mijn denkbeelden op die manier door die geleerde bollen zo te zien voortrollen. Nu nog klaarheid (!) scheppen bij de Tsjeven en we kunnen alles geven!

°°°

Ter zake :

Leuven is Quaregnon niet

Marc Hooghe: Sp.a's 'Vlaanderen van morgen' vergeet dat er Europa van morgen is. Hooghe is politicoloog aan de KU Leuven. .

De tekst van de sp.a is een halfslachtige mengeling tussen een verkiezingsprogramma dat op korte termijn moet renderen en een echt partijprogramma voor de langere termijn

Als anticlimax kan het tellen: de sp.a kondigde met veel bombarie aan dat er dit weekend een nieuw beginselprogramma zou worden goedgekeurd, meer dan een eeuw na het roemruchte Charter van Quaregnon.

Dat is in principe groot nieuws: het gebeurt niet elke dag dat een van de grote partijen in dit land officieel van ideologie verandert, waarbij we nu maar gemakshalve vergeten dat het Charter van Quaregnon al meer dan dertig jaar geleden werd afgezworen. In werkelijkheid werd het een veeleer mak congres, daar in Leuven, dat niet onmiddellijk de geschiedenisboeken zal halen. Voorzitter Bruno Tobback kreeg zelfs niet eens een uitnodiging voor De zevende dag dit weekend - en dat is toch het equivalent van een halve zaligverklaring in de moderne politiek. Er zijn tegenwoordig zelfs partijvoorzitters die niet eens meer in het parlementaire halfrond raken, omdat ze liever hun gezicht op televisie laten zien.

Gwendolyn Rutten van de Open Vld kreeg daarentegen wel die eer, na een wat al te snelle uitspraak over confederalisme. Maar aangezien niemand weet wat er met de term 'confederalisme' wordt bedoeld, kun je daar eigenlijk om het even wat over beweren, dus zo belangrijk is dat nu ook weer niet.

Het zegt wel iets over de manier waarop televisieredacties tegenwoordig werken. Blijkbaar zit daar een team frisse medewerkers die niet veel anders om handen hebben dan Twitterberichten in de gaten te houden, maar is het wat veel gevraagd om een document van enkele tientallen pagina's door te nemen. Lezen is een schaarser wordende vaardigheid.

De media-aandacht voor het congres ging dan nog vooral naar de hoofddoekenkwestie, iets wat eigenlijk totaal niet relevant is in het hele document. Wat is dat toch met die hoofddoek, waardoor de mondhoeken van de modale Vlaming blijkbaar naar beneden gaan als alleen maar het woord valt? Het hele debat over de hoofddoek vormt maar een klein detail in het veel ruimere probleem van gelijke kansen inzake onderwijs en toegang tot de arbeidsmarkt. België doet het daarin veel slechter dan andere Europese landen, en juist omdat we daarvoor geen oplossing hebben, vluchten we dan maar in een futiele symbooldiscussie waarmee iedereen zijn eigen grote gelijk kan halen.

Maar wie de teksten van het sp.a-congres leest, ziet wel degelijk een aantal belangrijke verschuivingen, al was het maar door de sterke nadruk op het begrip vrijheid, iets waar het socialisme het vroeger nogal eens moeilijk mee had. De Vlaamse socialisten hebben het daarbij ook over economische vrijheid, en ze slaan daardoor expliciet een brug naar het ondernemende Vlaanderen.

Wanneer je het geheel van de teksten leest, blijkt het met die vrijheidsdrang echter wel mee te vallen. In de praktijk komt het er immers vaak op neer dat de sp.a het bestaande Europese sociale model verdedigt. Dat gaat inderdaad uit van een grote mate van vrij ondernemerschap, maar met belangrijke sociale correcties. Ongelijkheid, armoede en uitsluiting werden daardoor tot voor kort enigszins binnen de perken gehouden.

Dat Europese sociale model komt nu echter sterk onder druk te staan, door de besparingen die door Europa worden opgelegd en de sterk stijgende werkloosheid in Frankrijk en de Zuid-Europese landen. De Vlaamse socialisten pleiten nu voor aanpassingen, onder meer door een verschuiving van de fiscaliteit van arbeid naar andere inkomsten. Er valt veel te zeggen voor een dergelijke maatregel, maar daardoor zal arbeid niet fundamenteel goedkoper worden. Dat is kenmerkend voor het gehele document: al te vaak beperkt men zich tot een aantal min of meer concrete voorstellen waar niemand echt tegen kan zijn. Over de manier waarop het hoge beschermingsniveau dat we in Europa gewend zijn dan wel in stand moet worden gehouden, blijft men daarentegen veeleer vaag.

De tijd van de grote ideologische beginselverklaringen is allicht niet meer van deze tijd. Ook bij christendemocraten en liberalen valt het op dat de beloofde ideologische herbronning maar moeilijk op gang komt. Deze tekst van de sp.a lijdt aan hetzelfde euvel: het is een halfslachtige mengeling tussen een verkiezingsprogramma dat op korte termijn moet renderen en een echt partijprogramma. De titel alleen al - Het Vlaanderen van morgen - suggereert dat dit een document is voor de verkiezingen van volgend jaar. Maar de stap naar een echt partijprogramma dat nog jaren kan meegaan, heeft de sp.a niet durven of niet willen zetten.

Gemiste kans

Dat is een gemiste kans. Voor wie het soms vergeet: volgend jaar zijn er niet alleen regionale en federale verkiezingen, maar ook Europese verkiezingen. Iedereen is het er nu wel over eens dat het strakke besparingsbeleid van de Europese Commissie contraproductief is en de fundamenten van ons Europese samenlevingsmodel aantast. Dat inzicht zou er echter toe moeten leiden dat men nu al volop inzet op de Europese verkiezingen, zodat het volgende Europees Parlement de nodige druk kan zetten op de Commissie.

Dat initiatief zal van de socialisten en de christendemocraten moeten komen, omdat zij de grootste en best georganiseerde fracties zijn in Europa. Het Vlaanderen van morgen lijkt echter te vergeten dat er ook een 'Europa van morgen' is. Klagen over de teloorgang van ons sociaal model is gemakkelijk, maar als men dat model echt in stand wil houden, dan zal dat op Europees niveau moeten gebeuren, niet op Vlaams.

 

°°°

Over de Niveanen is alles voor de komende 9 jaar ook alles in kannen en kruiken : den Bart doet deze 4 jaar uit en daarna, onafgezien de veerkiezingen, doet hij er nogmaals 5 jaar bij als burgemeester. Tusseniin ‘pakt’ hij d Europese en de Federale verkiezingen, maar Voorzitter blijft hij maar tot volgende winter. Want da gaat hij op zijn lauweren rusten.
Voilà! Dat zijn een paar meesterlijke zetten in een paar woorden, waar zijn tegenstanders het maar moeten mee doen. Veni. Vidi. Vici. Ik begrijp niet hoe Julius Caesar voor  eenzelfde verhaal een heel boek moest volschrijven!
*
Ach, ze doen maar. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Zo zit de wereld nu eenmaal in mekaar. Wij van het Vlaams Belang, ondertussen hebben geen tijd om te zitten fluiten als bangerds in het donker. Er is werk aan de winkel. Het uur ‘U’ nadert met rasse schreden en Vlaanderensd monumentum pipet aan de horizon.
Als we er nu niet uit geraken, daalt er weer voor vele honderden jaren duisternis en bittere armoede over ons land. Minstens 17 miljard per jaar wordt Vlaanderen leeggemolken richting de onderhoudslicht van het Zuiden beneden de armoegrens, te verhoren met de kosten van de immigratie, die niemand durft te berekenen, maar waarvan we de maat kennen, zoals door de Rechtbanken bepaald: 500 € per dag en per kop.
*
Toemaatje, uit het VB-magazine online :
Vlaams Belang Magazine pakte deze maand uit met een uitgebreid interview met de Nederlandse journalist Joost Niemöller, één van de drijvende krachten achter De Dagelijkse Standaard (DDS), een non-conformistische nieuwswebsite. Uitgerekend dit weekend publiceerde DDS een column van Philip Claeys, Europees parlementslid voor het Vlaams Belang. over de recente ontwikkelingen in Turkije en de onderhandelingen over de toetreding tot de EU. Het opiniestuk leest u niét in een Vlaamse krant. Omdat die nu eenmaal een schutkring hebben gelegd rond democratisch verkozen mandatarissen en standpunten van het Vlaams Belang. En omdat ‘afwijkende’ geluiden over de Europese Unie of het lidmaatschap van Turkije niet gewenst zijn. DDS heeft lak aan dat soort bekrompen en politiekcorrecte censuur en plaatste het opiniestuk wél.
Van Rompuy: stekeblind
De Europese ‘president’ Van Rompuy bracht onlangs een bezoek aan Turkije en zwaaide daar uitvoerig met zijn wierookvat. Daar moeten ze in het islamitische - zeg maar islamiserende Turkije - heel blij om zijn. De Turkse demonstranten die nu al weken betogen voor meer vrijheid en democratie wat minder, maar daar ligt Van Rompuy duidelijk niet wakker van. “De waarden van democratie en politieke vrijheid worden gekoesterd in het moderne Turkije,” aldus Van Rompuy, die zegt dat er de laatste tijd ‘aanzienlijke vooruitgang’ werd geboekt. Philip Claeys hoont die onzin weg en wijst op het blinde politiegeweld tegen vreedzame betogingen, het opgeheven hoofddoekenverbod op scholen, de aanhouding van politieke dissidenten, journalisten en hoogleraars. “Nergens in de wereld zitten zoveel journalisten in de gevangenis als in Turkije. Censuur is alomtegenwoordig. Tientallen websites zijn geblokkeerd. Zelfs sites als YouTube worden regelmatig ontoegankelijk gemaakt.”
Stop onderhandelingen!
Van Rompuy liet in Ankara verstaan dat hij de onderhandelingen over de Turkse toetreding tot de EU nieuw leven wil inblazen. Hij pleit er ook voor om de eerste minister van Turkije voortaan uit te nodigen voor Europese topontmoetingen. Absolute waanzin. “De autoritaire Erdogan is druk bezig Turkije om te vormen tot een islamitische republiek,” waarschuwt Philip Claeys. “Het is hoog tijd dat de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU worden stilgelegd. Definitief.”

Geschreven door AABEE via Digitalia

°°°



°°°

 

Geen opmerkingen: