vrijdag 21 juni 2013

1449 - BERICHT VOOR DE DENSIO-METER HOUDERS


***

Vrijdag 21 juni

Zon 5u29-22u00

Zomerzonnewende

H Aloïs van Gonzaga, patroon van de jeugd

Voor de langste dag neemt de zee, na de langste dag geeft de zee

.

1449 - BERICHT VOOR DE DENSIO-METER HOUDERS

 

Regelmatig de densio-meter steken, om in de dagelijkse heisa der dingen de graden te meten waarmee de Vlaamse Gedachte veld wint.

°°°

 

°°°

Voilà : het is zover. De koerspaarden worden in stelling gebracht : hun jockey’s zijn, gespoord en gelaarsd al in de startboxen op het veld, bijna klaar voor het startschot. Vroeger dan de verkiezingen, is ook Waregem Koerse is in aantocht.
De helft van mijn beroeps-leven bracht ik door in Waregem, pal naast het zo te zeggen Vlaamse Ascot-on-the-Gaverbeek.  Enfin, dat van Ascot zeg ik er zo maar bij, vanwege de parade der Waregemse Vorstinnen van den ESSEVEE, onder al die helmbos wuivende dameshoeden. Noch Zolder noch Francorchamps kunnen tippen aan Waregems Mooiste : de 1ste dinsdag na de 4de zondag van augustus.
In de ren naar de Vrijheid op Verkiezingszondag 25 Mei 2014 staat er, naast een 3-tal overjaarse knollen, een driftig veulen bekleed met de Antwerpse kleuren met veel goud bestikt, te trappelen van ongeduld. Het moet er ene zijn, voortgaande op zijn zwart-gele banier, uit het Gild der Wevers. Het wordt een beetje afgunstig bezien door zijn naaste buur, ook een jonge driftige volbloed, met heel wat minder “schwung’ maar veel leniger en vooral meer gebeten om met het vaandel  der Vrijheid te gaan lopen. Het rijdt ook in Geel-Zwart, maar zonder blinkend goud, voor een veilig parcours, rekenend op het ijzerbeslag onder zijn hoeven.
Het grootste renpaard kijkt protserig om zich heen naar de oude knollen, terwijl het zoveel mogelijk probeert om zijn stalgenoot op de poten te trappen of in de manen te bijten. De Wevers zijn namelijk niet gediend met die concurrentie van de Volders. Ja, tijdens de Middeleeuwen trokken die twee aan hetzelfde zeel, in  beider belang. Maar nu, in onze dagen, rijdt elke Wevers met wapperende tticolore vlaggetje in  hun aars. Niet om er paarden-vijgen van te maken, maar om het na de verkiezingen bij elkaar naar binnen te spelen.
Het tweede renpaard loopt dus noodgedwongen voor eigen rekening. En voor rekening van eenieders vrijheid en eenieders welzijn.
Dat niet alleen de beste, maar vooral de eerlijkste mogen winnen.

°°°

Ter zake :

NVA zoekt Vlaams blok


*

 

Bart De Wever steekt zijn grote ambities niet onder stoelen of banken. Zo liet hij onlangs weten dat hij na de verkiezingen in 2014 “de macht wil grijpen” in de Vlaamse én de federale regering. Daarvoor moet de N-VA eerst ‘incontournable’ worden, maar dat leken ze na de vorige verkiezingen ook al. Tot de partij door Di Rupo en het paleis werd buiten geflikkerd, of er zelf moedeloos en wanhopig de brui aan gaf. Wat dat betreft lopen de meningen uiteen. Feit is dat de beloofde ‘verandering’ op de klippen liep in vruchteloze Belgische onderhandelingen. En zeggen dat ze dat in 2014 nog eens over willen doen. Ook daar valt niet veel heil van te verwachten.

 

CD&V en Open VLD haken nu al af

 Vraag is: op wie rekent De Wever voor zijn confederale omwenteling? Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft zopas het confederalisme officieel afgeschoten en wil zelfs niet meer weten van een nieuwe staatshervorming. De partij is opnieuw ronduit pro-Belgisch. “Open VLD wordt dé partij van het federale (lees: unitaire) België. Precies zoals Verhofstadt en De Gucht dat wensen. Bye bye Flanders,” schreef Walter Pauli (Knack, 12.06.13).

 CD&V dan maar? Ook die kans is bijzonder klein. Belgicisten als Herman Van Rompuy en de nog altijd oppermachtige ACW-vleugel zullen er alles aan doen om een ‘Copernicaanse omwenteling’ te verhinderen. En Wouter Beke loopt braaf in de pas: “Na de federale verkiezingen moet eerst een federale regering gevormd worden, daarna pas een Vlaamse. First things first,” aldus de CD&V-voorzitter op Radio 1. Daarmee liggen de kaarten duidelijk op tafel. Voor CD&V (en Open VLD) komt België nog altijd op de eerste plaats.

Stevig Vlaams blok?

 Het lijkt er vaak op of de N-VA nu al - of constant - in een zegeroes leeft. Maar Jan Segers tempert de verwachtingen: “Of hij nu 30 of 35 procent haalt, dat confederalisme kan Bart De Wever alvast op z’n buik schrijven.” (Het Laatste Nieuws, 17.06.13)

 Vandaag schrijft dezelfde Jan Segers dat De Wever “eerst een Vlaamse regering wil maken met CD&V en eventueel Open VLD, om dan met een stevig Vlaams blok druk uit te oefenen bij de vorming van een federale regering.” Een ‘stevig Vlaams blok’? Met CD&V en Open VLD? IJdele hoop. Wellicht zou hij zich voor zo’n stevig ‘Vlaams blok’ beter wenden tot… het Vlaams Belang.

 Dan is het gedaan met zinloze Belgische onderhandelingen. Dan krijgen we geen staatshervorming meer, maar Vlaamse staatsvorming. Geen ‘België Light’, maar Vlaamse onafhankelijkheid. De Vlaamsgezinde kiezer weet wat hem te doen staat. Kiezen voor een sterk Vlaams blok is kiezen voor het Vlaams Belang.

Geschreven door AABEE via Digitalia

°°°



°°°

 

 

Geen opmerkingen: