maandag 22 juli 2013

1499 - EEN FLUT-CEREMONIE VOOR EEN FLUT-KONING


.

1499 - EEN FLUT-CEREMONIE VOOR EEN FLUT-KONING

.

Bonjour La Flandre….

 

.

Die Hollanders zijn rare karwaten, maar met woorden zijn ze wel echt goed. Geen enkele Vlaming had het in ieder geval beter kunnen zeggen (zie artikel hieroder)  : Hollanders gebruiken woorden als achteloos weggeworpen bananenschillen, waar een ander dan over valt.
Ik merk vooral dat ze daar boven de Moerdijk eindelijk eens zijn opgehouden met te spreken over ‘Pelgen’ als ze daarmee ook Vlamingen bedoelen. Verder voor de rest krijgt men daar bij De Dagelijkse Standaard de zegen, met gelukwensen van de jury.
*
O ja, zou men daar echt niet weten dat Pa & Ma Coburg meer dan 16 jaar lang als kat en hond hebben samengeleefd? Dat Lorenzo (Laurent) geen Coburger is, maar slechts een halfbroer van de Flipper en van Astride? Heeft daar boven de Moerdijk niemand gezien, dat Lorenzo, na het vorstelijk Te Deum, na het portier voor zijn dulcinea te hebben opengehouden, aan zijn kant als een aap in de statie-wagen is gekropen, namelijk op handen en voeten! Zeg dan nog dat onze Koninklijken geen gevoel voor humòr hebben. En neen, de uitslag van het DNA-onderzoek op Pa Coburg, inzake het vaderschap van de charmante Delfine Boël, is misschien al bekend, maar werd voor de troonsafstand nog niet openbaar gegeven. Een beetje discretie mag wel, want het gaat tenslotte over aalvlugge koninklijke dikkopjes in de baarmoeder van een niet-koninklijke dame.
*
Wat deugd doet aan de ware Vaderlandse context van het geheel, is de vermelding (zie artikel) dat wij Vlamingen, het inderdaad nooit te boven zijn gekomen, dat wij bijna 200 jaar geleden tot onafhankelijkheid van Nederland werden gedwongen. Deze hartelijkheid beantwoord ik gaarne met een tegen-gebaar : de dag is nabij, dat wij, de Verenigde Provinciën indachtig, terug een natuurlijke eenheid zullen vormen, onder de naam (of daar zo omtrent) van De Vrije Herenigde Nederlanden.
Die Willem van jullie mag zelfs blijven, wat mij betreft, vooral vanwege ons Maxima. Misschien is die zelfs breed van gedachten genoeg, om Mattil als vriendin en nanny in huis te nemen. Het is een aardige lieve vrouw, en meteen zou ze uit Laeken, dat homo-nest, weg zijn. Niks te zien met bigamie, het is gewoon een werk van  christelijke naastenliefde. En U zou er mij een groot plezier mee doen.
Stel U voor, dat Mattil om 11 uur in de voormiddag wat op haar bed wil gaan liggen, en daar haar coco, de koning aantreft met zijn Eerste Minister, druk bezig met een ingewikkelde oefening! Tante Fabi, de Spaanse Heks, zou het besterven!

.

Ter zake :

 

Koning van een land dat alleen in de atlas bestaat

Geplaatst door Tim Engelbart op 21 juli, 2013 - 16:30

*

Een flut-ceremonie kondigt fantasieloze ambtstermijn aan als staatshoofd van een land dat alleen op papier bestaansrecht heeft.

Vandaag is het dan gebeurd: kroonprins Filip heeft zijn vader Albert opgevolgd als Koning der Belgen en is nu het staatshoofd van onze zuiderburen. Als je het zo opschrijft klinkt dat allemaal vrij imposant, maar dat is het natuurlijk niet echt: het Koningshuis van België in onverminderd impopulair, Filip in het bijzonder heeft geen reputatie als het helderste licht in de kerstboom, en het land dat hij poogt te gaan regeren functioneert niet eens als een echte staat. Filip is vandaag dus eigenlijk een beetje koning van spek en bonen geworden.

Niet voor niks refereert de Belgische pers zich een ongeluk naar onze eigen Koning Willem-Alexander en diens echtgenote Maxima, wanneer Filip en zijn Mathilde ter sprake komen. Onze majesteit heeft immers eigenlijk alles wat de Koning der Belgen mist; populariteit, uitstekende beheersing van het Nederlands, charme en charisma en wordt in internationale contreien voor vol aangezien in plaats van uitgelachen.

Filip lijkt in alle opzichten eigenlijk een slap aftreksel van Willem-Alexander. Wat dan weer geestig is, omdat het zo ontzettend symbolisch is. Laten we eerlijk zijn: België is eigenlijk gewoon een slap aftreksel van Nederland. Het land is al bijna 200 jaar onafhankelijk van Nederland, maar is nog steeds geen echte natiestaat geworden.

Toegegeven, België heeft een vlag, een volkslied en een grondwet. Het heeft een minister-president, een volksvertegenwoordiging en zelfs een fonkelnieuwe koning. Het had tot 2002 een eigen munt, en alomgerespecteerde buitengrenzen. Voor encyclopedieën en atlassen zal België dan ook onbetwist gelden als één van de 200 landen die de wereld rijk is.

Maar België mist één ding waardoor het geen echt land is: één volk. België is een een staatsrechtelijk construct om de losse onderdelen Wallonië en Vlaanderen (en zelfs nog een piepklein Duitssprekend stukje) te verbinden. Ga je kijken naar wat alle Belgen gemeenschappelijk hebben, dan kom je op bitter weinig uit. De Walen en de Vlamingen hebben ieder hun eigen televisiestations, nieuwswebsites en kranten. Ze hebben hun eigen culturele grootheden en gevoel voor humor. De twee bevolkingsgroepen leven geheel gescheiden van elkaar en van interactie is alleen op het nationale politieke niveau sprake. Deze club mensen heeft dan weer niet veel in te brengen, want veel verregaande bevoegdheden zijn gedecentraliseerd naar lokale overheden.

De enige twee zaken die in theorie echt 'van alle Belgen' zijn, zijn het nationale voetbalelftal en de Koning. Maar de eerste doet het al sinds eind jaren '90 bitter slecht in WK's en EK's, en de tweede wordt gezien als een schertsfiguur die nog niet in een projectie van de schaduw van de teen van Willem-Alexander kan staan.

Vlamingen en Walen, wees toch gewoon eens moedig en hef België gewoon op. Dat de troonswissel wordt gezien als genante vertoning, en niet als volksfeest, zegt eigenlijk alles.

.

In Porto Ercolo (Italia) de baai waar Herculus (Ercolo), de Romeinse Oppergod, ooit voet aan wal heeft gezet en waar de Alpâ IV, het slagschip van de voorlaatste koning der Belgen ook regelmatig komt bunkeren ‘noblesse oblige), liggen ook een paar royale jachtjes (100 x 25) die toebehoren aan zijn Italiaanse familie van het Huis van Savoye, de vroegere koningen van Italië gedurende maar liefst 999 jaar.. Ze werden, na de oorlog, in een referendum weggestemd, toen Italië een republiek werd. De nederlaag was nipt, al had koning Victor Emanuele III de dag voordien afstand van de troon gedaan ten voordele van zijn zoon Umberto, in een poging het tij te doen keren, omdat hij verantwoordelijk werd geacht voor het debâcle Mussolini en de verloren oorlog aan de zijde van Hitler Duitsland. De jonge Umberto van Savoye, samen met Marie José van Sex en Coburg, zijn halve trouwboek, de zuster van Leopold III werd, ingevolge dat referendum, voor altijd uit het land verbannen. Later werd niet meer zo nauw gekeken, maar de kleinzoon (& C°?) geraakte  volgens de boekskens stilaan aan lager wal. Wat het lot zou kunnen worden van Laurent…. Die is ook Italiaan, maar bij lange geen Savoye!
Dat Prinses Marie José van België, zoals men haar hier noemt, een regelmatige gaste was op de Berghof in Berchtesgaden, en op even regelmatige tijdstippen toegelaten werd voor een robbertje vrijen in het bed van de viriele Mussolini, de Duce, doet er even niet toe. Feit is dat weggestuurd worden als koning é koningin voor een Coburger geen verrassing mag zijn. Het zit hen om zo te zeggen, in de familie. Marie José genoot gedurende 33 dagen (9 mei 1946 - 12 juni 1946) van de gloriol van het koningschap. Umberto van Savoye vergezeld van de nodige rug-ridders (ziet U, weer een familie-trek!) vonden onderdak in het Spanje van de Generalissimo Franco en de ongelukkige prinses met haar kinderen sleet de rest van haar dagen in het mondaine Zwitserland. Daar was niet eens een ‘dotatie’ voor nodig : haar deel van het Coburger-fortuinl bijeen gestolen sedert Leopold II, volstond.
Allemaal de schuld van die Hitler. Die had maar de oorlog moeten winnen. Dan was Flipper de Kukuleku nu Koning van heel de Nederlanden, van aan het strand, tot aan den andere kant, zoals door de Führer beloofd aan zijn grootvader, Leopold III, die een dynastie had gewild, langer dan die der Savoye’s. Minstens 1.000 jaar!

Geschreven door AABEE via Digitalia





 

Geen opmerkingen: