maandag 5 augustus 2013

1423 - BIJNA BARON TOM LANOYE GOED OP WEG OM TOT PAUS GEKROOND TE WORDEN


.

Zondag 4 augustus

Zon 6u13-21u23

J-M Vianney, pastoor van Ars, patroon van priesters en zielzorgers

.

1423 - BIJNA BARON TOM LANOYE GOED OP WEG OM     TOT PAUS GEKROOND TE WORDEN

.

 

.

Als Vlaming geboren maar uitgegroeid tot volksverkakker, ondertussen alleen nog belg-in-naam want woonachtig (om belastings-redenen) in Frankrijk : het mag allemaal niet luid-op gezegd worden over deze omhoog getilde nitwit, want hij is het doetje van de Lynxe Intelligentsia. Echt waar, Tommeke in ’n goeie, want hij valt BDW in de rug aan. Eén troost : hij zal niet voortkweken, want homo’s kweken niet voort. En juist dàt makt hem, in een land dat geregeerd wordt door dat soort (Vorst en 1stePiet), tot Narrenkoning.
Ach, was hij maar, zoals zijn vader, worstendraaier gebleven in die Antwerpse volksbuurt, dan was hij misschien, goed gebakken, nog te genieten geweest.
Die man moet na de Vlaamse Onafhankelijkheid, zo gauw we beter onderweg kunnen met Poetin, voor jaren naar een werkkamp binnen de Poolcirkel worden gezonden, zodat hij, na jaren gedwongen verblijf , weer als normaal mens kan tergkomen. Om bijvoorbeeld riool-putjes te kuisen bij de Groendienst.
*
U vraagt zich nu misschien af, of ik iets tegen Tom Lanoye heb? In voorkomend geval ben ik dus niet duidelijk genoeg geweest. Hugo Claus was ook niet mijn beste vriend, maar die had tenminste nog talent, zowel als schrijver (daarvan getuigen zijn boeken) dan als vrijer, wat bewezen werd door zijn veroveringen. Van Tommeke weten we alleen dat het een broekvent gebleven is, thuis in alle soorten ventebroeken.
*
Na deze opbeurende woorden, trek ik me vrijwillig terug, en laat het woord aan De Schandaard.

.

Ter zake :

Tom Lanoye vreest voor imago van Antwerpen

Verschnenen, waar anders, in De Schandaard

*

Tom Lanoye heeft in een interview met de Waalse krant La Libre Belgique, naar aanleiding van de Franse vertaling van zijn boeken, opnieuw uitgehaald naar de N-VA van Bart De Wever. ‘Ik vrees dat het imago van Antwerpen, en ver daarbuiten, een ferme deuk krijgt.’ ‘Ik stel vast dat overal subsidies worden geschrapt ofwel verminderd, vooral bij theatergezelschappen. Ik had het verwacht, maar ik vermoed dat dit slechts het begin is. Tegelijkertijd zijn de subsidies voor het feest van de flaminganten sterk toegenomen’, hekelt de auteur opnieuw het beleid in zijn stad Antwerpen. ‘Ik vrees dat het imago van Antwerpen, en ver daarbuiten, een ferme deuk krijgt.’

 

In een opiniestuk voor deze krant had hij eind vorig jaar al zijn ontgoocheling over de keuzes van De Wever uitgesproken. Dat ‘zijn’ burgemeester er vier jobs op nahoudt (naast burgemeester ook partijvoorzitter, senator en Vlaams parlementslid) is niet goed voor het bestuur van de Koekenstad, aldus Lanoye.

‘De stad heeft recht op een voltijds burgemeester. De Wever geeft zelf toe dat hij uitgeput is, uitgeknepen als een citroen, na slechts zes maanden. En toch blijft hij zitten. Hij ziet Antwerpen als een instrument voor zijn federale campagne, maar dat zorgt onvermijdelijk voor een amateuristisch en te populistisch beleid in Antwerpen’, meent de auteur.

‘De N-VA is een hypocriete partij. Ze wil een onafhankelijk Vlaanderen, maar slaagt er niet in dit duidelijk uit te spreken, noch duidelijk uit te leggen hoe ze dit willen realiseren’, gaat Lanoye verder. ‘Als België splitst, zal Vlaanderen economisch moeten inleveren. Daarnaast zal het ook Brussel verliezen. En waarom zou je dat willen? Brussel is het Washington van Europa en de stad die België een gewicht geeft. Ik zou teleurgesteld zijn in een Vlaamse republiek.’

Dat het tot nu geduurd heeft voor zijn boeken naar het Frans werden vertaald, wijt Lanoye ook aan de politieke situatie in Vlaanderen. ‘Het heeft veel tijd gekost, maar er zijn nu akkoorden tussen Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege en Franstalig minister van Cultuur Fadila Laanan.’ De succesvolle auteur ijvert ervoor om de banden, en niet de verschillen, tussen beide landsdelen vaker in de verf te zetten

.

Ik vind, dat een volksverkakker niet het minste recht heeft om een Vlaams Nationalist uit te kafferen, zelfs al is dat BDW.
BDW uitkafferen is inderdaad een voorrecht dat uitsluitend voorbehouden blijft aan zijn vrienden en aan zijn beste vijanden. Daar moet een schrijverke van niemendalle afblijven!
En ja, ’t Stad heeft veel subsidies afgeschaft. Gelukkig maar. Nu kan ‘kwaliteit’ tenminste zijn weg vinden. Is al direct merkbaar aan het Echt Antwerps Theater, die nu al start met de opvoeringen van ‘Oren als Telloren’.
Vooral die titel is intrigerend. Zouden ze echt durven, ons Tommeke op de affiche te zetten?

Geschreven door AABEE via Digitalia





 

Geen opmerkingen: