dinsdag 6 augustus 2013

1426 – “ADDERTJES ONDER HET GRAS” IS EEN TOFFE REFERENTIE


.

Dinsdag 6 augustus

Zon 6u16-21u19

H Justus

.

1426 – “ADDERTJES ONDER HET GRAS” IS EEN TOFFE REFERENTIE

.

We moeten terugknijpen

.

Opspannen en vast zetten.

.

Die man heeft zijn pseudoniem niet gestolen. Zie
Het is mij dus uitermate aangenaam, nogmaals naar de  website van een geestesgenoot te kunnen verwijzen. Maar omdat het in hoofdzaak gaat over mijn goede vriend, Thomas Lanoye, zoon van zijn vader, kan ik het niet laten nog een beetje na te trappen.. U moet namelijk weten, dat dat zoon zijn van, zijn grootste verdienste is.
‘Addertje’ belicht andere facetten, van de persoonlijkheid van dat schrijverke dan ik doe. Mij om het even, als we hem maar zoveel als mogelijk uit de belangstelling kunnen jennen. Nu de man zijn beschermheer op “t Schoon Verdiep kwijt is gespeeld, ziet hij de subsidies smelten als sneeuw voor de zon, en hij weet dat er dus binnenkort geen letter meer van hem zal verkocht worden….
Ja, Ma, ik weet het. Als we iemands brood niet kunnen geven, mogen we het hem ook niet afpakken. Dat is inderdaad schoon en goed, maar met socialisten komt en daarmee niet ver. Zeker niet met het soort dat het hoog in de bol heeft, en die denken dat ze daarvan kunnen leven.
En zeg eens eerlijk : is er nog niemand gevonden die het durft uitbrengen, dat ons Tommeke zijn boeken al een tijdeke bij de Noorderburen laat uitgeven?  Mooie vaderlandse gevoelens, zijn dat, als U het mij vraagt. Schimpen op die gierige Hollanders, maar ondertussen het bloed van onder hun nagels halen, door te drukken io de kosten van…het druken. Geloof me vrij, boven de Moerdijk hebben ze ondertussen ook genoeg van dat klein dik ettertje.
Dag Tommeke. Zoet zijn, hoor! En met Uw handjes zo in het openbaar niet friemelen in buurjongentje’s onderbroekje! Dat mocht vroeger ook niet van de Juffrouw op school, en nu mag dat nog niet, ook al bent U nog zo ne grote socialist!

.

Ter zake :

Tom Lanoye trok het voorbije weekend in La Libre Belgique weer eens alle registers open omtrent tegen het populisme van de N-VA. Terwijl volgens sommigen de vervaldatum voor zijn schrijverstalent met rassenschreden nadert, moet ook en vooral de politieke relevantie van deze linkse rakker niet worden overschat.

Frank Van Laeken, journalist en publicist, heeft op Knack.be een wijze raad voor Lanoye. Hij begrijpt dat Tom Lanoye geregeld woest is, maar vindt zijn eenzijdige en voorspelbare aanpak achterhaald: “Een échte linkse intellectueel zou ook kritisch zijn voor zijn politieke vrienden. (…) Ik zou het toejuichen mochten hij en gelijkgezinden die openheid van geest vertonen door niet alleen naar de overkant te spuwen, over de Canadese muur, maar dat ze ook voor de eigen deur zouden vegen. Doen!”, aldus nog Van Laeken. Een beetje hulp daarbij is altijd welkom dacht ik zo.

 

Het interview in LLB van Lanoye verscheen naar aanleiding van de publicatie van zijn boek in het Frans. Een overzicht van malversaties van zijn PS-vrienden, op het vlak van onuitroeibaar cliëntelisme en het verduisteren van publieke gelden, kan bij de slagerszoon met het brilletje het geheugen opfrissen om vervolgens voor eigen deur te vegen. Hieronder een eerste overzicht in een reeks van drie.

 

Het PS-cliëntelisme

 

Enkele citaten van Mark Grammens uit zijn nieuwsbrief Journaal:

Voor het overige haakt Di Rupo met grote doortastendheid Vlaanderen aan de Franse locomotief vast. Voor Henegouwers is Frankrijk binnenland en Vlaanderen buitenland. De nauwe banden van de plaatselijke loges met die van Noord-Frankrijk staan borg voor een voortzetting van deze betrokkenheid (Journaal, 31 mei ’12, ‘Di Rupo en Vlaanderen’)

Henegouwen, waarover we het hier hadden, dat is Di Rupo. Dat zegt bijvoorbeeld de liberale Waalse partijvoorzitter Charles Michel (in De Morgen, 2.12.06): "De macht van de PS ligt in Henegouwen." Elders in Wallonië zijn de drie klassieke partijen aan elkaar gewaagd, zelfs in Luik, maar Henegouwen is exclusief bezit van de PS. "Het hele PS-systeem, zoals het daar bestaat (Charleroi!), is slecht, maar het is ook de basis van de macht van de partij". Vanwege haar feitelijke alleenheerschappij is de PS dus in hoge mate verantwoordelijk voor de verloedering en de schrijnende armoede, voor de werkloosheid ook, in Henegouwen, en bij uitbreiding in Wallonië. En de man die aan het hoofd van deze maatschappelijke ellende stond en staat, wordt nu, mede door enkele Vlaamse minderheidspartijen, aan het hoofd geplaatst van een Belgische staat die een antwoord moet geven op de Vlaamse electorale roep naar vernieuwing en verandering! Dit is het België van de toekomst: "In Wallonië worden alle economische projecten geëvalueerd op basis van politieke criteria. De vraag is vaak niet of iets jobs oplevert, maar welke lokale socialistische baron de vruchten kan plukken" (Alain Destexhe, Kamerlid MR, in De Morgen, 2.6.05). (Journaal, 22 maart ’12, ‘De PS aan de macht’)

Het is normaal dat de "machtspartij" die de PS is, door een machtsmens wordt geleid. Maar die macht wordt niet ten dienste gesteld van sociale vooruitgang maar hooguit van "het compleet immobiliserende conservatisme", zoals Johan van Overtveldt (in Trends, 9.2.12) de doelstelling van de PS omschrijft. Voor verscheidene actuele vraagstukken weet de PS geen andere dan een strikt behoudsgezinde oplossing te bedenken, en Van Overtveldt geeft als voorbeelden de discussie over de pensioenen, asiel en immigratie, en de onaantastbaarheid van de automatische loonsverhoging bij stijging van de index. Dit conservatisme is nefast, aldus Van Overtveldt: "nadat de Parti Socialiste met haar beleid de voorbije decennia Wallonië ten gronde heeft gericht, is de partij nu druk bezig hetzelfde te doen met België".

Dat gebeurt ondermeer, aldus nog Van Overtveldt, omdat de PS "ook een corrupte partij" is, en immobilisme gunstig is voor het voortwoekeren van corrupte praktijken. Het is zeer te betreuren dat de Vlaamse media gehoor geven aan de Vlaamse politieke minderheid die in de Belgische regering zit, en er bij de media op aangedrongen heeft Di Rupo kritiekloos naar de Vlaamse altaren te begeleiden. Zo verneemt Vlaanderen nauwelijks iets over de opnieuw fel opgeflakkerde beschuldigingen van corruptie in de besturen van Charleroi en Bergen …. Tegelijkertijd verneemt men dat het gerecht zich geworpen heeft op een zaak van afwending van overheidsgeld naar particuliere vennootschappen en verenigingen via het beheer van de parkings van Charleroi (La Libre, 9.1.12). Het gaat om sportclubs en sportevenementen die buiten begroting werden gefinancierd door een aantal "zwarte kassen" van de stad, en waarvan ook inmiddels afgetreden schepenen profiteerden...

Di Rupo zegt nooit nee als hij de koning van Henegouwen wordt genoemd, maar hij weigert ook maar de geringste verantwoordelijkheid op te nemen voor wat er slecht gaat in Henegouwen, ook al staat hij aan het hoofd van het partijapparaat dat in Charleroi de lakens uitdeelt, en waarover Béatrice Delvaux (in Le Soir, 4.2.12) schrijft dat het één groot netwerk van cliëntelisme is. In die hoedanigheid is de PS in Wallonië, aldus Delvaux, een partij die alles lamlegt (un parti qui paralyse) en liever een stad laat verkommeren dan de politieke maatregelen te nemen die dat kunnen voorkomen. (Journaal, 23 febr ’12, ‘De Belgische premier is burgemeester van Bergen’)

De Waalse samenleving is volledig gepolitiseerd, lees: in handen van de socialistische partij en vakbond. Nu blijkt dat overal waar een socialistische partij een machtspositie inneemt, de corruptie hoogtij viert. Wij maken dat in Vlaanderen mee in Limburg. Recentelijk is in Charleroi het zoveelste schandaal in socialistische rangen uitgebroken. De socialistische schepen van Onderwijs en Speelpleinen, een zekere Latifa Gahouchi, van Algerijnse afkomst... werd door het parket in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie, in werkelijkheid wegens maffia-achtige praktijken… (Mark Grammens in Journaal nr. 619, 12 jan '12)

 

Uittreksel uit PS-cliëntelisme is dodelijk (30/12/2012) van Ph. Van den Abeele (Nieuwpierke.be)

Geschreven door AABEE via Digitalia





 

Geen opmerkingen: