zondag 18 augustus 2013

1456 - OVER HEMELVAART SHUTLES EN ANDERE DOMMERIKKEN


.

1456 - OVER HEMELVAART SHUTLES EN ANDERE DOMMERIKKEN

Onder het genot van een heerlijk glas patersbier…

.

Er 6 binnengesmokkeld in Italia voor speciale gelegenheden, en/of voor ’n goede Senior-vriend die sterk is in interstellaire reizen…

.

I) INLEIDING
Als West Vlaming heb ik een héél grote boon voor de Abdij van West Vleteren. En dat niet alleen omdat daar het beste bier ter wereld wordt gebrouwen.
Heel uit de verte en ultramontaan (over de bergen) zoals Ray X mij ooit als vermeende kerkpilaar in de belangstelling schreef) heb ik enkele tijd terug de promotie-stunt mee beleefd, dat de Paters, om zware verbouwingskosten aan hun eeuwenoude gebouwen te financieren, zeer tijdelijk extra-brouwsels in geschenk-verpakking in de Colruyt verkochten. Kerkelijk of niet, in een mum van tijd was alles uitverkocht en de paterkes konden beginnen verbouwen.
*
Gisteren in de vooravond werd hier zowat gewonnen-verloren gezapt op de TV, tot er ineens op een NL-zender, van uit een prachtig modern kerk-interieur de sonore zang en tegenzang van een Gregoriaanse samenspraak de kamer vulde. We wilden graag dit momentum bewaren, maar van waar in ’s hemelsnaam vertrokken die beelden?
Toen verscheen ineens het verlossend beeld : uitzending vanuit de vernieuwde St Sixtus Abdij van West Vleteren. Met vermelding van de www http://www.braambos.be/
*
Geen truut. Geen zever in pakskes. Ik pleit dan ook voor niets en niemedal. Maar wie smijt er nu wetens en willens een gevonden schat zo maar weg?

.

II MIDDEN

 

Uitzending: 15-08-2013 op Radio 1 om 20.03u

Wij vieren vandaag het feest van de Tenhemelopneming van Maria. Het is een feest met wortels in de oosterse kerk en in apocriefe verhalen, en dat zijn dan weer verhalen die niet in de bijbel staan. Al van in de achtste eeuw wordt het feest de   Tenhemelopneming van Maria  genoemd. Het wijst er op dat de band tussen jezus en zijn moeder zo hecht is, dat hij niet door de dood kan doorbroken worden. Die innige band is ook Dries De Bakker niet ontgaan. Zijn causerie bij deze feestdag voert hem langs talloze Mariakapelletjes en eindigt met spaghetti en propere ramen

*

 U hebt de uitdrukking vast al wel eens horen vallen op Radio 1: "U kan nu luisteren naar een gastprogramma." Op zondagavond is die eer steevast voor het Braambos. Na het nieuws van 20 u.. Braambos is volgens officiële termen een 'katholieke levensbeschouwelijke uitzending'. In de praktijk vertaalt zich dat in 25 minuten radio over het reilen en zeilen van de kerk in Vlaanderen. Verlies daarbij vooral niet uit het oog dat de kerk veel meer is dan hiërarchische structuren. Maar misschien moet u gewoon eens luisteren om dat te ontdekken!

III SLOT0
Architectuur voor de volgende 1.000 jaar, oude tradities, oude wijsheden, dikwijls in de verkeerde woorden gegoten, die wij met ons groot verstand niet kunnen of niet willen doorgronden : neen, tussen het gebonk en gejank van al onze feestelijkheden en exotische bestemmingen, is daar geen tijd voor.
Op tijd en stond een goed glas schuimend bier en een goed gesprek zou daar mirakels kunnen voor doen. West Vleteren is trouwens niet eens zo moeilijk te vinden….

Geschreven door AABEE via Digitalia






 

Geen opmerkingen: