donderdag 22 augustus 2013

1465 - ALS DE ZOMER WEER VOORBIJ ZAL ZIJN…..


Donderdag 22 augustus

Zon 6u41-20u49

Maria, koningin van de hemel

.

1465 - ALS DE ZOMER WEER VOORBIJ ZAL ZIJN…..

.

 


.

I) INLEIDING
Onderstaand artikel is koffie-dik kijken. Al moet gezegd worden, dat de verkiezingen op 21 September 2013 in Duitsland wel eens de doorbraak eens of anders voor de EU zouden kunnen zijn.
Duitsland is inderdaad, of men het nu gaarne hoort of niet, na al die jaren van zware vernederingen door de schild van de Nationaal Socialisten, de onbetwiste leider in Europa. De aartsvijand, Frankrijk, is weliswaar de overwinnaar geweest in twee bloedige wereldoorlogen, maar het hangt nu als een versleten overgordijn kapot geslagen tegen de grensafsluiting van zijn vergane glorie. La Pen weet dat maar al te goed, en wil daarom best terugplooien op haar eigen beperkte mogelijkheden, de enige weg om er ooit terug bovenop te geraken. Dat is door Frankrijk terug te geven aan de Fransen.
Europa, euforisch als altijd, is er zeker van de dans te kunnen blijven leiden….Gesteld dat het orkest in de juiste maat blijft spelen.

.

II MIDDEN

 

Zwarte september

Geplaatst door Hans Roodenburg op 20 augustus, 2013 In De Dagelijkse Standaard.

Joachim Starbatty

*

De Nederlandse media, met de publieke omroep voorop, besteden nauwelijks aandacht aan de Duitse verkiezingen op 22 september. Alsof er niks op het spel zou staan, ook voor Nederland. Een gunstige uitzondering op de Nederlandse mediastilte rond dit onderwerp vormt een ingezonden stuk van Patrick van Schie, gisteren in Trouw. Van Schie is directeur van de Teldersstichting, een wetenschappelijk bureau gelieerd aan de VVD. Hij fungeert als een soort luis in de pels van de lieden die in deze partij momenteel de dienst uitmaken.

 

Onderstaand citaat geeft de essentie van het stuk van Van Schie weer:

Indien de combinatie rood-groen (sociaal-democraten plus Bündnis/Die Grünen) wint komt Nederland meer geïsoleerd te staan in het verzet tegen de vorming van eurobonds. Invoering van eurobonds zou betekenen dat de kosten van overheidsschulden over de hele eurozone worden uitgesmeerd: landen die hun overheidsfinanciën relatief enigszins op orde hebben, zoals Nederland en Duitsland, moeten dan een veel hogere rente op leningen betalen opdat de probleemlanden leningen tegen lagere rente kunnen afsluiten. Met een rood-groene meerderheid in de Bondsdag gaat dus niet alleen de Duitse maar ook de Nederlandse belastingbetaler van een koude kermis thuiskomen.

Of de huidige coalitie van christen-democraten en liberalen echter kan doorregeren, hangt vooral af van de vraag of de liberale FDP boven de kiesdrempel van 5% weet te komen. De afgelopen jaren heeft de FDP in de peilingen steeds onder die 5% gesudderd. Met de verkiezingen in zicht lijkt de partij het misschien toch net wel te gaan halen. Als die partij het echter niet haalt en er zou een grote coalitie, zwart-rood, komen dan is het de vraag of Merkel niet door de knieën gaat en alsnog met eurobonds instemt.

 

Zo, nu bent u ook weer bijgepraat. Wat Van Schie schrijft over de hogere rente voor Nederland als gevolg van die eurobonds is op zich juist, maar dat is niet het hele verhaal. Het is namelijk nog erger. Door die eurobonds gaan wij ook garant staan voor de nieuwe schulden van de probleemlanden in de eurozone. We gaan dus ook nog een gigantisch extra risico lopen. En omdat die landen hun risico bij ons over de schutting kunnen gooien hebben ze nauwelijks nog een prikkel om hun overheidsfinanciën onder controle te houden, respectievelijk te krijgen. Eurobonds lokken dus onverantwoordelijk gedrag uit, zij binden de kat op het spek.

 

De boodschap is duidelijk: als rood-groen in Duitsland aan de macht komt dan zijn de rapen gaar, dan kunnen we in Nederland onze toekomst wel vergeten. Het gevaar komt overigens ook van binnenuit. Onze eigen Diederik Samsom - als je het mij vraagt momenteel de machtigste politicus in Den Haag - is immers een verklaard voorstander van eurobonds.

 

Maar wat als Angela Merkel haar huidige coalitie kan voortzetten? Zijn we dan zoveel beter af? Dat is nog maar de vraag. Momenteel, tijdens de verkiezingscampagne, houden de Duitse mainstream partijen de euro zoveel mogelijk buiten beeld. De Europese besluitvorming over eurozaken ligt niet voor niets compleet stil tot na de Duitse verkiezingen. Maar na 22 september zal het los gehen. En wat dat betekent staat te lezen in een interview met Joachim Starbatty, gisteren in Die Welt. Starbatty is emeritus hoogleraar economie en betrokken bij de nieuwe partij Alternative für Deutschland.

 

Als de verkiezingen achter de rug zijn komt er een gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse en Portugese schulden, aldus Starbatty. Voor Nederland betekent dit dat Jeroen Dijsselbloem op onze vorderingen moet afboeken, respectievelijk moet bijlenen om de afgegeven garanties gestand te doen. De Nederlandse staatschuld zal met evenveel miljarden omhoog schieten. We verliezen dus op het geld dat we volgens Jan Kees de Jager met rente terug zouden krijgen, weet u nog?.

 

Op Italië en Spanje gaat Starbatty niet in, maar over Frankrijk heeft hij wel wat te melden. Dat land is aan het eind van zijn latijn:

 

Starbatty: Beobachter sagen auch, Frankreich sei mit einem AA bei der Kreditwürdigkeit völlig überbewertet. Sobald das klar wird, muss das Land bei der Refinanzierung höhere Zinsen zahlen. Und das wird es nicht durchstehen.
Die Welt: Was bedeutet die Entwicklung in Frankreich für die drohende Belastung durch die von Ihnen prognostizierten Schuldenschnitte?
Starbatty: Wenn Frankreich sagt: Wir können unseren Anteil nicht mehr tragen, ist es zu Ende. Dann bricht die Währungsunion in sich zusammen. Dann bekommen wir Zustände, die man sich gar nicht vorstellen mag.

Samengevat in het Nederlands:
De kredietwaardigheid van Frankrijk wordt met de huidige rating zwaar overgewaardeerd. Als het op het nakomen van de garantstellingen aankomt zal het land niet thuis moeten geven. Dan krijgen we, aldus Starbatty, toestanden die ons voorstellingsvermogen ver te boven gaan

 

Samengevat in het Nederlands:

De kredietwaardigheid van Frankrijk wordt met de huidige rating zwaar overgewaardeerd. Als het op het nakomen van de garantstellingen aankomt zal het land niet thuis moeten geven. Dan krijgen we, aldus Starbatty, toestanden die ons voorstellingsvermogen ver te boven gaan.

 

Er is alleen nog hoop als het roer radicaal omgaat:

 

Starbatty: Wir müssen Europa vor diesem totalen Zusammenbruch bewahren.
Die Welt: Das sagen Angela Merkel und Wolfgang Schäuble auch.
Starbatty: Die sagen aber auch, Europa breche zusammen, wenn einzelne Länder aus der Euro-Zone ausscheiden. Das ist Unsinn. Nur mit einer eigenen Währung können sie sich ein tragfähiges Geschäftsmodell erarbeiten und international wieder konkurrenzfähig werden. Experten im Finanzministerium und in der Europäischen Zentralbank behaupten: Wenn die Griechen aus der Währungsunion ausschieden, müssten sie auch aus der Europäischen Union ausscheiden. Das steht nirgendwo geschrieben. Die Regierungen in den notleidenden Schuldnerstaaten können nicht dauerhaft Politik gegen ihre Bevölkerungen machen. Weder in Griechenland, Portugal oder Spanien. Die Menschen werden aufbegehren und damit den letzten Beweis dafür liefern, dass Angela Merkels Politik gescheitert ist.

Samengevat in het Nederlands:
Bondskanselier Merkel en minister van financiën Schäuble beweren dat Europa ineen zal storten als een paar landen de eurozone verlaten. Dat is onzin. Anders dan vaak wordt beweerd hoeven die landen dan niet uit de Europese Unie. De huidige aanpak van de eurocrisis leidt in de probleemlanden tot een uitzichtlioze situatie. Alleen met een eigen valuta kunnen die landen weer concurrerend worden.

 

Samengevat in het Nederlands:

Bondskanselier Merkel en minister van financiën Schäuble beweren dat Europa ineen zal storten als een paar landen de eurozone verlaten. Dat is onzin. Anders dan vaak wordt beweerd hoeven die landen dan niet uit de Europese Unie. De huidige aanpak van de eurocrisis leidt in de probleemlanden tot een uitzichtlioze situatie. Alleen met een eigen valuta kunnen die landen weer concurrerend worden.

*

De enige hoop die we kunnen koesteren is dat Merkel - als zij tenminste aan de macht blijft - bij zinnen komt, eieren voor haar geld kiest en de eurozone openbreekt. Vooralsnog zijn er geen tekenen die in deze richting wijzen. Het is weinig, moet ik toegeven, maar mooier kunnen we het niet maken.

 

III SLOT
Anno 2013 zou de nazomer wel eens zeer heet kunnen worden. Of die als “Zwarte September’ de Geschiedenisboeken zal halen weet ik niet Ik zou eerder de nadruk willen leggen dat voor ons, de nakomelingen van de Christenen van het Avondland, de maand September eerder de maand moet zijn waar er met blijdschap herdacht wordt, dat het van 1683, 330 jaar geleden is dat de islam-gangs versagen en vernederd werden voor de poorten van Wenen.
vindt U vandaag een quasi ooggetuigenverslag daarvan. U vindt daar de toen verslagen pretentie vuistdik terug in de ogen van die Erdogan die heden ten dage onze TV-schermen teistert in voorbereiding dat Turkije lid wordt van de EU. De kopman van de verslagen Turken in 1683 had bij de belegering de nodige tenten opgezet, om zijn harem van 1.200 vrouwen in onder te brengen. Gemak voor alles, zou ik zo zeggen. Of onze media datzelfde zouden durven uitbrengen over Erdogan, betwijfel ik. Heden ten dage zijn de Turken immers de vriendjes vanonze Leidende Klasse….
Van ‘vriendjes’ gesproken. Bij Xander staat vandaag te lezen, dat Sadam Houssein Barack Obama een halfbroer zou hebben, die regelmatig op het Witte Huis komt en een van de leidende figuren zou zijn bij de Moslimbroederschap. Bewezen door tal van foto’s. Die halfbroer, Houssein Malik Obama, ziet het ook een beetje op z’n Turks : hij zou de gelukkige be(v)rijder zijn van maar liefst 12 vrouwen.
JaJa, over die Mohbama hebben we bijlange nog het fijnste niet gehoord…. Er zal daar in de States nog veel Tea moeten gedronken worden, zodat de Tea Party groot en sterk kan groeien.

Geschreven door AABEE via Digitalia






 

Geen opmerkingen: