donderdag 1 augustus 2013

1614 - VADER MOEDER ZULT GIJ EREN


.

Woensdag 31 juli

Zon 6u06-21u29

H Ignaas van Loyola, patroon van de jezuieten en soldaten

.

1614 - VADER MOEDER ZULT GIJ EREN

.

Hoog tijd om voor iedereen de nieuwe omgangsvormen te leren hanteren

 

Moraliteit is immers al lang ingeruimd voor ‘Openbare Ouderenzorg’ annex ‘Stads-Crematorium met Zelfbediening’.

.

U leest in het artikel hieronder moord en brand over het mislopen van de ‘Openbare Ouderenzorg’. Anders gezegd, deze hoernalist in De Morgen vindt het niet kunnen, dat wie wind gezaaid heeft, storm moet oogsten. Niet dat het allemaal koek en ei was, toen vaders en moeders hun oude dag konden sleten bij een inwonende zoon of dochter Wat men toen noemde ‘genieten van een rustige ouede dag’. Ik wil ook niet gezegd hebben dat de Oude Mannetjeshuizen van de nonnekes. zo geestig waren. Maar toen waren er minstens geen klachten over nachtwerk of over overuren. Want tussen-in zat de nachtzuster in de kapel bij O.L.Heer. En toen kwam, samen met de ‘beschaving’,  de ‘Verzorgingsstaat’ met inderdaad een beetje ‘zorg’, maar met veel directeur-postjes, met veel staf-vergaderingen en met vooral veel bla-bla-bla.
En kijk, kijk! Voor de Overheid van die ‘Verzorgingsstaat’ er erg in had, was de ouderenzorg een winstgevend beroep geworden en schande, o driewerf schande, de branche was belangrijk genoeg geworden om de internationale geld-haaien aan te trekken.
Stilaan tijd misschien om de reglementen aan te passen? Of, moesten die nog in voorraad zijn, hier en daar een Moeder Overste terug te roepen? Maar dedju, dat kan niet, want men kan de Franse vrienden van Di Jeanetto toch niet voor het hoofd stoten!
Er zit dus niets anders op, dan deze Electrabel Bis t laten begaan. “Vader Moeder zult gij eren” is, in het voordeel van de plezier-commerce van en voor de adolescenten, al lang overgenomen door de OCMW’s. Die het tekort op hun begroting wel niet vergeten uit de zakken van die ‘kinderen’ te kloppen. Desnoods per deurwaarders-exploot. Altijd maar bla-bla-bla onder het drinken van een glas, het plassen van een plas, en dan alles te laten zoals het was.

.

Ter zake :

België, de grijze kolonie van Frankrijk

OPINIE − 31/07/13, 05u56

*

De commercialisering van onze ouderenzorg kent maar één winnaar: de grote commerciële groepen en hun aandeelhouders. Kurt De Loor is Vlaams Volks- vertegenwoordiger (sp.a) en voorzitter van OCMW Zottegem dat een van de grootste openbare rusthuizen uitbaat in Oost-Vlaanderen. .

Commerciële initiatiefnemers investeren niet in rusthuizen voor uw mooie ogen of uw grijze haren, laat staan om u een prettige oude dag te bezorgen

Het Franse bedrijf Medica koopt Senior Living Group, de grootste private uitbater van rusthuizen in België. Met de verkoop komen maar liefst 47 rusthuizen, goed voor ruim 5.500 bedden en 3.000 personeelsleden in Franse handen. Medica, een beursgenoteerde groep die rusthuizen in Frankrijk en Italië uitbaat, prijst de Belgische financieel 'veilige' markt voor rusthuisuitbaters aan bij zijn beleggers: de demografie evolueert gunstig en de Belgische sociale zekerheid komt voor 44 procent tussen in de prijs voor een bed. Ronduit onethisch. Niet alleen stroomt het geld van onze sociale zekerheid op die manier in de zakken van de Franse aandeelhouders, de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de hele ouderenzorgsector staat op het spel. Of willen we van onze rusthuizen een 'Electrabel bis' maken?

 

Het grootste deel van de Belgische rusthuizen is in handen van lokale besturen en vzw's, daarnaast is er een groeiende markt van commerciële initiatiefnemers die een graantje willen meepikken van de vergrijzing. Meer en meer zien grote commerciële groepen brood in de ouderenzorgsector. Dat hoeft niemand te verbazen. De economische crisis sluimert na en in tegenstelling tot kantoorgebouwen en financieel vluchtige constructies lijken rusthuizen een 'veilige' belegging. Een zekere afzetmarkt die geen gekke bokkesprongen maakt en grijze groei is verzekerd.

Laat u vooral geen blaasjes wijsmaken. Commerciële groepen willen winst. Liefst snel en veel. En na veel winst komt meer winst. En na meer winst komt winstmaximalisatie. In commerciële rusthuizen liggen de prijzen hoger en loopt er minder personeel door de gangen. Voor een commercieel rusthuis telt op het einde van de dag het prijskaartje. Als hier en daar beknibbeld kan worden op het budget is dat een plus. Minder personeelsleden, slechtere arbeidsomstandigheden, een paar overuren meer, een bezuiniging op het incontinentiemateriaal, de verwarming een paar graden naar beneden,... alle beetjes helpen.

Niet uw, maar hun oude dag

Commerciële initiatiefnemers investeren niet in rusthuizen voor uw mooie ogen of uw grijze haren, laat staan om u een prettige oude dag te bezorgen. Ze willen boven alles hun oude dag en die van hun aandeelhouders veilig stellen. Het Franse beursgenoteerde bedrijf Medica windt er geen doekjes om. Het gaat om een 'veilige' investering die de aandeelhouders handenvol geld zal opleveren. Niet alleen verdubbelde de omzet van Senior Living Group de jongste vijf jaar tot ongeveer 200 miljoen euro, de demografie evolueert 'positief' en ook de Belgische staat doet haar duit in het zakje en betaalt via de sociale zekerheid 44 procent van de kosten terug. De Franse aandeelhouders wrijven in de handen: een zekere belegging en verder geen grijze kopzorgen meer. Spelen op de beurs leek nog nooit zo gemakkelijk.

Langs alle kanten worden we om de oren geslagen met besparingsmaatregelen. De verschillende regeringen in dit land treffen allerhande maatregelen om op het einde van de rit een begroting in evenwicht op tafel te leggen. Verschillende sociale verworvenheden wankelen. Sommige politieke partijen maken handig gebruik van de situatie om aan de poten van onze sociale zekerheid te zagen. Hier een beetje beknibbelen, daar een beetje besparen. Dat de portemonnee van de Franse aandeelhouders van een beursgenoteerd bedrijf als Medica mee veilig gespijsd wordt met centen van onze sociale zekerheid lijkt te gek voor woorden en maakt de verkoop van Senior Living Group des te cynischer. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar de Belgische staat lijkt alvast aardig op weg. Willen we van onze rusthuizen een 'Electrabel bis' maken waar buitenlandse bedrijven de winsten opstrijken van energie die de Belgische gezinnen te duur betalen?

De bevolking vergrijst. Dat is een uitdaging waar we als maatschappij een antwoord op moeten vinden. Onze senioren hebben geen boodschap aan een uitverkoop, noch aan de commerciële sector, noch aan buitenlandse goudzoekers. Als we onze ouderenzorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar willen houden. Als we de levensstandaard en de kwaliteit van de zorg voor onze senioren willen garanderen en als we ons verzorgend personeel niet de dupe willen laten worden van een commercieel verhaal, is een sterke openbare ouderenzorgsector noodzakelijk. Want oud worden we allemaal, met of zonder dikke portefeuille. De commercialisering van onze ouderenzorg kent maar één winnaar: de grote commerciële groepen en hun aandeelhouders.

 

Gaan we echt wachten om dit maatschappelijk debat aan te gaan tot de commerciële groepen een ander gemakkelijk goudmijntje gevonden hebben en de ouderenzorgsector de rug toekeren? Of tot al onze rusthuizen in buitenlandse handen zijn? Laten we zomaar speculeren met de oude dag van onze grootmoeders en grootvaders? Met de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van onze ouderenzorg speel je niet op de beurs. Een aangename oude dag voor iedereen mag geen koopwaar zijn.

.

Hoe of waar dan de oplossing te vinden is? “Gouverner, c’est prévoir” : dat is toch de reinste onzin? Problemen lost men immers op, niet op voorhand, maar als de tijd er rijp voor is.
Ikzelf zou het nog zo rap niet weten. Maar er zijn mensen bij het Vlaams Belang die dat wel weten, en die staan te trappelen om aan de slag te kunnen. Hun voornaamste stelregel is ‘Zaaien naar de zak’, door te zorgen, lijk in ieder normaal huishouden, dat de uitgaven niet hoger liggen dan de ontvangsten. En dat heeft niets te zien met de voorraden aan incontinentie-materiaal, maar met naastenliefde voor het Eigen Volk Eerst.
De miljarden die jaarlijks nodig zijn om altijd meer behoeftige nieuwkomers een onbezorgd leven te geven, zouden dus heel wat beter kunnen besteed worden. Maar het probleem is, waar de Centrum-Linxen dan hun kiezers zouden halen om hun koninkrijk in leven te houden….
In het leven zijn er ‘zeggers’ en ‘doenders’. Maar zodra het werkwoord ‘zullen’ valt, weet dan dat U, net als de boer, op Uw ganzen moet passen.

Geschreven door AABEE via Digitalia





 

Geen opmerkingen: