woensdag 1 juni 2016

3423

***
Woensdag 1 juni 2016
Zon 5u34-21u47
H Justinus
*
*
Sluikrij-wagen:
Onteigend en afgevoerd…..
*
*
Ha, dacht ik. Eindelijk is het zo ver. We krijgen niet alleen de ‘betonstop’, maar meteen ook de ganster-stop.
Mis Poes! Alleen de lichamelijke ongeschiktheid wordt nagegaan. Rij-verbod? Nee hoor. Geen rijbewijs meer.
Besluit: rijden mag, maar niemand kan dat nog bewijzen. Alleen je portefeuille wordt lichter gemaakt. Eerst door dat papiertje af te nemen, daarna door ook je centjes een na een weg te nemen.
Er is dus helemaal niets veranderd. Allemaal Schone Schijn. Om er nog wel 20 Hyacinth Bucket op los te laten.
Stelling: wie zich ongeschikt weet, die neemt helemaal geen verantwoordelijkheid meer op. Punt. Alinea. Daar hoort niet eens een woordje uitleg bij.
Erger is het met het sluikverkeer door ‘gebruikers’ helemaal zonder rijbewijs, door onbekwame ‘gebruikers’, door ‘gebruikers’ van technisch ongecontroleerde voertuigen, van niet-verzekerde ‘gebruikers, van geen rijtaks betalende ‘gebruikers’, kortom van al die misbruikers die de bestaande reglementeringen aan hun laarzen lappen. Met als resultaat dat het verkeer stilvalt, of dat de straten dienen veranderd te worden in een hindernissen-parcours.
Misbruik van de auto (en erover zwijgen- is duizendmaal erger dan ‘kindermisbruik’ aankaarten waar er geen is). Ja, dat laatste is wel een hobby van de Linkxe Kerk, die altijd de splinter ziet in andermans oog, maar niet de balk in eigen ogen.
Ongebreideld gebruik van de auto is gewoon misbruik, waartegen maar één zeer eenvoudig middel adequaat werkt: neem die dingen in beslag. Sla ze aan, en verscheep ze voor een habbekrats naar de ‘Ontwikkelingslanden’.
Ha, Meneer heeft zijn taks niet betaald. Afdokken en uitstappen AUB: verder te voet.
Ach zo, Meneer komt op straat zonder verzekering? Busje komt zo.
Oei, Meneer blaast een stuk hoger dan 2 %?! De ziekenwagen komt zo en U wordt opgenomen voor een verplichte ontwenningskuur van ten minste 6 maand. Auto? Foetsie.
O, U heeft minder diep in het glas gekeken? Speelt geen enkele rol. Te voet verder. Auto? Foetsie.
Roekeloos gedrag? Uitstappen en wegwezen. De boot naar Donker Afrika zit al bijna vol.
Resultaat? Veilige en bijna lege wegen bij ons, met collateraal damage, de overtollige randjes van onze Beschaving gaan naar de Ontwikkelingslanden. Kunnen ze daar goed ontwikkelen, om ons nog in te halen.
*
*
GEPLUKT BIJ
*
*
700 bestuurders mogen nooit meer de baan op
*
Vorig jaar hebben 7.000 bestuurders moeten bewijzen dat ze nog met een auto kunnen rijden: een record. Zo'n 10 procent slaagde niet en mag nooit meer de baan op. De vraag naar die rijgeschiktheidstesten is de laatste jaren sterk gestegen, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
"Volgens de wet moet je over alle functies en vaardigheden beschikken om veilig aan het verkeer deel te nemen. Leeftijd is geen criterium om in te schatten of­ ­iemand nog kan rijden", zegt Stef Willems van BIVV. Wel belangrijk zijn je ruimtelijke inzicht, je concentratie- en reactiever­mogen en je rijgedrag.
De testen worden uitgevoerd door het Centrum voor Rij­geschiktheid en Voertuigaanpassing. "Daar zullen een dokter, een psycholoog en een rij-expert beslissen of een bestuurder nog geschikt is", klinkt het.

Vorig jaar kreeg het centrum 7.000 aanvragen, of zo'n 2.000 onder­zoeken meer dan vijf jaar ­geleden. Wie medisch ongeschikt is, moet zijn rijbewijs vier dagen na het verdict inleveren. Wie dat niet doet, riskeert geen boete, maar dat moet volgens politierechters en het BIVV dringend veranderen.
*
*
Natuurlijk kan en mag het niet, duidelijke wetten zonder achterpoortjes maken. Want dan zouden onze Dames en Heren Verlichte Grote Verstanden zelf voortdurend met huisarrest zitten. Of voortdurend per pedes apostolorum zich moeten verplaatsen.
Paard en kar zou dan nog eens weer in zwang kunnen komen. Ziet U het al in de krant staan? Kop-staart kettingbotsing? Paard en kar uit de bocht gevlogen? Prachtige merrie met kop tegen boom geknald? Slippende kar in gracht, bestuurder als bij wonder ongedeerd?
O, bedenk ik me dan: de Mister Beauty Verkiezing van die godsdienstleraar zal voor een andere keer zijn. Want de peniskoker van zijn Excellentie is gebarsten door de schok.
Met een visademke overpeins ik dan, met visueel gehandicapten op de motorkap voor zich een lieve Engel Bewaarder meekrijgen die hen leidt. Er zou plaats genoeg zijn over de hele breedte van de weg. Bomen zouden, zich terugtrekkend, een vriendelijke buiging maken en de voortuintjes zouden met een elegante zwier de lucht ingaan, om plaats te maken voor de Engel. En de blinde zou, luid trompettend in zijn eigen bed ontwaken.
Ja, mensen, ik was vroeger een echte snelheidsduivel maar heb niet één (serieus) ongeval veroorzaakt. Ben altijd zeer alert geweest, en heb altijd met bovenste beste materiaal gereden. En dat kwam vooral omdat ik achter iedere hoek van elke straat, het Einde zag liggen.
En wetewa? Die ligt daar nog altijd, maar zonder mij of mijn Geliefden.
*
(Get) Digitalia
*
*

Geen opmerkingen: