donderdag 2 juni 2016

3429

*
*
*
*
Ja? de OESO. Wie of wat is dat eigenlijk?
Voor ik het nakijk op Google, vindt U eerst mijn eigen gedacht over dat soort bloedzuigers.
Het zijn een internationale bende van werkloze hoog-gebuisden, die op onze kosten een zorgeloos leventje leiden en hun dagen vullen met nutteloze prietpraat die ze voor veel geld aan de man proberen te brengen. Dat Leterminater voor deze gedachtengang model stond, wil ik niet ontkennen. We hebben ooit op dezelfde collegebanken gezeten, en ja, zelfs in elkaars straat gewoond. Of liever, hij is daar komen ‘verkavelen’ waar wij in deze weiden nog konden voetballen. Groot verschil: hij laat zich rondrijden in een dure slee met P-Plaat, en ik passeerde daar toen vier keer dag… te voet.
U moogt twee keer raden wie van ons twee de slimste is geweest.
Experiment gelukt.
Zie afbeelding hierboven, pas bij Google opgepikt na het schrijven van deze inleiding. Zoals U ziet: de OESO doet de wereld draaien. Van Rechts naar Slinkx. M.a.w. de Globalisatie slaat toe.
Experiment gelukt 2
Leterminator is er al 2 jaar weg, de avondjes op de Parijse Place Pigalle op ons aller kosten zijn dus voltooid verleden tijd. Maar de naam en de zetel zijn gebleven:
Ze zijn de (nogal) late vertegenwoordigers om Amerika te helpen het Marshall Plan uit te voeren, d.i. de heropbouw van Europa dat ze zelf hebben vernietigd in de jaren ’40-’45. Toch maar mooi van die cowboys, hé?!
*
Voilà: U weet dus van waar de wind waait. Niet van de kant waar er ervarings-deskundigen huizen, maar van de kant langs waar de Grote Vernieling van Rechts naar Slinkx begon.
Ervaringsdeskundigen zijn o.a. bestuurders van geoliede goed-draaiende bedrijven, liefst van de grootte van onze eigen KMO’s. U moet namelijk weten, dat elke wijze uil, ooit als uilskuiken is begonnen. Groeien wil dan ook zeggen, van klein naar groot tot zeer groot groeien. Liefst helemaal zonder de minste Overheids tussenkomst in hoofdzaak vanwege de concurrentie-vervalsing. Of broodroven. Onze boerenstand gaat nu naar de fabriek, maar ons brood en onze patatten komen van Amerika.
En wat leest U in onderstand bejubeld OESO-rapport? Leest U zelf maar: ik heb het met gele markeerstift onderlijnd.
U leest er zeer uitdrukkelijk, wat pottenkijkers met veel woorden willen zeggen: decennia na de één-gemaakte EU-markt, zijn ze gaan nadenken over de juiste maatregelen. Dat nadenken kan nog jaren duren, en wat erger is, nog vele decennia voor er uitvoeringsbesluiten komen die de werklust van de mensen bevorderen.
Primum vivere, deinde philosphafari….
Eerst leren goed te leven, om pas daarna te beginnen bla-bla-bla te verkopen.
*
De Oude Romeinen hadden een betere taalvaardigheid dan zowel Leterminator als Digitalia. Daarom zeg ik het in ’t hartelijkst mogelijke West Vlaams:
Wie niet werkt, moet ook niet eten.
*
*
GEPLUKT BIJ
*
*
België moet migranten beter integreren
*
Om de economische groei in België duurzamer te maken, moet de overheid inzetten op een betere integratie van migranten op de arbeidsmarkt en een verdere versterking van de activering van senioren. Dat zegt de OESO, een denktank van voornamelijk rijke landen, in een nieuw rapport over ons land.
De OESO verwacht dat de economische groei in België dit jaar zal afzwakken, onder meer doordat de loonmatiging zal wegen op de private consumptie. De terreuraanslagen in Brussel en Parijs hebben bovendien het toerisme en de horeca getroffen. De inflatie zal door de btw-maatregelen verder toenemen.
De OESO steekt de duim omhoog voor enkele maatregelen van de regering. De lagere sociale bijdragen voor de werkgevers en de fiscale stimulansen voor investeringen in kmo's en hightech zullen volgens de organisatie bijvoorbeeld de arbeidsmarkt en productiviteit ten goede komen.

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. "Er is meer nodig om gelijke kansen te verzekeren in het onderwijs en op de arbeidsmarkt", klinkt het. Dat geldt dan vooral voor migranten en laagopgeleiden. De OESO wil dat kansarme leerlingen minder geconcentreerd zitten en pleit voor een groter opleidingsaanbod en diversiteitsplannen in bedrijven.
De OESO houdt ook een pleidooi voor overheidsinvesteringen om de competitiviteit en productiviteit te versterken, vooral dan in de transportinfrastructuur "waar investeringen al decennia aan de lage kant zijn". In België is ook werkgeversfederatie VBO voorstander van zulke investeringen.
*
*
Is U er al aan uit wie van ons twee de slimste is geweest? Zegt U maar gewoon wiens standbeeld er ooit aan het kerkje in St Jan-Hoge-Zieken zal staan blinken. Leterminator of Digitalia.
*
Ontwikkelings-Samenwerking gelijk de mensheid nu bezig is, ligt mijlenver van het de vis van de Vlaamse Missionaris die werkzaam was in ‘de Wijngaard des Heren’
‘Geef hen geen vis, maar leer ze vissen.’
*
Neen, zeggen functionarissen lijk Leterminator: leer ze eerst al hun problemen ‘op tafel gooien’ en ga daarna met hen ‘in debat’ daarover.
Anders gezegd, zij die werken zullen voor alles wel ophoesten, op voorwaarde dat er maar niet teveel verandert, zodat onze kleinkinderen ook nog werk vinden in deze sector.
(Get) Digitalia
*
*

Geen opmerkingen: