woensdag 8 juni 2016

3442


*
*
‘n Slechte ‘Saint Touche’ gehad….
*
*
D’er roert entwat. Maar ‘k weet nie wat. Het is precies alsof men er de bui ziet hangen….
Bij (weeral) De Schandaard en herhaald op de TeeVee vond ik gisteren een versluierd bericht – dat vruchteloos probeert een voorzichtige objectiviteit uit te stralen – over de werkschuwheid respectievelijk in Vlaanderen en in Francofonia.
Zeker wetende, dat de naar voor gebrachte gegevens reeds een eerste voor-selectie ondergingen vòòr ze werden vrijgegeven, moet ik toch zeggen dat we maar één enkele klok horen luiden: de Coburgeriaanse. En die is er in de eerste plaats op uit om alles wat het communautair licht zou doen schijnen, onder de korenmaat te verbergen. Geen slapende honden wakker maken dus.
Maar in ondergeschikte orde ligt de werkelijke bedoeling er vingerdik boven op: de solidariteit aanmoedigen om vooral het ‘Arme Zuiden’ niet in de steek te laten.
Dat dit pure volksverlakkerij is voor de Man in de Straat in Vlaanderen, telt in ’s Lands belang, even niet mee. Liever samen ondergaan (of opgeblazen worden) dus, dan Francofonia te dwingen meer en beter aan de slag te gaan.
Dat de ‘werkschuwheid’ ondertussen algemeen geïnstitutioneerd is geraakt, is even normaal als het ophemelen van de Rode Duivels als Numero Uno in de Voetbalwereld. Daar waar de illusie de feiten vervangt.
Coburgia is dus niet alleen het Land van het puurste surrealisme, het is dat vooral op de kosten van de handwerkende en vooral hard ondernemende Vlaming. Tot zolang tenminste alle mogelijke loslopende Labielen en Debielen niet achter slot en grendel geraken.
*
*
GEPLUKT BIJ
*
*
Een op de vijf Waalse kinderen leeft in gezin waar niemand werkt
*
Bijna een op de vijf Waalse kinderen (18,5 procent) en een op de vier Brusselse (25,7 procent) groeien op in een gezin waar niemand werkt. Geen enkel Europees land doet slechter. De tegenstelling met Vlaanderen is enorm: slechts een op de vijftien minderjarigen (6,6 procent) groeit op in een gezin waar niemand aan de slag is.

Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van VDAB en Steunpunt Werk. Het aantal werkloze gezinnen is sinds het begin van de crisis wel in heel het land gestegen.
De slechte Waalse prestatie is volgens professor Luc Sels van Steunpunt Werk vooral een gevolg van de desindustrialisering, maar de schuld ligt ook bij de politiek. 'Wallonië is veel later begonnen met het intensief begeleiden van werkzoekenden naar een baan. Bovendien is de kwaliteit van het onderwijs er ondermaats.' Brussel kampt met de typische problemen van een grootstad en is daarom moeilijk met Vlaanderen en Wallonië te vergelijke
*
*
Kolen en Staal: de enige twee pijlers waarop Wallonia ooit kon buigen, zijn al vele tientallen jaren archeologische industriën geworden. Meer net zoals de terreur-vakbonden van Het Spoor vasthouden aan de stokers van de stoomlocomotieven als een ‘verworven recht’, zo hanteren de Walen de werklozensteun. Eens Waal, altijd Waal. Eens dopper, altijd dopper.
De Waalse kapitaalkrachtigen uit de gloriedagen zijn, met medeneming van de ‘Staatsteun’ voor de reconversie, er van onder getrokken naar het buitenland. Waar ze nu, in de bankwereld, grote sier maken.
Scharrelroi op kop, adelt heel Le Pays Noir de dood uit. Hoge lege fabrieksschouwen boven zwart berookte daken onder de regen. Troostelozer kan het niet.
En dat zal alleen verslechten, met de PTB die de SP onderuit haalt. Echte communisten die halve communisten uit de bak bijten. En vitesse, nog een paar Ministeries in Bruxellabla-bla molesteren, in de hoop op die manier dichterbij te komen bij de Schatkamer der Vlamingen.
Arbeid? Die adelt niet alleen, maar die brengt ook op. Hoe meer arbeid, hoe meer rijkdom. Precies het omgekeerde als daar waar men Frans spreekt.
*

Herinnert U zich niet die van die Franstalige Heilige, ‘Saint Touche’? Ik ken die nog uit de Gentse Franstalige textielwereld van vroeger. Het was de voornaamste heilige van de werknemers, die slechts eenmaal op het einde van iedere maand langs kwam. Veel patroons hielden niet van hem, maar ze konden er Parbleu niet zonder.
*
(Get) Digitalia
*
*

Geen opmerkingen: